Tragična priča o mladom partizanu u grotlu okupacije, nasilja i izdaje: Nakon Kanskog festivala „Suton“ pred domaćom publikom (VIDEO)

12.01.2022

10:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Film će se prikazivati u domaćim bioskopima od 13. januara

Tragična priča o mladom partizanu u grotlu okupacije, nasilja i izdaje: Nakon Kanskog festivala „Suton“ pred domaćom publikom (VIDEO)
IN THE DUSK official 2 V2 - Copyright Film "Suton" Promo/Fame

Danas, 12. januara, u dvorani Kulturnog centra Beograda u 20 časova biće održana specijalna projekcija filma „Suton“, istaknutog litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa.

Srpski deo autorskog i producentskog tima pokloniće se publici nakon projekcije.

Film "Suton" Promo/Fame
 

Film prati devetnaestogodišnjeg Untea u Litvaniji, nakon završetka Drugog svetskog rata 1948. godine. Unte je član Partizanskog pokreta koji se bori protiv ruske okupacije u već razrušenoj zemlji.

Ovo nije ravnopravna, već očajnička borba od koje zavisi budućnost celokupnog naroda. U godinama kada otkriva život, Unte otkriva nasilje i izdaju. Linije između goreće strasti mladosti i razloga zbog koga se bori su prilično tanke. Daje se nesebično pa čak i po cenu da izgubi svoju mladalačku nedužnost.

Film "Suton" Promo/Fame
 

Film je snimljen u koprodukciji Litvanije, Francuske, Letonije, Češke, Portugala i srpske produkcijske kuće „Biberche“, a podržan je i od strane Filmskog centra Srbije. Prikazan je na mnogobrojnim festivalima uključujući i zvaničnu selekciju Kanskog festivala, kao i festivala u San Sebastijanu.

Šarunas Bartas je povodom litvanske borbe za nezavisnost čije prve godine prati u filmu, izjavio:

- Borci su bili žrtve dok su pokušavali da pruže otpor. Otpor se rađa iz nade, to je primarna sila koja mora ostati živa, negde, u najmračnijim trenucima. Unteova porodica je središte priče, ali nažalost priče o porodicama su se ponavljale kada su išle istim putem. Istorija Litvanije se nije završila smrću poslednjeg partizana kada su organizovane vojne jedinice otpora prestale da postoje 1953. Istorija litvanskog pokreta otpora se završila proglašenjem nezavisnosti 1991. godine.

Film "Suton" Promo/Fame
 

Film će se prikazivati u domaćim bioskopima od 13. januara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike