Od košarkaša Nikole Bulatovića do Mike Aleksića: Poznati optuženi za silovanja!

01.10.2021

18:35

0

Glumac Branislav Lečić, bivši reprezentativac Nikola Bulatović i Jovan Teodosić, brat kapitena košarkaške reprezentacije Miloša, osim vlasnika škole glume, suočili se sa optužbama za napastvovanje

Od košarkaša Nikole Bulatovića do Mike Aleksića: Poznati optuženi za silovanja!
seksualno uznemiravanje - Copyright 24sedam/Profimedia/ATA Images/MN Press/Facebook

Miroslav Mika Aleksić nije jedina javna ličnost koja se tereti i za silovanja u Srbiji. Osim njega, sa sličnim optužbama suočili su se i glumac Branislav Lečić, nekadašnji košarkaški reprezentativac Srbije i Crne Gore Nikola Bulatović, kao i Jovan Teodosić, rođeni brat kapitena košarkaške reprezentacije Srbije Miloša.

Aleksiću, vlasniku škole glume, koji se optužnicom tereti za devet krivičnih dela silovanja i seksualnog uznemiravanja polaznica te škole, za 28. i 29. oktobar odloženo je pripremno ročište na kome bi on trebalo da se izjasni o krivici. Njegov branilac, advokat Zoran Jakovljević, bolestan je i nalazi se u bolnici zbog korone.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu od 21. aprila Aleksić se tereti za dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam devojaka.

Njega je prva prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo su se optužbama protiv njega pridružile i druge devojke. Među njima je i glumica Iva Ilinčić koja je javno govorila o onome što se događalo u školi glume.

Glumac Branislav Lečić neće biti krivično gonjen po prijavi mlađe koleginice Danijele Štajnfeld koja ga je optužila da je silovao. Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je nedavno njenu krivičnu prijavu protiv Lečića u kojoj je tvrdila da je on napastvovao 2012. godine.

Lečić je potom izjavio da mu je naneta nenadoknadiva šteta i da su „mnogi požurili da ga osude", dok je Danijela Štajnfeld ocenila da je Tužilaštvo „pod pritiskom nasilnika i da ih se tužilac boji".

 

Milan Maričić/ATAImages
 
Napad posle intervjua

Bivši košarkaš Nikola Bulatović izašao je na slobodu u novembru 2015. godine pošto je u spuškom zatvoru u Crnoj Gori odslužio kaznu zbog silovanja maloletnice. Bulatović je, prema pisanju crnogorskih medija, bio osuđen na pet godina robije, ali je iz zatvora izašao godinu ranije jer je deceniju od pravosnažnosti presude zastarelo njeno izvršenje.

Bulatović, koji je u to vreme igrao za FMP Železnik i bio reprezentativac SRJ, teretio se da je 27. marta 1998. u svom stanu u Beogradu silovao tada petnaestogodišnju S. N., učenicu jedne gimnazije. Devojka je na suđenju tvrdila da se s košarkašem sastala kako bi uradila intervju za školski list. Ona je ispričala da su zajedno otišli do njegovog stana, posle čega je silovao. Bulatović je negirao da je napastvovao učenicu. Košarkaš je rekao da su imali seksualni odnos, ali je tvrdio da se ona nije protivila.

Sudski veštaci su, međutim, ginekološkim pregledom utvrdili da je maloletnica zlostavljana, kao i da je imala povrede na genitalijama i telu. Bulatović je u Okružnom sudu u Beogradu 1998. osuđen na tri godine zatvora, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu. Na ponovljenom suđenju, Bulatoviću je izrečena petogodišnja zatvorska kazna. Ponovo se žalio, ali je Vrhovni sud u novembru 2005. potvrdio presudu beogradskog Okružnog suda, posle čega je ona postala pravosnažna.

Pravosnažnost presude nastupila je dok je još postojala državna zajednica Srbije i Crne Gore, da bi posle proglašenja nezavisnosti Crne Gore slučaj preuzelo njihovo pravosuđe. Bulatović je bio nedostupan pravosudnim organima još od 2005, zbog čega je raspisana međunarodna poternica. Košarkaš je 2011. uhapšen u Dominikanskoj Republici. Nakon izručenja upućen je u zatvor.

Tokom bekstva, Bulatović je govorio da nije kriv.

- Osudili su me nevinog i zato nemam nameru da se predajem. Isteraću sve do kraja - rekao je ranije Bulatović.

Ljuba Zemunac odrobijao za Kvaku

Nekadašnji komandir straže u Okružnom zatvoru Jordan Antonić izneo je, početkom jula ove godine, šokantne tvrdnje da je jedan od prvih bosova jugoslovenske mafije Ljubomir Magaš, poznatiji kao Ljuba Zemunac, u mladosti služio kaznu za silovanje umesto legendarnog pevača narodne muzike Bore Spužića Kvake.

- Tad je doveden iz Spuža, čuli smo da je zbog silovanja završio u zatvoru, ali se pričalo da nije kriv on nego pevač Bora Spužić Kvaka, a da je Ljuba preuzeo to delo jer ga je mnogo voleo - opisao je Antonić događaje iz sedamdesetih godina prošlog veka u emisiji "Goli život" na TV Hepi.

Ljubomir Magaš Printscreen/Facebook/Mafija ne prašta
 

Zbog sumnje da je navodno pokušao silovanje, Višem javnom tužilaštvu u Valjevu podneta je krivična prijava protiv direktora hotela “Crni vrh” Jovana Teodosića.

Probni rad u krevetu

Krivičnu prijavu protiv njega podnela je bivša radnica hotela I. R. (43), koja tvrdi da ju je Jovan Teodosić napastvovao 4. decembra 2019. godine u njenoj spavaćoj sobi, tokom probnog rada, pred otvaranje hotela na Divčibarama koje je usledilo 18 dana kasnije.

Brat kapitena reprezetnacije Srbije Jovan, imao je drugačiji put od Miloša. Za razliku od brata, Jovan Teodosić odlučio je da napusti košarku. Igrao je za nekoliko domaćih klubova, kao i za grčkog drugoligaša Egalea, pre nego što je rešio da stavi tačku na profesionalnu košarkašku karijeru.

Više javno tužilaštvo u Valjevu nije ni prihvatilo ni odbacilo krivičnu prijavu protiv Teodosića, a od toga će zavisiti da li će on biti optužen.

- Često se dešava da navodne žrtve lažno optuže nekog za silovanje. U takvim slučajevima prijava se odbacuje ili se donose oslobađajuće presude. Silovanje je, inače, krivično delo koje je jako teško dokazati.

Mnogi poznati pevači, glumci, sportisti u svetu našli su se na meti žena koje su tvrdile da su ih baš oni silovali.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike