Natopio garderobu kokainom: Makedonski državljanin sprečen u pokušaju šverca (FOTO)

20.12.2021

13:04

0

Putnik se nakon preuzimanja prtljaga sa karusela uputio u zeleni kontrolni prolaz namenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave

Natopio garderobu kokainom: Makedonski državljanin sprečen u pokušaju šverca (FOTO)
Foto: Uprava carine

Carinici su prošlog ponedeljka, u saradnji sa policijom, na aerodromu "Nikola Tesla" sprečili pokušaj jednog putnika da u zemlju uđe sa garderobom koju je prethodno natopio kokainom. 

Sumnja koju su tada izrazili carinici, potvrđena je nalazom policijskih forenzičara jer je utvrđeno da je uzorak uzet sa garderobe i kofera - pozitivan na kokain.

Ovaj nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja droge otkriven je kada je iz Ekvadora, preko Amsterdama, u Beograd doputovao pedesetjednogodišnji makedonski državljanin, albanske nacionalnosti.

Putnik se nakon preuzimanja prtljaga sa karusela uputio u zeleni kontrolni prolaz namenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave, međutim to ne znači da u ovom prolazu nema kontrole.

Naime, prtljag pomenutog putnika je izdvojen za kontrolu na skeneru koji se nalazi upravo u zelenom kontrolnom prolazu i kada je uređaj pokazao neobičnu boju garderobe zapakovane u kofer, carinici su odlučili da sprovedu detaljan pregled.

Čim je putnik otvorio kofer, osetio se jak miris kiseline, a sva garderoba koja se nalazila u prtljagu bila je vlažna i teža nego što je očekivano. Pritom, u koferu sem odeće nije bilo ničeg drugog, ni obuće, niti pribora za ličnu higijenu, iako je putnik rekao da dolazi iz Ekvadora gde je kod prijatelja boravio 13 dana.

Na pitanje carinika zašto su stvari vlažne, putnik je izjavio da je u zemlji iz koje dolazi visoka vlažnost, pa oprane stvari nisu stigle da se osuše.

Zbog sumnje da je garderoba natopljena nekom psihoaktivnom supstancom, carinici su izvršili preliminarni test na prisustvo narkotika koji je pozitivno odreagovao, pa je o slučaju odmah obaveštena policija.

Nakon konsultacija sa Tužilaštvom naloženo je da se prtljag privremeno zadrži i pošalje na veštačenje što je i učinjeno.

Nalazom Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku MUP potvrđeno je da su uzeti uzorci pozitivni na kokain, što znači da se radi o krivičnom delu zbog čega će protiv putnika biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Bonus video

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Uprava carine

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti