Plaćenom ubici sudi se za pljačku pošte i krađe: Sa Kalinićem bežao iz zatvora!

24.12.2021

07:15

0

Željko Milovanović pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora kao neposredni počinilac ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića

Plaćenom ubici sudi se za pljačku pošte i krađe: Sa Kalinićem bežao iz zatvora!
Copyright Sretko Kalinić i Željko Milovanović Printscreen

U sudnici Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje plaćenom ubici Željku Milovanoviću, optuženom za razbojništvo, teške krađe i držanje arsenala oružja. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je bio osuđen na šest godina zatvora, pa je naložio da mu se suđenje ponovi.

Milovanović je 2015. godine pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nika Franića 23. oktobra 2008. u Zagrebu. Zbog istog dela na istu kaznu osuđen je i u Hrvatskoj, ali kaznu služi u Srbiji.

Milovanović je poznat i po pokušaju bestva iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu zajedno sa "kolegom" Sretkom Kalinićem koji je takođe pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog niza ubistava za "zemunski klan".

U odluci Apelacionog suda u Beogradu navodi se da mu je prvostepena presuda ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, te da je naloženo ponovno suđenje pred Višim sudom u Beogradu.

Milovanoviću će se u ovom postupku suđenje ponoviti zbog optužbi da je od 1998. godine do 26. marta 2003. godine u garaži u Somboru neovlašćeno držao 803 grama plastičnog eksploziva sa sporogorećim štapinom, prigušivače, pištolje, samostrel, pušku, ručnu bombu i metke.

Pljačka pošte

On se takođe tereti i da je sa još dvojicom, koji su u međuvremenu pravosnažno osuđeni, počinio pljačku pošte u Beočinu 2005. godine odakle su odneli 194.883 dinara i 930 evra, ali ih je posle toga policija presrela i uhapsila.

Milovanoviću će se suđenje ponoviti i u odnosu na još tri teške krađe u Vrbasu, Novom Sadu i jedno razbojništvo u Bačkom Monoštoru koje se dogodilo između 2001. i 2003. godine.

Tajno prebacivanje u Sremsku Mitrovicu

Željko Milovanović prebačen je krajem novembra 2013. godine pod neverovatnim merama bezbednosti iz novog zatvora u Padinskoj skeli u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Tada se verovalo da će uslediti ekstradicija Luke Bojovića iz Španije, pa je Milovanović, poznat po spektakularnim bekstvima iz zatvora, preseljen. On je tada prebačen u najvećoj tajnosti, a jake policijske snage pratile su ga na tom putu  U pratnji Milovanovića bilo je čak osam džipova, dve marice, kao i jedan civilni automobil, a saobraćaj na deonicama kojima je prolazio bio je nakratko zaustavljen. Pripadnici Žandarmerije, koji su sa kolegama iz Uprave za izvršenje zavodskih sankcija učestvovali u transportu, bili su pod maskama i sa dugim cevima.

Suđenje će mu se ponoviti za niz krivičnih dela za koja je optužba protiv Milovanovića bila odbijena zbog zastarelosti, a to su - falsifikovanje isprave, nedozvoljeno nošenje oružja, sprečavanje službenog lica u obavljanju službene radnje i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Eksploziv pod auto

Pukanić je, da podsetimo, ubijen 23. oktobra 2008. godine eksplozivom koji je podmetnut pod njegov auto na parkingu ispred redakcije. Sud je utvrdio da ga je tu postavio Milovanović, koji se prethodno na lice mesta dovezao skuterom, što su zabeležile i bezbednosne kamere, kao i da je to učino za imovinsku korist koja nije opredeljena presudom.

Ninoslav Strahinjić i Nenad Mitrović bili su dežurni čuvari u pritvorskoj jedinici kad su oko 5.30 časova Kalinić i Milovanović uspeli da izađu iz svojih ćelija 75 i 77 i pokušali da napuste zatvor. U tome su ih sprečili pripadnici Žandarmerije koji čuvaju zatvorski kompleks sa spoljne strane.

Milovanović je uhapšen u jednom stanu na Dorćolu, 31. maja 2009. godine i od tada je u pritvoru. Poznat je po bekstvu tokom privođenja u beogradsku Palatu pravde 2004, godine, kao i po bekstvu iz zatvora u Istočnom Sarajevu.

Prema srpskom zakonodavstvu sabiranje kazni nije moguće, pa, koliko god godina zatvora da dobije u ovom postupku, biće mu opet izrečena jedinstvena maksimalna kazna od 40 godina zatvora na koju je već osuđen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike