Pozajmljivao ljudima pare na kamatu pa ih tužio! Zgrnuo milione, a sada je uhapšen!

22.12.2021

09:22

0

Takođe, osumnjičeni je neovlašćenim kreditiranjem građana ostvario prihode u iznosu od 51.139.984 dinara za koje nije podnosio poreske prijave

Pozajmljivao ljudima pare na kamatu pa ih tužio! Zgrnuo milione, a sada je uhapšen!
Profimedia

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, Bezbednosno- informativnom agencijom i Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Кraljevu, u nastavku akcije „Gnev“ uhapsili su M. M. (40) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca, i J. Đ. (31), koja se sumnjiči za krivično delo pranje novca u pomaganju.

M. M. se tereti da je od 2014. godine građanima iz Кragujevca i okoline tog grada pozajmljivao novac pod kamatom za koju su se usmeno dogovorili, sačinjavao ugovore o zajmu koje nije overavao kod javnog beležnika i priznanice koje je overavao kod advokata, a potom pokrenuo sudske postupke protiv osoba koje novac nisu mogle da vrate, nakon što je prethodno upisivao da im je na ruke dao znatno veći iznos.

On je, kako se sumnja, od građana koji nisu mogli da izmire dugovanja zahtevao da mu predaju nepokretnosti i na taj način je stekao 30 stanova, kuća i poslovnih prostora, kao i građevinsko zemljište u vrednosti od 45.854.955 dinara.

Takođe, osumnjičeni je neovlašćenim kreditiranjem građana ostvario prihode u iznosu od 51.139.984 dinara za koje nije podnosio poreske prijave, čime je oštetio budžet Republike Srbije za više od 1,5 miliona dinara.

U izvršenju krivičnog dela pranje novca, M. M. je, kako se sumnja, pomagala njegova nevenčana supruga J. Đ, koja je od 2016. godine stekla, koristila i otuđila imovinu u vrednosti od 80.000 evra, iako je znala da potiče iz kriminalnih delatnosti.

Prilikom hapšenja od osumnjičenih je oduzet automobil marke "audi A8L", dok im je na osnovu naredbi nadležnog tužilaštva zabranjeno raspolaganje nepokretnostima, uz upis zabrane u javnu knjigu, otuđenja i opterećenja i to 12 kuća, 4 stana, 4 pomoćne zgrade, 1 poslovni prostor i 48 katastarskih parcela poljoprivrednog i građevinskog zemljišta površine 16.56.08 hektara na teritoriji Кragujevca, Кnića i Topole.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Кraljevu.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti