Sve je to interes: Advokat objasnio zašto ubica male Danke menja branioca (FOTO/VIDEO)

18.04.2024

16:30

0

Očekuje se i da Srđan Janković ispriča svoju verziju zločina

Sve je to interes: Advokat objasnio zašto ubica male Danke menja branioca (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru juče su saslušani Miloš i Ivana llić, roditelji ubijene Danke Ilić iz Bora. 

Iskaze su dali odvojeno, a istog dana saslušana su i dvojica osumnjičenih za ubistvo - Dejan Dragijević (50) i njegov kolega iz borskog "Vodovoda" Srđan Janković.

 

 

Posle saslušanja, Janković je otkazao punomoćje advokatu i zatražio branioca po službenoj dužnosti. Advokat Nemanja Milošević objasnio je da li je uobičajeno da osumnjičeni promeni advokata.

-  To su ređi slučajevi. To ne možemo znati zato što nismo uopšte bili u poziciji da prisustvujemo takvim dogovorima. Sa druge strane, možemo da kažemo da su razlozi koji se javljaju u praksi ili finansijske prirode, znači da neko ne može dalje da plaća advokata, ili su neke druge stvari stoje iza toga, mogu biti različit dijapazon od poverenja, nepoverenja, slaganja u vezi sa načinom odbrane, iznošenja određenih dokaza - objasnio je Milošević.

Advokat je prokomentarisao i odluku Jankovića da se brani ćutanjem.

- To je potpuno legitiman i legalan način odbrane, ima svoje ciljeve i interese takva odbrana. Vrlo često se sreće u praksi, ali šta je sam razlog, to ne možemo znati, samo možemo znati da nije to toliko uobičajena pojava. Pretpostavlja se da bi s promenom advokata mogao i da progovori i otkrije svoju verziju priče. Zakonski je to moguće i moguće je da će se tako nešto desiti i upravo cela stručna javnost i šira javnost iščekuje da vidi da li će to dovesti do takvog rezultata - objasnio je on.

Tanjug
Privođenje Srđana Jakovića

Osvrnuo se i na prirodu svog posla, tačnije koliko je teško prihvatiti se ovakve odbrane.

- Mi imamo, nažalost, veoma veliki broj slučajeva koji su vrlo delikatni. Mislim da je to profesionalni izazov za kolege, advokate. E sad, kad se već takav slučaj prihvati, sa sobom nosi znatno više obaveza i potrebe za radom od nekih slučajeva koji su jednostavni i nisu medijski eksponirani. Tako da mislim da je profesionalni izazov, ali svakako traži veće angažovanje - podvukao je Milošević.

A kako bi on postupio kada bi branio osumnjičene u ovom slučaju...

- Nezahvalno je da govorimo o tome. Pre svega moramo da poštujemo pravila struke. Potrudiću se da dam neki načelan odgovor. Pravila struke, u smislu odbrane, koju će svakako i sa postavljenim braniocem imati osumnjičeni. Tako da branjenje ćutanjem ili branjenje uz iznošenje odbrane imaju svoje prednosti i svoje mane. Tako da ne možemo dati neki generalni savet šta treba da se uradi. Ono što je za nas kao javnost najbitnije jeste da li će to dovesti do promena u smislu davanja iskaza što možda javnost možda i očekuje, možda i ne.

MUP
Telo devojčice još nije pronađeno

 

U tužilaštvu su juče i prekjuče saslušavani svedoci. Prvog dana saslušana je majka Dejana Dragijevića. Svetlana je, takođe, supruga Radoslava (73), pritvorenog jer je sinu pomogao u premeštanju tela devojčice, kao i majka Dalibora (40) osumnjičenog pomagača koji je preminuo u policijskom pritvoru. Ona je odbila da svedoči, pozivajući se na zakon koji joj to i omogućava.
Svedočili su i Ivana i Miloš Ilić, roditelji ubijene Danke. Njihovom jučerašnjem iskazu, koji je trajao više od četiri i po sata, prisustvovali su i osumnjičene ubice.

U međuvremenu, Janković nije želeo da priča o zločinu i još juče je otkazao punomoćje advokati i zatražio da mu se odredi branilac po službenoj dužnosti.

Telo devojčice, svirepo ubijena 26. marta u Banjskom Polju, još nije nađeno. Glavnoosumnjičeni Dejan Dragijević je u Višem tužilaštvu u Zaječaru izneo detalje ubistva deteta, ali nije želeo da otkrije gde je bacio Dankino telo.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike