Nastavljeno suđenje Miloviću u odsustvu, sud prihvatio "Skaj", ali ne i identifikaciju

22.05.2024

13:13

0

S obzirom na to da je suđenje krenulo iz početka zbog promene predsednice sudskog veća, danas su branioci iznosili svoje dokazne predloge

Nastavljeno suđenje Miloviću u odsustvu, sud prihvatio "Skaj", ali ne i identifikaciju
Ilustracija - Copyright Profimedia/Libertas

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje pripadnicima grupe crnogorskog policajca Ljuba Milovića koji se terete da su prevezli više od šest miliona evra, koji su, kako se sumnja, stečeni krijumčarenjem velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

S obzirom na to da je suđenje krenulo iz početka zbog promene predsednice sudskog veća, danas su branioci iznosili svoje dokazne predloge i navodili razloge zbog kojih bi komunikacija sa "Skaja" trebalo da se izuzme iz dokaza.

Branilac Jugoslav Tintor je veću predočio presudu Evropskog suda pravde u vezi sa korišćenjem komunikacije sa kriptovanih aplikacijama u krivičnim postupcima i detaljno obrazložio zbog čega bi ovo sudsko veće trebalo da tu presudu ima u vidu i da izuzme "Skaj" komuikaciju.

Advokati su ponaosob iznosili svoje dokazne predloge, pa je branilac optuženog Miodraga Pamučine predložio dodatne svedoke i veštaka informacionih tehnologija koji je veštačio telefone okrivljenih u ovom postupku, navodeći da je njegov nalaz i mišljenje nepotpun i nejasan.

Branilac Dragoslav Ljubičanović takođe se osvrnuo na "Skaj" dokaze i tražio da se oni izdvoje iz spisa predmeta kao nezakoniti, obrazlažući da su pribavljeni na način koji je suprotan domaćem zakonodavstvu. On je naglasio da kada je reč o tim dokazima "nema govora o autentičnosti", jer su, kako tvrdi, ti podaci menjani.

Ljubičanović je tražio od suda da se izuzme kao dokaz saslušanje njegovog branjenika, Živojina Filipovića u policiji, navodeći da mu je pravo na odbranu bilo povređeno, jer je tokom ispitivanja njemu bio dodeljen branilac po službenoj dužnost, iako je imao branioca kog je njegova porodica angažovala, a kojem nije bil odozvoljeno da uđe na ispitivanje.

Advokat Nikola Jovanović je tražio da se iz predmeta izdvoje privatne poruke njegovog branjenika.

Sudija je zatim prozvala optuženog Milivoja Kišića uz konstataciju da je on tražio da mu se odobri odlazak kod zubara iz kućnog pritvora, te da to objasni, na šta je Kišić rekao da bi trebalo da ide na skidanje karijesa.

Predsednica veća je odbila taj njegov predlog, dodajući da ne "testira njenu toleranciju i strpljenje", objašnjavaju da se optuženima odobrava odlazak kod lekara u slučaju ozbiljnijih zdravstvenih tegoba.

Nakon pauze sudsko veće je donelo odluku da odbije predlog tužilaštva da se izvedu kao dokaz izveštaji MUP-a o sadržaju i identifikaciji korisnika Skaj aplikacije, a veće je odbilo predlog odbrane da izuzme celokupan sadržaj sa te aplikacije.

Branioci Milivoja Kišića i Danijela Jovanovića su od suda zatražili ukidanje kućnog pritvora sa elektronskim nazdorom i da im odredi blažu meru, što je sud odbio i zakazao sledeće suđenje za 2. jul. U ovom predmetu u odsustvu se sudi Miloviću, Strahinji Kutlešiću i Aleksandar Milojević, dok su Milović i Kutlešić nalaze u bekstvu.

a organizovani kriminal Miloviću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženog krivičnog dela pranje novca u saizvršilaštvu. Pored Milovića za ista krivična dela optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović, vlasnik firme "Blumen market" Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike