Advokat Darka Eleza za 24sedam: "Sa Belivukom ni kafu nije popio, ali je spreman da kaže sve što zna o ubistvima u Srbiji"

12.11.2021

19:45

0

Osvrnuo se i na to što je Elezu oduzeto državljnstvo Republike Srbije

Advokat Darka Eleza za 24sedam: "Sa Belivukom ni kafu nije popio, ali je spreman da kaže sve što zna o ubistvima u Srbiji"
Copyright Darko Elez / Printscreen Youtube

Optuženi Darko Elez u celosti je priznao krivicu za krivična dela za koja ga tereti optužnica u predmetu "Lutka" i za njega je predložena kazna od 15 godina zatvora, kao najstroža u okviru sporazumnog priznanja krivice za organizovani kriminal u istoriji Tužilaštva i Suda BiH!

Sud BiH je prihvatio sporazum, čime je predmet "Lutka" u potpunosti pravosnažno okončan.

- Dobio je kaznu od 15 godina zatvora, ali za krivična dela koja je počinio na teritoriji Bosne i nije obavezan da svedoči. Elez nema nikakve veze sa Belivukom, pa on sa njim nikada, ni kafu nije popio. O nema veze sa tim sa kim ga sve pojedini mediji dovode u vezu, i o tome nema ni govora u sporazumu - kazao je Kreho Senad, Elezov advokat za 24sedam.

Darko Elez nedavno je izručen BiH /Foto:Tuzilastvo BIH
 

Osvrnuo se i na to što je Elezu oduzeto državljnstvo Republike Srbije.

-Njemu je MUP Srbije uzeo državljanstvo na blef i tada su napisali da je on opasan po bezbednost Srbije. Sada vodimo upravni spor protiv MUP-a Srbije, da mu se vrati državljanstvo koje mu je oduzeto, a njegova porodica živi u Novom Sadu i Beogradu - istakao je Kreho.

Upitan da prokomentariše, da li je Elez spreman na saradnju u istrazi sa srpskim i organima BiH-a u rasvetljavanju najtežih krivičnih dela, njegov advokat kaže da jeste, ako ima saznanja u vezi sa tim.

-Elez je spreman na saradnju samo ukoliko ima saznanja, u vezi sa krivičnim delima u Bosni i Srbiji - dodao je Kreho.

Inače, poznati beogradski ugostitelj Aleksandar Kajmaković (46), zvani Aca Bosanac je pre nekoliko meseci, prema pisanju medija skoro tri sata pripadnicima Uprave kriminalističke policije pričao sve što zna o kriminalnim aktivnostima ozloglašenog Veljka Belivuka (36), zvanog Velja Nevolja, koji je uhapšen pod sumnjom da je organizovao brojna ubistva, trgovinu drogom, reketiranja i razna druga krivična dela u okviru kriminalnog klana koji je predvodio.

Ipak, u tom periodu prvi put u jedan poznati lokal došao je i Darko Elez, koji se dovodi u vezu sa Veljom Nevoljom.

Najpre je navodno, pravio probleme i pretio. Kajmaković se tada, kako su preneli mediji, požalio Dijani Hrkalović, koja mu je navodno obećala da će “da proveri” i da “ne brine ništa”. Posle toga je, navodi Kajmaković, Elez ponovo dolazio u lokal, ali nije pravio probleme i čak se izvinio.

"Lutka"

Darko Elez je u slučaju "Lutka", označen kao organizator kriminalne grupe koja je izvršila četiri ubistva, prala novac i počinila više razbojništava.

U jednom delu ovog sporazuma navodi se da je Elez pristao na saradnju sa tužilačkim institucijama u BiH i Srbiji i to u rasvetljavanju teških krivičnih dela. Srbija je zatražila njegovo izručenje, ali u vezi sa tim još uvek nema informacija.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima beogradskih medija, Elez će biti "dragocen" kada je reč o saznanjima i prikupljanju dokaza o ubistvima advokata Dragoslava Miše Ognjanovića (57), Strahinje Stojanovića (30), Marka Markuša (29), ali i Dragana Amidžića Amidže (55).

Podsetmo, sud je Bojana Cvijana i druge osudio na 101 godinu zatvora i osam meseci zbog teških ubistava, oružanih pljački banaka i drugih teških krivičnih dela. Reč je o jednoj od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u BiH u poslednjih 20 godina.

- Optužnica podignuta 2013. godine je obuhvatila 32 osobe, čime je postala najveća optužnica u predmetu organizovanog kriminala ikada procesuirana u pravosuđu na području BiH, pa i regije Zapadnog Balkana. U ovom predmetu rasvjetljeno je ukupno šest, godinama nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava, počinjenih u maniru mafijaških likvidacija, u oružanim zasedama, tzv. sačekušama ili daljinskim aktiviranjem eksplozivnih naprava na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva - kazao je tada za medije Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

U pitanju je ubistvo Borisa Govedarice kod tržnog centra “Tom” u Lukavici, ubistvo Vladimira Mačara na Palama kraj Sarajeva, ubistvo Zorana Goluba u njegovom kafiću “Sport” u Lukavici, kao i dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrala.

Osim toga, opljačkali su milionske iznose iz Privredne banke Sarajevo, Pavlović banke iz Bijeljine, i poštu u Sarajevu.

Bonus video

MUP Srbije

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike