Operacija pod lažnom zastavom: Ovako su Lazović i kavčani hteli da u Pljevljima izazovu sukobe Srba i Bošnjaka

01.01.2024

19:01

0

Nakon što su "crtači" grafita uhapšeni, Lazović je od tadašnjeg šefa Specijalnog policijskog odeljenja Dragana Radonjića tražio da se prema njima blago postupa, na šta je ovaj i pristao, proizilazi iz transkripata njihove komunikacije

Operacija pod lažnom zastavom: Ovako su Lazović i kavčani hteli da u Pljevljima izazovu sukobe Srba i Bošnjaka
Pljevlja - Copyright RINA

Po završetku izbora 2020. godine u Crnoj Gori, policajac Petar Lazović organizovao je da se u Pljevljima iscrtaju srpski simboli kako bi se izazvao međunacionalnu netrpeljivost u tom gradu, proizilazi iz komunikacije u koje su uvid imale podgoričke "Vijesti".

Nakon što su "crtači" grafita uhapšeni, Lazović je od tadašnjeg šefa Specijalnog policijskog odeljenja Dragana Radonjića tražio da se prema njima blago postupa, na šta je ovaj i pristao, proizilazi iz transkripata njihove komunikacije.

Sada uhapšeni tajni agent od Darka Šarića je tražio da njegova ekipa u Pljeviljma iscrta krst sa četiri ocila.

To je zahtevao nakon što su prebrojani glasovi na izborima 30. avgusta 2020. godine, na kojima je Demokratska partija (DPS) socijalista nakon tri decenije izgubila vlast.

- Reci Pljevlja da se iscrtaju četiri es - piše Lazović 1. septembra te godine Šariću. U komunikaciji koju poseduju "Vijesti" nema dokaza da mu je Šarić odgovorio. 

Ipak, narednog jutra prostorije Islamske zajednice u Pljevljima osvanule su sa polomljenim staklima na ulaznim vratima.

Dan kasnije, na nekoliko objekata koji su u vlasništvu lokalnih Bošnjaka osvanule su preteće poruke - "Selite se Turci", ali i sa iscrtanim krstom sa četiri ocila.

Grafiti sa pretećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu ispisivani su i narednih dana - na ulazu u grad tabla na kojoj piše "Dobrodošli u grad Pljevlja" bila je iscrtana zelenim sprejom, krstom sa četiri S i brojem 92 sa tri tačke. 

Printscreen/Youtube MUP Tanjug/Strahinja Aćimović
 

U selu Odžak, posred magistrale, bilo je ispisano "Srebrenica 92 selite se Turci" i nacrtan krst sa četiri ocila.

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima 2. septembra 2020. osvanule su sa polomljenim staklima, a unutra je bila ispisana poruka: "Poletela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica", saopštio je tada glavni pljevaljski imam Samir Kadribašić.

Pljevaljski Srbi prekrečili su grafite, a mladi koalicije Za budućnost Crne Gore protestovali su ispred tamošnjeg Centra bezbednosti, poručivši da će se oni organizovati da odbrane islamske svetinje, ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije u stanju da zaštiti sve svoje građane.

Iz komunikacije koju je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona proizilazi da je Lazović vodio računa da njegove kolege ne pritiskaju puno uhapšene zbog ispisivanja grafita u Pljevljima. 

- Nemoj ove stiskati za sprejeve i grafite u PV. To zanemari ako možeš. Iz PV što su dovedeni, par njih ima za grafite itd...ako možeš pomozi - piše Lazović, na šta mu Radonjić odgovara sa "OK"... 

MUP
 

Prepisku sa Radonjićem odmah šalje šefu organizovane kriminalne grupe kavački klan Radoju Zviceru, čiji je saradnik Igor Terzić sumnjičen za izazivanje tenzija u Pljevljima.

Osim Pljevljaka Terzića, Specijalno državno tužilaštvo tada je podnelo krivičnu prijavu protiv još dvojice njegovih sugrađana - Nemanje Novakovića (33) i Daneta Vraneša (26). Teretili su ih da su nakon izbora 30. avgusta ispisivali po Pljevljima grafite sa pretećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu.

Naredne godine Vraneš i Novaković u bjelopoljskom Višem sudu oslobođeni su optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje. Takva presuda doneta je zbog nedostatka dokaza, obrazložio je nakon izricanja presude sudija Dragan Mrdak.

Optužnica ih je teretila da su 3. oktobra kupili sprejeve i ispisivali grafite uvredljive sadržine u Pljevljima, mahom one sa pretećim porukama.

Terzić, međutim, odgovara za mnogo teže krivično delo - po tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva deo je mafijaške organizacije Radoja Zvicera, koja je planirala likvidacije dvojice pripadnika organizovane kriminalne grupe škaljarski klan Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Lazović je uhapšen 18. jula 2022. godine pod optužbom da je kao službenik Uprave policije radio za mafijašku organizaciju kojom upravlja Zvicer.

Specijalno državno tužilaštvo tereti ga u nekoliko predmeta, a na saslušanju je negirao krivicu.

Provokatori iz Pljevalja

Kako navode "Vijesti", u prvim postizbornim danima u delu javnosti Pljevlja su pokušana da se predstave kao bure baruta, a u taj grad na severu Crne Gore sjatile su se brojne političke partije, delegacija tadašnje izvršne vlasti i novinarske ekipe.

Predstavnici partija koje su tada osvojile većinu na izborima tvrdili su da DPS čini sve da ostane na vlasti, a iz te političke grupacije odgovarali su im da je sramno njih optuživati za lomljenje stakla na vratima Islamske zajednice.

Dotadašnja opozicija prstom je upirala u tajnu policiju i odlazeći režim da u Pljevljima pokušavaju da izazovu versku i nacionalnu netrpeljivost i da, kao i mnogo godina do sada, napravi razdor među komšijama i prijateljima.

Krivci su pronađeni, ali zbog nedostatka dokaza niko nije odgovarao za postizborne nerede u gradu pod Ljubišnjom. 

Foto: Vlada Crne Gore
 

Okupljali "vojsku" za proteste posle izbora

Istog dana kada je Lazović tražio da se ispišu grafiti u Pljevljima, izbornim rezultatom se preko zaštićene aplikacije bavi i odbegli policajac Ljubo Milović, koji je razgovarao sa jednim pripadnikom kavačkog klana.

- Šta se dole dešava? Da neće ovaj Abazović napraviti koaliciju sa DPS? Treba krenuti u kontra proteste odmah. Svaki dan treba praviti skupove - piše taj kavčanin Miloviću.

Tada pita i treba li da pošalje momke.

- Imam dolje par i od vojnika iz zatvora ima par momaka, isto ležali pa izašli, sposobni baš. Slao sam ih u Pljevlja da biju neke što su išli na litije. Svi su za CG koji su sa mnom, ne mogu da biraju, zna se na koju smo stranu. Ako nisu, neka idu sa Kanom onda da slave u Budvu pobedu - poručuje taj kavčanin i dodaje da mu Milović javi gde da dođu momci na protest.

- Biće možda i 50 momaka. Neke iz Bara, neke iz NK, PG...

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti.me

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike