Hrkalovićkin blizak prijatelj priznao krivicu u predmetu "Lutka": Sejao smrt po Istočnom Sarajevu!

10.11.2021

14:58

0

Za optuženog je predložena kazna od 15 godina zatvora

Hrkalovićkin blizak prijatelj priznao krivicu u predmetu "Lutka": Sejao smrt po Istočnom Sarajevu!
Copyright Darko Elez / Printscreen Youtube

Optuženi Darko Elez u celosti je priznao krivicu za krivična dela za koja ga tereti optužnica u predmetu kodnog imena „Lutka“. Za optuženog je predložena kazna od 15 godina zatvora, kao najstroža kazna u okviru sporazumnog priznanja krivice za organizovani kriminal u istoriji Tužilaštva i Suda BiH.

U skladu sa sporazumom, od optuženog će se oduzeti nezakonita imovinska korist stečena izvršenjem krivičnih dela. Sporazumnim priznanjem optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH i pristao na saradnju sa tužilačkim institucijama BiH i Srbije u rasvetljavanju teških krivičnih dela.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, čime je predmet „Lutka“ u potpunosti pravosnažno okončan.

Podsetimo, Sud BiH osudio je Bojana Cvijana i druge na ukupno 101 godinu i osam meseci zatvora zbog teških ubistava, oružanih pljački banaka i brojnih drugih teških krivičnih dela.Tužilaštvo BiH je navelo da je reč o jednoj od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u BiH u poslednjih 20 godina.

Trinaest pripadnika jedne od najvećih organizovanih kriminalnih grupa, unutar predmeta „Lutka“, koji su delovali od 2005. godine, osuđeno je na 101 godinu i osam meseci zatvora. Bojan Cvijan, inače nekadašnji šef Odseka za droge Agencije za istrage i zaštitu BiH, osuđen je na najvišu kaznu u ovom predmetu – prvostepeno 20 godina zatvora. Oslobođena su trojica optuženih.

- Optužnica podignuta 2013. godine je obuhvatila 32 osobe, čime je postala najveća optužnica u predmetu organizovanog kriminala ikada procesuirana u pravosuđu na području BiH, pa i regije Zapadnog Balkana. U ovom predmetu rasvjetljeno je ukupno šest, godinama nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava, počinjenih u maniru mafijaških likvidacija, u oružanim zasedama, tzv. sačekušama ili daljinskim aktiviranjem eksplozivnih naprava na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva - kazao je tada Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Reč je o ubistvima Borisa Govedarice kod tržnog centra “Tom” u Lukavici, ubistvo Vladimira Mačara na Palama kraj Sarajeva, ubistvo Zorana Goluba u njegovom kafiću “Sport” u Lukavici, te dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrala.

Uz to, opljačkali su milionske iznose iz Privredne banke Sarajevo, Pavlović banke iz Bijeljine, te poštu u Sarajevu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike