Srpski i crnogorski kriminalci se preko noći prekrstili u Hrvate da zatru tragove!

02.06.2021

21:03 >> 11:45

0

Autor: Lj. Keković

Da bi se prilikom bekstva lakše skrivali i kretali po EU, imali su lažne pasoše na imena Josip, Vlade, Marijan, Tomislav, Drago…

Srpski i crnogorski kriminalci se preko noći prekrstili u Hrvate da zatru tragove!
24sedam

Osnovno pravilo kojeg se u surovom ratu pridržavaju pripadnici dvaju zaraćenih klanova, “kavačkog” i “škaljarskog”, bilo da beže pred policijskim poterama ili jedni od drugih, jeste da su svi koristili lažna dokumenta, mahom napravljena u Hrvatskoj ili Makedoniji.

Da bi se priikom bekstva lakše skrivali i kretali, naročito kroz zemlje Evropske unije, uzimali su lažne identitete i preko noći postajali Josip, Vlade, Marijan, Tomislav, Drago…

Na crnom tržištu falsifikovanih dokumenata izrada ovakvih isprava košta od 50 do 50.000 evra i zavisi od kvaliteta i vrste dokumenta ili isprave koja je naručena za protivzakonitu izradu.

Jovan Vukotić / Foto: MUP

Potpuna promena identiteta uključuje da se, onome ko ga traži, izdaju sva dokumenta, od pasoša do lične karte i drugih potvrda. Tu dolazi i do promene datuma rođenja, mesta rođenja i svih drugih pojedinačnih karakteristika koje čine ličnu ispravu neke osobe.

Nedavno je otkriveno da je odbegli vođa “kavčana” Radoje Zvicer, za kojim je raspisana poternica, jedno vreme koristio lažni hrvatski pasoš na ime Josip Babić.

Njegov krvni neprijatelj, vođa “škaljaraca” Jovan Vukotić, pre tri godine uhapšen je sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov, na koji je stavio svoju fotografiju i obišao šest zemalja širom Evrope.

Vukotić je, nakon što je iskoristio pasoš prilikom izlaska iz Makedonije, otputovao u pet zemalja – Španiju, Poljsku, Ukrajinu, Grčku, a zatim i Tursku.

Negirao umešanost u zločin Luka Bojović
Profimedia

Prilikom hapšenja u Španiji 2012. godine, kod Luke Bojovića pronađen je pasoš na ime nestalog Hrvata Marijana Barišića, ali sa slikom Vlade Budale.

Pasoš je izdat 2008. godine, pre novih, biometrijskih pasoša. Barišić je rodom iz Banjaluke, a njegova porodica godinama nema kontakt s njim. Poslednji put je viđen na snimku skupa u Blajburgu, od kada mu se gubi svaki trag.

Nakon predaje srpskim pravosudnim organima, utvrđeno je i da je narko-bos iz Pljevalja Darko Šarić, dok je bio u bekstvu, na osnovu faslifikovanih dokumenata 2007. godine dobio hrvatsku ličnu kartu na ime Tomislav Savatović.

Presudom Trećeg osnovnog suda, Šariću je izrečena kazna jer je podstrekao službeno lice – zaposlenu u hrvatskoj policiji, da mu overi lažnu ličnu kartu.

Printscreen/Youtube

Kad je, nakon sedam godina bekstva, u Hrvatskoj uhapšen najokrutniji pripadnik „zemunskog klana“ Sretko Kalinić, utvrđeno je da se skrivao iza lažnog identiteta u pasošu, pod imenom Drago Cesar.

I bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija, osuđen na 40 godina za ubistvo premijera Srbije, koristio je lažni hrvatski pasoš na ime Vlado Vukomanović.

U pitanju je diplomatski pasoš SRJ, koji je 1996. godine dobio od tadašnje vlasti.

24sedam

– To nije falsifikat nego originalni pasoš koji mi je Državna bezbednost izdala na tuđe ime, pošto je tada odlučeno da se pripadnicima DB-a koje bi mogao da sumnjiči Haški tribunal izdaju pasoši na tuđa imena. Tada sam bio pukovnik Državne bezbednosti i komandant Jedinice za specijalne operacije – objasnio je Ulemek na sudu.

pročitajte još:

I u Hrvatskoj i u Makedonii više policijskih službenika je uhapšeno zbog izdavanja lažnih pasoša. Procena je da su u Hrvtaskoj korumpirani policajci na lažnim pasošima zaradili blizu pola miliona evra.

.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti