Potresna istinita priča o homoseksualcima osuđenim na robiju: „Konačna sloboda“ u bioskopima (VIDEO)

09.01.2022

14:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Reditelj Sebastian Meize je ocenio da je “suludo i nemoguće zabranjivati ono što je u samoj biti čoveka” i istakao da je tema filma univerzalna, a da on kao gej osoba i danas oseća bol i saosećanje prema zatvaranim ljudima

Potresna istinita priča o homoseksualcima osuđenim na robiju: „Konačna sloboda“ u bioskopima (VIDEO)
1625824532137_0960x0540_0x0x0x0_1625824539513 - Copyright FIlm "Konačna sloboda" Promo/MCF

Film „Konačna sloboda“ je veoma potresno ostvarenje austrijsko - nemačke koprodukcije koji gledaoce vraća u period Drugog svetskog rata kada se zbog homoseksulanosti propisivala zatvorska kazna, ali i navodi na promišljanje, empatiju i gorak ukus u ustima zbog nepravedne patnje.

Reditelj Sebastijan Meize na prošlogodišnjem festivalu u Kanu dobio je posebnu nagradu žirija za ovaj film, koji je osvojio ukupno 19 nagrada na evropskim festivalima.

U posleratnoj Nemačkoj Hansa iznova zatvaraju zato što je homoseksualac. Jedina stalna veza u njegovom životu postaje njegov dugogodišnji drug iz ćelije, Viktor, osuđeni ubica. Ono što počinje odbojnošću prerasta u nešto što se zove ljubav.

FIlm "Konačna sloboda" Promo/MCF
 

O pripremi za snimanje filma i celokupnom iskustvu, reditelj Sebastijan Meize je rekao:

- Uradio sam mnogo intervjua sa osobama koje su izdržavale zatvorske kazne zbog homoseksualnosti tokom šezdesetih godina. Svi ti ljudi su bili inspiracija za glavnog junaka kome je konstanta u životu da bude zatvoren, ili u logoru ili u zatvorima, ili metaforično zatočen.

Majze je rekao da je začetak rada na filmu bilo saznanje da su homoseksualci koji su oslobođeni iz nacističkih koncentracionih logora na kraju Drugog svetskog rata, na osnovu nemačkog zakona, odmah slati u zatvor da odsluže ostatak kazne zbog svog seksualnog opredeljenja.

FIlm "Konačna sloboda" Promo/MCF
 

Reditelj je ocenio da je “suludo i nemoguće zabranjivati ono što je u samoj biti čoveka” i istakao da je tema filma univerzalna, a da on kao gej osoba i danas oseća bol i saosećanje prema zatvaranim ljudima.

Glumačku podelu čine Franc Rogovski, Georg Fridrih i Anton fon Luke.

Film „Konačna sloboda“ nalazi se na redovnom repertoaru bioskopa širom Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike