Milenković i Karajlić za 24sedam: Stvaramo muzičkog Frankenštajna dobrog srca (FOTO/VIDEO)

14.09.2021

16:30 >> 16:32

0

Predstavnici medija imali su danas priliku da vide spot Gile i Čajkovski koji predstavlja uvertiru u veliki projekat Rock El Clasico, a u pitanju je specifiča

Milenković i Karajlić za 24sedam: Stvaramo muzičkog Frankenštajna dobrog srca (FOTO/VIDEO)
Copyright Stefan Milenković i Nele Karajlić / Promo / Nebojša Babić

Stefan Milenković i Nele Karajlić će 21. juna 2022. godine na Svetski dan muzike predstaviti na beogradskom Tašmajdanu svoj zajednički autorski projekat – “Rock El Clasico”!

Predstavnici medija imali su danas priliku da vide spot “Gile i Čajkovski” koji predstavlja uvertiru u ovaj veliki projekat, a u pitanju je specifičan spoj muzike Petra Iljiča Čajkovskog i Zabranjenog pušenja, u vidu kultne pesme “Gile šampion” koju izvodi Karajlić i muzičkih deonica iz baleta “Labudovo jezero” u interpretaciji Stefana Milenkovića. U spotu glavnu ulogu odigrala je voditeljka Dragana Kosjerina.

Kako su objasnili danas na konferenciji koja je održana u Narodnom muzeju, sadržaj ove umetničke bajke će predstavljati svоjevrsnu integraciju muzičkih pravaca na različitim nivоima, uklanjanje zidоva klasične i rоk muzike.

Nele Karajlić i Dragana Kosjerina, 24sedam/Danilo Krša

Njihоva saradnja je svojevrsni eksperiment, pa će ovaj kоncert dоneti nоva rešenja, “dijalоg nespojivog”, a rezultat će biti autentično muzičko delo kao plod višegodišnjeg spajanja njihovih izuzetnih umetničkih pečata.

Stefan Milenković je za naš portal istakao da bi ceo ovaj projekat opisao sa dve reči: “Totalna sloboda”.

Stefan Milenković i Nele Karajlić / Promo / Nebojša Babić

– Dolazimo sa različitih strana, a opet imamo slična eksperimentalna mišljenja. Neletovo ogromno iskustvo, ne samo u muzici nego i u teatru i u pisanju scenarija. Ja sam sa druge strane klasično treniran, ali sam imao razne iskorake u druge žanrove. Taj spoj stvara jednu treću dimenziju i rekao bih da je to spoj neočekivanog, a opet, kada se sluša i kada bude finalni produkt, to će biti prirodno – kaže Milenković.

Dodaje da mu je najinspirativnija bila ta neograničenost kreativnosti.

– Ne postoji muzički pravac u koji ne možemo da proniknemo jer su u njegovom bendu vrsni muzičari, a ja sa druge strane okupljam klasične muzičare. Taj temelj je veoma jak, te ćemo ga samo širiti. Ona fraza je u ovom slučaju tačna: “Samo naša mašta je naše ograničenje”, a mašte ima koliko hoćete!

Stefan Milenković i Nele Karajlić / Promo / Nebojša Babić

Na repertoaru su, kako kaže, spajali najpoznatije pesme Zabranjenog pušenja poput “Fikrete”, pomenute “Gile šampion”, kao i “Devil In The Business Class”, sa delima klasične muzike.

– Imao sam tu ideju da bude spojeno sa delima klasike koja nisu toliko poznata iako su i te kako vredna poput “Okteta” Šostakoviča. Počeli smo sa tim u saradnji sa kompozitorkom Anom Krstajić. Biće tu i originalnih kompozicija, ne zaziremo od bilo kog toka. Sve je otvoreno. Bojazni nema – kaže slavni violinista i dodaje:

– Kao što je i Sting govorio da ima osećaj da u njegovoj karijeri i životu on ide od jedne kreativne krize do druge, tako je i ovde – ako ne dođete do trenutka gde ne znate šta bi, niste sigurni u kom pravcu da idete, onda niste dovoljno odmakli. Tu tek počinje prava kreacija.

Nele Karajlić je za naš portal kazao da mu je od početka najzanimljivije kako se forma pesme koja je zaštitni znak rok muzike polako širi u neku formu sonate i vezuje se za klasičnu muziku.

– Stvaramo muzičkog Frankenštajna dobrog srca. Tako to izgleda. Meni je to bilo najlepše uzbuđenje – kako se nešto pomera, širi i gubi format “radiofriendly”, a postaje nešto što je mnogo ozbiljnije – postaje umetničko delo – kazao je Karajlić i dodao:

Stefan Milenković i Nele Karajlić / Promo / Nebojša Babić

– Najveći izazov će biti onaj kada izađemo pred publiku, a prvi je bio izlazak iz studija sa materijalom koji je snimio bend i ulazak u studio gde to sada treba da odsviraju gudači. To vam je kao da pravite eksperimentalni ručak, pa vi morate da kao šef kuhinje prvi uzmete kašiku i probate da li je to ono što ste zamislili ili nije. Ma to će biti ludilo jer će biti između onoga kako vi doživljavate klasičnu muziku i onoga kako se čovek ponaša kada krene ozbiljan rok.

Istakao je da uživa u eksperimentima i spojevima nespojivog.

– Ceo moj život bio je eksperiment. I “Zabranjeno pušenje”, i “Top lista nadrealista”, i “No smoking orchestra”. Zašto ne sa Stefanom? Znam ga iz onoga vremena kada je violina bila veća od njega. I tad je bio majstor! Osećam da smo na početku velike avanture.

Vladimir Lučić, Nele Karajlić i Dragana Kosjerina, 24sedam/Danilo Krša

Udruženje Cultоur Еxplоrer i Fusion Event, u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara/Serbia Creates i uz podršku Ministarstva kulture, Telekom Srbija, Banca Intesa i Mastercard, spоjili su dvojicu izuzetnih umetnika koji su krenuli na jedno autentično stvaralačko putovanje koje će biti ne samo muzički, već i vizuelno-scenski spektakl.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike