Elez hoće da sarađuje: Pored slučaja Belivuk, progovoriće i o Miši Ognjanoviću?

12.11.2021

07:46

0

"Bio je na vezi, prema operativnim podacima, i sa Dijanom Hrkalović. Ona ga je, navodno, štitila i pružala svaku logistiku"

Elez hoće da sarađuje: Pored slučaja Belivuk, progovoriće i o Miši Ognjanoviću?
Copyright Darko Elez / Printscreen Youtube

Darko Elez je nedavno sklopio sporazum o priznanju krivice i dobio 15 godina zatvora, dogovorio je i saradnju u istrazi sa srpskim, ali i organima BiH u rasvetljavanju najtežih krivičnih dela.

Prema nezvaničnim saznanjima Novosti, Elez će biti "dragocen" kada je reč o saznanjima i prikupljanju dokaza o ubistvima advokata Dragoslava Miše Ognjanovića (57), Strahinje Stojanovića (30), Marka Markuša (29), ali i Dragana Amidžića Amidže (55).

Ovaj rođeni Paljanin prethodno je u potpunosti priznao krivicu u slučaju "Lutka", u kom je označen kao organizator kriminalne grupe koja je izvršila četiri ubistva, prala novac i počinila više razbojništava. U jednom delu ovog sporazuma navodi se da je Elez pristao na saradnju sa tužilačkim institucijama u BiH i Srbiji i to u rasvetljavanju teških krivičnih dela. Naša zemlja je, inače, zatražila njegovo izručenje, ali o tome zasada nema informacija.

Njegov advokat Senad Kreho navodi da je Elez više nego zainteresovan da povrati državljanstvo Srbije i da je pokrenut upravni spor oko toga. MUP Srbije je, inače, Elezu oduzeo državljanstvo, a njegova porodica živi u Novom Sadu i Beogradu.

Mnogi su jučerašnju akciju službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na području Gradiške, koji su tragali za Milivojem Lovrenovićem zvanim Ćomi (Srbija za njim raspisala poternicu zbog ubistva Strahinje Stojanovića 13. septembra prošle godine u Novom Beogradu) videli kao početak primenjivanja sporazuma između Eleza i tužilaštva. Akcija je sprovedena po nalogu Tužilaštva BiH, ali Lovrenović nije pronađen, niti je bilo ko uhapšen.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da se na predmetu radi u okviru saradnje tužilačkih i pravosudnih institucija BiH i Srbije u cilju rasvetljavanja teških krivičnih dela:

- Akcija je realizovana na osnovu međunarodne poternice pravosudnih institucija Srbije. Izvršeni su pretresi i traga se za osobom osumnjičenom za organizovani kriminal i teška krivična dela koja su ozbiljno ugrozila bezbednosnu situaciju u Srbiji i BiH.

Portparol SIPA Jelena Miovčić istakla je da je u pretresima otkriveno i privremeno oduzeto više predmeta, koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku. Pretreseni su stanovi, kuće, vikendica i objekti, koji su vlasništvo Lovrenovića i ljudi s kojima je povezan. Pod lupom su bili i popularni kafić "Kajak klub" na keju u Gradišci, kao i splav "Arhangel". Inače, Lovrenović godinama važi za bezbednosno interesantnu osobu, blisku ljudima iz srpskog podzemlja.

Srbija je raspisala potragu za Lovrenovićem zbog sumnje da je on čovek koji je podmetnuo eksploziv ispod džipa Strahinje Stojanovića, a potom ga daljinski i aktivirao. U detonaciji je ovaj Zemunac smrtno stradao. Od samog početka istrage se verovalo da je u njegovu smrt umešan i Darko Elez. Ovaj Paljanin je blizak sa Lovrenovićem, ali i sa određenim ljudima iz srpskog podzemlja sa kojima, navodno, stoji iza ovog zločina.

- Elez mnogo zna i u mnogo toga je učestvovao - navodi izvor Novosti blizak istrazi.

- Bio je na vezi, prema operativnim podacima, i sa Dijanom Hrkalović. Ona ga je, navodno, štitila i pružala svaku logistiku. Postoje policijska saznanja, a u toku je prikupljanje dokaza, da je Elez na neki način umešan i u ubistvo advokata Miše Ognjanovića, jula 2018. godine, a da je sve vreme uživao "pokroviteljstvo" u to vreme državne sekretarke MUP Hrkalovićeve.

Istraga ubistva poznatog beogradskog advokata Ognjanovića i bliskog čoveka porodici Luke Bojovića je pri kraju. Operativne informacije govore da je u zločinu učestvovao Strahinja Stojanović, a da je logistiku i organizaciju pružio Elez. Iz nekog razloga se jednog momenta na meti dojučerašnjih drugova našao i ovaj mladi Zemunac, koji je potom i ubijen.

- Dosta toga će Elez morati da razjasni - navodi izvor.

- Počev od toga kako se pre vremena našao na slobodi. Izdržavao je devetogodišnju robiju u kaznioni u Sremskoj Mitrovici, koja mu je isticala septembra 2018. Ipak, izašao je godinu dana ranije. Ubrzo po njegovom izlasku na teritoriji Novog Sada dogodile su se dve likvidacije, koje se direktno povezuju sa njim.

Dve nedelje pošto je Elez napustio zatvorsku ćeliju, u Novom Sadu je ubijen Marko Markuš (29). Mladić je izrešetan 24. novembra 2017. godine, po izlasku iz sportskog centra kod hotela "Sajam", gde je bio na treningu. U trenutku kada je krenuo prema kolima, na njega je otvorena vatra. Pogođen je sa sedam metaka iz "škorpiona". Smrtonosni hitac pogodio ga je u glavu, ostali meci završili su u stomaku, vratu, kičmi i ruci. Nagađalo se da je ubica došao iz Bosne i Hercegovine.

Dve godine kasnije, oktobra 2019, u Sremskoj Kamenici, na gotovo identičan način, ubijen je kontroverzni biznismen Dragan Amidžić Amidža (55). Pronađeno je 11 čaura kalibra 7,62 milimetra, a istražitelji su uzeli i snimke sa sigurnosnih kamera koje pokrivaju mesto ubistva.

Ovaj biznismen usmrćen je oko 21 sat, kada je izašao iz kafića i uputio se ka svom automobilu. Iz obližnjeg šumarka pojavio se napadač obučen u tamnu odeću, koji je sa udaljenosti od oko deset metara zapucao.

Istrage oba ova zločina počinjena u Novom Sadu u jednom trenutku došle su do Eleza. Nema sumnja da on dosta zna o ovim likvidacijama, kao i o ubistvima Ognjanovića i Stojanovića. Navodno, u svakom od njih je i učestvovao na posredan način.

Lovrenović

Milivoje Lovrenović operativno je dovođen u vezu sa više teških krivičnih dela, ali ni za jedno nije procesuiran. Osuđen je na novčanu kaznu od 2.000 KM zbog nanošenja telesnih povreda Milanu Vujičiću zvanom Vujka u martu 2014. Reč je o "žestokom momku" koji je ubijen u sačekuši oktobra 2015.

Saslušavan je i u istrazi ubistva Senada Kobilića, koji je likvidiran hicem iz snajpera jula 2018. godine u Liskovcu kod Gradiške. Poreklom je iz Hrvatske i ima bogato ratno iskustvo. Bio je pripadnik specijalnih jedinica i dovodio se u vezu sa Lukom Bojovićem i nekadašnjim pripadnicima DB.

Lovrenović je, navodno, bio umešan i u krijumčarenje oružja i skrivanje pojedinih kriminalaca i njihovo ilegalno prebacivanje preko reke Save u Hrvatsku. Sumnjalo se da je njegova ekipa pomogla i izvršiocima ubistva Slaviše Ćuluma.

Izbegnuto spajanje ekipa

- Elez je opasan svedok i nema sumnje da će pomoći u razotkrivanju ove mafijaške hobotnice, koja je imala pokrovitelje i u strukturama MUP Srbije - ističe naš izvor.

- U jednom trenutku pretilo je i spajanje njegove i kriminalne ekipe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Obe grupe imale su iste zaštitnike. To je sprečeno hapšenjem svih njih. Elez je potom i izručen BiH marta ove godine.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike