Novi Knele likvidiran u Novom Sadu: Šurak košarkaša Darka Miličića izrešetan u mafijaškom obračunu

24.11.2021

07:00

7

Sahrani Marka Markuša prisustvovalo nekoliko stotina ljudi među kojima i advokati, pevači, sportisti

Novi Knele likvidiran u Novom Sadu: Šurak košarkaša Darka Miličića izrešetan u mafijaškom obračunu
Marko Markuš - Copyright Printscreen/Facebook/Marko Markus

Marko Markuš, sin penzonisanog visokog funkcionera novosadske policije i šurak NBA košarkaša Darka Miličića, izrešetan je pre četiri godine u precizno isplaniranoj "sačekuši" kod hotela "Sajam" u Novom Sadu. Ovo mafijaško ubistvo nikad nije rasvetljeno iako su istražitelji imali indicije i o počiniocima i o naručiocu zločina.

Markuš je likvidiran 24. novembra 2017. godine, oko 21,40 časova, u pucnjavi ispred novosadskog hotela "Sajam" u Hajduk Veljkovoj ulici. Napadač za koga se veruje da je imao pomagače, pucao je iz mraka u trenutku kada je Markuš prilazio “mercedesu”, koji je pripadao njegovom zetu, poznatom košarkašu Darku Miličiću, oženjenom njegovom sestrom Zoranom, inače dizajnerkom.

Printscreen/Facebook/Marko Markus
 

Likvidiran je sa sedam hitaca iz "škorpiona", koje je po svemu sudeći, ispalio profesionalni ubica u brižljivo planiranoj "sačekuši". On je izrešetan kad se peške sa treninga uputio ka parkiranom automobilu.

Privatnim autom odvezen je u Urgentni centar, ali je ubrzo podlegao ranama uprkos naporima lekara Urgentnog centra da ga reanimiraju. Ne zna se ko ga je dovezao u bolnicu.

Operativci novosadske policije, koji su radili na istrazi ubistva Markuša, došli su do indicija da su neposredni počinioci zločina ušli iz Bosne i Hercegovine. Pored toga, postojiao je i podatak da je Markuševu likvidaciju naručio i platio jedan od vođa navijača Vojvodine, koji je sa njim godinama bio u sukobu. Niko, međutim, još nije uhapšen i potraga za ubicama i dalje traje.

Znao "da mu rade o glavi"

Mnogi, čak i mediji, Markuša su smatrali novim Kneletom, jer je ponašanju podsećao na Aleksandra Kneževića i živeo po onom  "Živi brzo, umri mlad". U momentu kad je ubijen imao je 29 godina, a iza sebe bogatu kriminalnu karijeru. On se, samo nekoliko dana pred surovu likvidaciju, poverio bliskom prijatelju, jer je znao „da mu rade o glavi“.

Printscreen/Facebook/Marko Markus
 

Marko Markuš je još kao maloletnik imao problema sa zakonom. Sudilo mu se i za pokušaj ubistva nožem Slobodana Milutinovića Snajpera, 1. jula 2012. ispred diskoteke "Đava" na Petrovaradinskoj tvrđavi. Odmah posle toga je pobegao, ali je posle desetak dana uhapšen na aerodromu u Mađarskoj i izručen Srbiji. Četiri godine kasnije, Markuš je oslobođen krivice zbog nedostatka dokaza.

Skupa kola, lepe devojke, vožnje jahtama...

Novi Knele, kako su zvali Marka Markuša, živeo je raskalašnim životom o čemu svedoče fotografije koje je rado delio društvenim mrežama. Skupa kola, lepe devojke, vožnje jahtama, muzika i poznati prijatelji. Tako su izgledali njegovi dani pre nego što je hladnokrvno ubijen. Markuš je voleo  muziku i kafanu, a među bliskim prijateljima imao je mnogo pevača i muzičara. Voleo je brza kola i na svom Fejsbuk profilu često je delio fotografije iz luksuznih četvorotočkaša.

U martu 2011. godine bio je osuđen na pet godina zatvora zato što je u oktobru 2008. u restoranu "Osam tamburaša" na Petrovaradinskoj tvrđavi Aleksandru Dragojloviću (37), iz Valjeva, naneo teške povrede, zbog kojih je posle nekoliko dana preminuo u Kliničkom centru Vojvodine.

Printscreen/Facebook/Marko Markus
 

U njegovom debelom dosijeu je i napad na policajca za koji je osuđen 2006. godine. Optužen je i za ranjavanje dvojice mladića u „Crvenoj kafani“ iste 2006. godine. Teretio se i za ranjavanje Radeta Ašćerića i izazivanje opšte opasnosti ispred kluba „Kili“ u decembru 2007 godine. Bio je  osumnjičen u policijskoj istrazi pokušaja ubistva novosadskog biznismena Miće Nikolića Sarme 2008. godine. 

Debeo dosije

Ubijeni Markuš družio se i sa NBA košarkašem i bivšim direktorom KK Partizan, Nikolom Pekovićem u čijem automobilu je večeri kad se dogodilo ubistvo Markuša pronađena droga i oružje.

Printscreen/Facebook/Marko Markus
 

Godine kad je ubijen 28. novembra Markušu je trebalo da se nastavi suđenje u Višem sudu u Novom Sadu za incident koji se dogodio 2014. u Ulici Laze Telečkog. Prvooptuženi Jovan Kecman, koji je u bekstvu, optužen je za pokušaj ubistva policajca Dalibora Bogdanovića Boće, dok se Markušu u tom postupku sudilo za nanošenje teških povreda Aleksandru Kovačeviću, zvanom Dizel. On je to negirao, tvrdeći da je lokal napustio pre nego što se incident desio.

Printscreen/Facebook/Marko Markus
 

Markuš je sahranjen na gradskom groblju u Novom Sadu uz prustvovo više stotina ljudi, a opelo su služila dva sveštenika. Među onima koji su došli da se oproste od Markuša bilo je i javnih ličnosti, advokata, pevača, bivših sportista.

Od njega su se oprostili članovi porodice, neutešna supruga Jelena, sestra Zorana i njen suprug, bivši košarkaš Darko Miličić.

“Proklet bio ko ga je ubio”, vikala je na sahrani Markova majka.

Markuš je bio poznat i kao boem, a sahranjen je uz zvuke tambura.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike