Produžen pritvor ocu dečaka ubice iz "Ribnikara": Optužen da je neobezbeđeno držao oružje kojim je njegov sin počinio masakr

04.03.2024

14:16

0

U ovom postupku suđenje je počelo, ali je sudija odlučio da na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ono bude zatvoreno za javnost

Produžen pritvor ocu dečaka ubice iz "Ribnikara": Optužen da je neobezbeđeno držao oružje kojim je njegov sin počinio masakr
Vladimir Kecmanović i Kosta - Copyright Printscreen/Youtube/doctor's office/24sedam

Viši sud u Beogradu produžio je danas pritvor za još do 60 dana Vladimiru Kecmanovicu, ocu dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara škole.

Pritvor je Vladimiru Kecmanovicu produžen zbog sumnje da bi u slučaju boravka na slobodi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo, kao i s obzirom na to da se osnovano sumnja da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora više od deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može da ugrozi nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, saopšteno je iz tog suda.

Vladimiru Kecmanoviću je optužnicom na teret stavljeno teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, dok je majci dečaka Miljani Kecmanović na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

U ovom postupku suđenje je počelo, ali je sudija odlučio da na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ono bude zatvoreno za javnost.

Vodio sina u straljenu, učio ga da puca

Podsetimo, Kecmanović je optužen da je izvršio krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući. Navodno, postoji opravdana sumnja da je Vladimir Kecmanović u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar" obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete.

- On ga je, kako se sumnja, u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting”, i u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovom uzrastu - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Takođe, sumnja se da je postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, tako da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama i sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dva do tri meseca kasnije u istom streljačkom klubu Vladimir Kecmanović je sina obučavao da rukuje, puni okvir i gađa u siluete ljudi iz pištolja marke “Češka zbrojevka”, da bi ga 12. novembra 2022. godine odveo u Etno selo Gostoljublje, gde je dečak pucao iz vazdušnog pištolja u koncentrične krugove.

- Potom je 11. aprila ove godine ponovo dete odveo u isti streljački klub gde je pucao u mete iz vatrenog oružja, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za koje on poseduje odobrenje nadležnog organa za nabavljanje i držanje - navodilo se ranije u saopštenju tužilaštva.

Tvrdi da ne zna ko je kriv za masakr

Na suđenju u petak, Vladimir Kecmanović je iznosio odbranu, a pitanja su mu postavljali tužioci. Navodno, tokom odgovaranja na pitanja, Vladimir je menjao raspoloženje, a kada je upitan ko je kriv za masakr u "Ribnikaru", on nije odgovorio.

Izvor "Blica" tvrdi da je Kecmanović ćutao na pitanje glavnog javnog tužioca ko je odgovoran, a kada mu je pitanje ponovljeno, kratko je odgovorio: "Ne znam".

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike