Svi pokušaji bekstva ubice „Zemunskog klana“: U Ustaničkoj isekao rešetke, u Zabeli se otrgao čuvaru

21.06.2021

18:45 >> 21:32

0

Autor: Lj. Keković

Kalinić i Simović u vreme bekstva trebalo da izvrše plaćeno ubistvo bivšeg ministra policije Republike Srpske

Svi pokušaji bekstva ubice „Zemunskog klana“: U Ustaničkoj isekao rešetke, u Zabeli se otrgao čuvaru
Copyright Printscreen/Youtube

Sretko Kalinić, egzekutor Zemunskog klana, osuđen na 40 godina zbog više ubistava za račun ove zloglasne kriminalne grupe, koja je uništena posle ubistva premijera Zorana Đinđića, više puta je pokušao bekstvo, a poslednji put to je učinio novembra prošle godine u požarevačkoj Zabeli.

O ovom događaju postoje dve verzije, prva je da se posle posete otrgao čuvaru i počeo da beži prema kapiji, ali je savladan.

Prema drugoj verziji, otrgao se čuvaru sa kojim je u sukobu, i posle pretrčanih desetak metara zaustavio se i rekao mu: “Vidiš da mogu da pobegnem.“

Poternica za Zemunskim klanom u vreme “Sablje” Printscreen/MUP

Ostalo je nejasno da li su u trenutku incidenta radile sigurnosne kamere.

U zvaničnim dokumentima stoji da je Sretko Kalinić 6. septembra 2020. godine, u 12.33 pokušao da pobegne kada se vraćao iz porodične posete ka Sedmom paviljonu, koji se naziva i zatvorom u zatvoru.

On se otrgao čuvaru koji ga je držao za nadlakticu i krenuo da trči ka kapiji paviljona. Brzom intervencijom druga dva pripadnika Službe za obezbeđenje sustignut je i savladan, a načelnik Službe obezbeđenja zatvora Goran Nenadović događaj je prijavio kao pokušaj bekstva. Kalinić je kažnjen zabranom raspolaganja novcem koji mu se uplaćuje za kantinu.

Uhapšeni Sretko Kalinić i Miloš Simović Printscreen/Youtube

Kalinićev prethodni pokušaj bekstva dogodio se februara 2012. godine, dok je još boravio u pritvoru Specijalnog suda, u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

U ovu specijlanu pritvorsku jedinicu Centralnog zatvora sproveden je iz Hrvatske, u kojoj je uhapšen posle višegodišnjeg bekstva, kad je u vreme policijske akcije „Sablja“, uvedene posle atentata na predsednika vlade, umakao i godinama se pod lažnim identitetom skrivao po regionu i Evropi.

Januara 2007. godine crnogorska policija sprečila je atentat na Tomu Kovača, vlasnika lanca pekara „Aleksandrija“ u Herceg Novom, koji je u vreme rata bio ministar policije Republike Srpske.

Tada je saopšteno da su odbegli „Zemunci“ Sretko Kalinić i Miloš Simović trebalo da izvedu plaćeno ubistvo.

Sretko Kalinić i Željko Milovanović Printscreen

Iako su radili za isti klan, i zajedno se skrivali, Kalinić i Simović su se u Hrvatskoj sukobili zbog jedne žene, Ane Simić, i tom prilikom Miloš je ranio Sretka, koji je ubrzo uhapšen, a ovaj drugi se predao srpskim vlastima na granici.

Kalinić je posle toga bio smešten u pritvor Specijalnog suda, odakle je februara 2012. godine pokušao da pobegne zajedno sa Željkom Milovanovićem, osuđenim na 40 godina zbog zbistva vlasnika hrvatskog Nacionala Iva Pukanića.

pročitajte još:
pročitajte još:

Oni su testerama isekli rešetke u donjem delu vrata ćelija u koje su bili smešteni, a potom su na dnu hodnika, razbili i iskočili kroz prozor u zatvorsko dvorište.

Pokušaj bekstva snimile su sigurnosne kamere, a na snimku koji traje 40 sekundi vidi se kako se Milovanović i Kalinić provlače se kroz otvor na dnu vrata, oblače svoje jakne i kreću ka kraju hodnika.

Zbog incidenta su suspendovana petorica pripadnika Službe za obezbeđenje Ministarstva pravde.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike