Ubij vođu svog: Belivuk i Miljković Zviceru spremali Ritopek, Šiptar i Kum otrovali Čumeta, misica tipovala Elezovog kuma

19.09.2021

09:27 >> 12:03

0

Autor: Lj. Keković

Svaki vođa klana strahuje i na oprezu je od odmetnika u svojoj kriminalnoj grupi koji žele da preuzmu novac i moć

Ubij vođu svog: Belivuk i Miljković Zviceru spremali Ritopek, Šiptar i Kum otrovali Čumeta, misica tipovala Elezovog kuma
Pixabay/Printscreen/Mup/24sedam/Facebook/Legende90/Mup

Pored obračuna i sačekuša sa konkurencijom, kao i stalne pretnje da će biti pohapšeni, svaki vođa kriminalnog klana drhti od odmetnika u svojim redovima.

Motiv za osvajanje trona uvek je isti, to su novac i moć, a u ovakvim ratovima sve je dozvoljeno!

Pročitajte još

Da je još neko vreme ozloglašeni klan Veljka Belivuka ostao na slobodi, pitanje je da li bi njihov šef i vođa “kavačkog” klana Radoje Zvicer “pretekao”, jer je ekipa iz Ritopeka kiptela od besa što im on za najprljavije poslove koje obavljaju za njega daje mrvice.

Informacije prikupljene preko aplikacije Skaj ukazuju na to da su Belivuk i Miljković smatrali da sve oni rade, a da najviše novca uzima Zvicer, po čijem su nalogu i izvršili nekoliko zločina.

Postoji komunikacija iz koje se vidi da je Miljković besan, jer smatra da sve rade on i Belivuk, a da veći deo kolača uzima Zvicer. S tim se i Belivuk slagao.

Miljković i Belivuk Printscreen

Bili su uvereni da bez njih on ne bi mogao ništa da napravi, to se posebno odnosilo na rasturanje narkotika.

Iako se verovalo da su u Crnu Goru u januaru prošle godine, neposredno pred hapšenje, otputovali u Kotor na babine i krsnu slavu Radoja Zvicera, nove informacije navodno ukazuju da je glavni cilj posete Kotoru bio problem s novcem, koji su nameravali tada da reše, a da li su u tome uspeli, za sada nije poznato.

Zvicerovi vojnici Belivuk i Miljković Pixabay/Printscreen/Mup/24sedam

Najveći i najkrvaviji raskol u podzemlju dogodio se cepanjem “surčinskog klana” čiji je vođa bio Ljubiša Buha Čume.

Njegovi dotadašnji vojnici Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum odmetnuli su se od njega i napravili “zemunski klan”, koji je munjevito preuzeo primat u trgovini drogom, a to je obeleženo kravom eliminacijom konkurencije na beogradskim ulicama.

Mile Luković i Dušan Spasojević bili su Čumetovi njaveći neprijatelji Pixabay/Printscrenn/Facebook/Legende90/Mup

Navodno, do cepanja “surčinskog klana” došlo je početkom 2001. godine, kada je Čume okupio jezgro svoje kriminalne grupe i saopštio im da posle rušenja Miloševića, u kome je ova ekipa učestvovala na strani demokrata, neće se više baviti kriminalom, nego će sve svoje pare legalizovati kroz privatizacije.

Čume im je objašnjavao koji će poslovi biti najunosniji, i u kojim bi privatizacijama trebalo učestvovati, navodeći, između ostalog, i kupovinu poljoprivrednog zemljišta i stočarskih zadruga.

Kruži priča da je Mile Luković Kum tada pobesneo i odbrusio Čumetu:
– Mi da ti čuvamo krave, nećemo!

Zemunski klan Printscreen/Mup

Spasojević i Kum odbili su da se legalizuju, napravili su svoje utvrđene u Šilerovoj u Zemunu, i zajedno sa Miloradom Ulemekom Legijom, komandantom JSO, krenuli u obračune sa “surčincima” koje je Ljubiša Buha samo pukom igrom sudbine preživeo.

Maja 2002. godine Čume je primljen na VMA bez svesti i pulsa, sa srčanim zastojem koji je toliko dugo trajao, da je proglašen medicinskim fenomenom.

Bio je otrovan, i klinički mrtav, međutim, posle reanimacije vratio se u život, a ustanovljeno je da su njegovu tadašnju suprugu Ljiljanu pripadnici “zemunskog klana” ucenili, te da ga je ona trovala.

Ljubiša Buha Čume Tanjug

Sedam meseci kasnije, Čumetovo preduzeće za asfaltiranje puteva “Difens roud” dignuto je u vazduh, u trenutku kad je on došao u sedište firme.

U rafalnoj paljbi ubijen mu je telohranitelj, a Čume je opet imao sreće jer se napadaču, koji ga je držao na nišanu, u trenutku kad je hteo da ga likvidira, zaglavio metak u cevi.

“Difens roud” dignut je u vazduh sa 33 kilograma plastičnog eksploziva.

Ubrzo posle ovog napada, dogodio se atentat na premijera Zorana Đinđića, za koji su optuženi “zemunci” kao i nekadašnji vođa JSO Milorad Ulemek Legija sa nekoliko svojih pripadnika, dok je Čume dobio status svedoka saradnika.

Luković i Spasojević likvidirani su u policijskoj akciji “Sablja” u Meljaku.

Darko Elez / Printscreen Youtube

I osvedočeni kriminalac iz Istočnog Sarajva, Darko Elez, koji se dovodi u vezu sa Belivukom i ekipom iz Ritopeka, svojevremeno je svu svoju pažnju bio usmerio da ubije svog kuma Đorđa Ždrala, a kao mamac iskoristio je bosansku manekenku Slobodanu Tošić, na koju su obojica bili slabi.

Međutim, samom pokušaju ubistva prethodila je holivudska priča – Slobodanka je odlazeći u posetu svom dedi u jednom zatvoru, upoznala Đorđa Ždrala, mladića koji se u tom trenutku iza rešetaka nalazio zbog ubistva bračnog para u BiH.

Darko Elez nedavno je izručen BiH /Foto:Tuzilastvo BIH

Upravo u zatvoru, ali nekoliko godina ranije, upoznao je i Darka Eleza, sa kojim će se i okumiti nakon izlaska na slobodu.

Ždrale i Elez su na slobodi formirali dve krimi-grupe koje su delovale na teritoriji Istočnog Sarajeva, a bavili su se otmicama, razbojništvima, ali i ubistvima.

Posvađali su se zbog podele para iz pljačke jedne banke, posle čega mu je Ždrale rekao da se iseli iz Istočnog Sarajeva I tad počinje njihov međusobni rat, u koji se upliće i bosanska misica.

Slobodanka Boba Tošić Facebook

Ona je 2006. godine u SMS poruci zamolila Ždrala da je odveze kod drugarice po skripte za fakultet, što je ovaj i učinio.

Kada su došli na lice mesta, izašla je iz automobila, a dve osobe otvorile su vatru na auto u kom je ostao Ždrale. Kako je i sam ispričao posle napada, video je Slobodanku kako rukom prekriva usta, a onda su se začuli pucnji.

Slobodanka Tošić Facebook

Đorđe Ždralo izvukao je živu glavu samo zahvaljujući tome što se puška jednom od napadača zaglavila. Uzvratio je hicima i ranio Strahinju Rašetu, plaćenog ubicu, koji je po optužnici koja je kasnije podignuta, dobio zadatak od Eleza da ga likvidira.

Pročitajte još

Rašeta je dve godine kasnije nastradao kad je pokušao da postavi eksploziv ispod vozila.

Tošićeva je uhapšena u policijskoj akciji “Lutka”, zajedno sa pripadnicima grupe Darka Eleza, koji je u više postupaka označen kao vođa jedne od najvećih balkanskih kriminalnih grupa, dok se Ždrale nalazi na robiji u Foči na izdražvanju kazne za ubistvo.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti