"Panonski mornar" koji je ostao i bez jedrilice i bez kokaina: Uhvaćen na Atlantiku, sudi mu se u Beogradu!

12.12.2021

19:45

0

Tužiteljka Mirjana Ilić je nedostatak dokaza pravdala time što španski organi nisu dostavili dokumentaciju iz istrage koju je tužilaštvo tražilo

"Panonski mornar" koji je ostao i bez jedrilice i bez kokaina: Uhvaćen na Atlantiku, sudi mu se u Beogradu!
11-droga-funstajn - Copyright Foto: Španska policija

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi za šverc 800 kilograma kokaina iz Meksika u Evropu biće nastavljeno sutra pred većem Specijalnog suda u Beogradu. Postupak se vodi protiv Vladislava Funštajna iz Erdevika, kome se sudi u odsustvu, oca i sina Mirka i Dragana Đankovića i Borislava Istijanovića.

Optuženi otac i sin, kao i Istijanović, ranije su negirali krivicu, a Dragan Đanković je rekao da je u Meksiko otišao na poziv prijatelja Vladislava Funštajna.

- O švercu narkotika nisam znao ništa. Vladu poznajem jer sam mu popravljao računare. S njim sam išao i u Tursku da čuvam brodove dok je on radio kao skiper. Posle toga on je hteo da kupi brod i rekao je da su u Meksiku jeftiniji. Vlada me je pozvao i rekao: „Ajde, dođi, platiću ti. Ima nekih instalacija, pa da središ.“ Otišao sam u La Paz jer sam mislio da ću tamo zaraditi 1.000 evra za mesec dana - rekao je Dragan Đanković, i dodao da mu je Funštajn tamo pokazao dva broda.

Prema njegovim rečima, Funštajn je rekao da jedan brod planiraju da prodaju, a da je drugi namenjen za prevoz turista, kao i da nije znao da bilo koji od njih ima veze sa švercom narkotika. Optuženi je priznao da je po povratku u Srbiju iz Meksika uplaćivao novac Funštajnu, jer je navodno imao finansijskih problema.

Španska policija je, da podsetimo, 1. septembra 2019. godine zaustavila jedrilicu između Azorskih i Kanarskih ostrva i na njoj našla 800 kilograma kokaina. Na paketima kokaina bile su zalepljene slike Gavrila Principa. U istoj akciji u Srbiji, u Šidu, uhapšeni su Đankovići.

Srbin, Rus i Meksikanac

Državljanin Srbije Vladislav Funštajn, Rus Sergej Rasohin i Meksikanac Emanuel Alehandro Aceves Kuevas uhapšeni su tada u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu. Oni su uhapšeni prilikom zaplene broda "Seascape", a pretpostavlja se da su kokain krijumčarili iz Latinske  Amerike u Evropu.

Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe terete se da su, u više navrata, putovali u zemlje Latinske Amerike, gde su sprovodili pripreme za preuzimanje i krijumčarenje kokaina. Sumnja se da su za potrebe transporta kokaina kupili jedrilicu na kojoj su u Meksiku obavili neophodne prepravke u konstrukcionim šupljinama plovila.

Isti način rada kao ranije

Tokom suđenja Vladislavu Funštajnu u Hrvatskoj, utvrđeno je da je on marihuanu iz Crne Gore utovario na jahtu "Vesna" i preko pomorskog graničnog prelaza Cavtat uneo u Hrvatsku. Tu je deo droge ubacio u kofer i taksijem krenuo ka mestu gde je trebalo da se obavi primopredaja. Policija je tu napravila zamku pripadnicima kriminalne grupe i pohapsila ih.

Posle prepravki, pripadnici organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, preuzeli kokain u Latinskoj Americi, smestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli Panamskim kanalom ka Evropi, gde su ih zaustavili španski nadležni organi u blizini Azorskih ostrva.

U operaciji pod nazivom „Baluma” učestvovalo je oko 100 agenata, kao i još tri druge zemlje. Okrivljeni iz Srbije su, kako se sumnja, pripadnicima grupe koji obavljaju transport obezbeđivali logističku podršku, uplatama novčanih sredstava neophodnih za finansiranje puta i prenosa robe.

Logistička podrška iz Srbije

Tokom istrage, koja je vođena nekoliko meseci, srpski operativci prikupili su značajne informacije, koje su presudile u hapšenju ove međunarodne kriminalne grupe. Đankovići i Istijanović su, kako se navodi u optužnici, bili zaduženi za logističku podršku, uplate novca neophodnog za finansiranje puta, kao i za transport.

Foto: Facebook/Printscreen
 

Interesantno je da je Rus Rasohin bio gost u domu Đankovića u Šidu, u koji je često svraćao i Funštajn. Tamo je organizovan ceo posao sa kokainom i dogovorena je ruta kojom se kretala jedrilica puna droge. U trenutku zaustavljanja, na njoj nije bilo zastave, ali je kasnije utvrđeno da je registrovana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Funštajn, koji se odavno bavi trgovinom narkoticima, zbog čega je i osuđivan, prvo se upoznao sa Draganom Đankovićem. Njih je spojila ljubav prema jedrenju, jer su obojica strastveni skiperi. Često su jedrili u grčkim i turskim vodama. Fotografije sa tih putešestvija objavljivali su na društvenim mrežama.

Za razliku od svog "kolege", koji je i osuđivan u Hrvatskoj zbog šverca 100 kilograma marihuane, a kod nas "prolazi" za prevare i iznude, mlađi Đanković je privođen zbog proganjanja. Protiv njegovog oca Mirka podnošene su krivične prijave za nanošenje lakih telesnih povreda i nedozvoljeno držanje oružja.

Iskusni moreplovac

Funštajna, Borislava Istijanovića, Dragana i Mirka Đankovića Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je u martu prošle godine. Glavni dokazi tužilaštva su dokumenta, fotografije i video-snimci nađeni u stanovima optuženih i u njihovim telefonima, kao i nekoliko svedoka. Ništa od toga ne pokazuje direktnu vezu optuženih sa kokainom, a na jednom od prethodnih suđenja tužiteljka Mirjana Ilić je nedostatak dokaza opravdala time što španski organi nisu dostavili dokumentaciju iz istrage koju je tužilaštvo tražilo.

Podsetimo, ova kriminalna grupa razbijena je krajem avgusta 2019. kada je kokain pronađen na brodu „Seascape“ kojim je upravljao Funštajn kao iskusni moreplovac, navodi se u optužnici. Osim njega, španska policija je tada uhapsila i članove njegove posade.

Foto: MUP Srbije
 

U Srbiji su, potom, uhapšeni Đankovići i Istijanović. Njih tužilaštvo tereti da su Funštajnu i drugim članovima grupe uplaćivali novac koji je korišćen za šverc kokaina, ali tužiteljka u optužnici nije precizirala za šta je tačno novac potrošen.

Dopisivanja, fotografije i video-snimci iz telefona optuženog Dragana Đankovića prikazani su na suđenju za šverc 800 kilograma kokaina iz Latinske Amerike. Pregledana je, takođe, i njihova prepiska na društvenim mrežama.

Slovenci optužili "kavčane"

"Kavački klan" stajao je iza šverca 800 kilograma kokaina zaplenjenog na jedrilici “Seascope” u Atlantskom okeanu, a skiperu od tada plaćaju za ćutanje. Preuzimanje kokaina u luci Porto trebalo je da organizuju članovi slovenačke ćelije te kriminalne grupe, ali su ih policajci preduhitrili i zaplenili skupoceni tovar. To piše u krivičnoj prijavi koju je policija Slovenije predala Specijalnom državnom tužilašvu Slovenije.

Prijavom je obuhvaćeno 48 identifikovanih i više neidentifikovanih članova klana, među kojima su Podgoričanin Milan Vujotić sa "Sky" nadimkom Lavitese i šefovi slovenačke grupe "kavačana" Filip Vrzić i Klemen Kadivec .Kokain vredan najmanje 50 miliona evra tada je zaplenjen na jedrilici na kojoj su bili Vladislav Funštajn, Sergej Rasohin i Emanuel Alehandro Aceves Kuevas.

“Neutvrđenog dana u avgustu 2019. godine, Kadivec je Darku Nevzatoviču, koji je na aplikaciji 'Sky' koristio nadimak Casper, naredio da mora da dođe na sastanak u Španiju, u vezi sa dogovorom o transportu 800 kilograma kokaina”, piše u policijskim spisima.

Nevzatović je dobio i zadatak da pre odlaska u Španiju od njemu nepoznatog muškarca, člana kriminalne grupe “kobre”, uzme 20.000 evra. “Kobre" su kriminalna grupa sastavljena od albanskih državljana, koja deluje na području obale. Nevzatović je, od jednog od njih, u Markovićima u Kopru, uzeo 20.000 evra u gotovini i odneo ih u Španiju, jer je navodno članovima klana Klemena Kadiveca, koji su bili tamo, već falilo novca.

Mediji su čak pisali da je Funštajn zet "zanzibarskog kralja kokaina".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike