Pogledajte operaciju "Neptun" u Španiji: Ovako je uhapšen Srbin otmičar sa 2,3 tone kokaina (FOTO/VIDEO)

14.02.2024

14:55

0

Autor: 24sedam

Kodna akcija izvedena na otvorenom moru

Pogledajte operaciju "Neptun" u Španiji: Ovako je uhapšen Srbin otmičar sa 2,3 tone kokaina (FOTO/VIDEO)
Copyright Twitter_Policía Nacional

Srbin krijumčar, koji je ubio kolegu i držao kao taoce posadu broda sa 2,3 tone kokaina, uhapšen je u kodnoj operaciji "Neptun" strogo čuvanoj od novembra 2023.

Španska policija nije saopštila identitet uhašenog, ali su naglasili da su pregovori sa otmičarem na brodu "Sea Paradise" trajali gotovo 12 sati i to na otvorenom moru.

 

 

Operacija je izvedena u novembru, a počela je onog trenutka kada su policijski agenti sprovodili istragu o kriminalnoj organizaciji koja je nameravala da u Španiju iz Južne Amerike unese 2,3 tone kokaina i to tegljačem. Istražitelji su saznali da će droga biti prebačena na manji brod, u neposrednoj blizini Kanarskih ostrva, pa je pripremljena zajednička zamka sa Službom carinskog nadzora. Policijski tim je identifikovao "Sea Paradise" kao matični brod, koji je čekao drugo plovilo za prebacivanje droge.

- Nekoliko sati pre planiranog ukrcavanja, agenti su saznali da je jedan od članova posade tegljača, srpskog porekla, oteo ostatak posade. Štaviše, da bi preuzeo kontrolu nad čamcem, kidnaper je upucao jednog od muškaraca i njegovo telo bacio u more - saopštili su Španci.

Devetoro uhapšeno

Španska policija je u operaciji "Neptun" uhapsila ukupno devet osoba. Pored 2,3 tone kokaina zaplenjena je elektronska i satelitska oprema.

Neophodni logistički i ljudski resursi su brzo mobilisani. Tako je tim pilota specijalista za carinski nadzor prevezao GEO posadu na svoj brod "Kondor" da preuzme kontrolu nad situacijom, čiji je prioritet bio da se zaštite životi kidnapovanih. Za manje od 12 sati, interventni tim je bio na tački u Atlantiku gde se nalazio čamac. U tom trenutku, agenti su napali "Sea Paradise" i uspostavili prvi kontakt sa posadom, koja je potvrdila da ih je kidnapovao naoružani Srbin koji je upucao jednog od članova posade.

Twitter_Policía Nacional
Policija brzo locirala tajni odeljak sa kokainom

 

- Na otvorenom moru, zajednički tim stručnjaka iz Nacionalne policije i Carinskog nadzora pregovarao je nekoliko sati, dok na kraju nisu uspeli da nateraju otmičara da ispusti oružje i preda se vlastima. Tako su uspeli da spasu posadu, zaplene drogu i odu u luku Santa Kruz de Tenerife - navode iz španske policije.

Kada su stigli na kopno, agenti su pretražili čamac i pronašli 2.300 kilograma kokaina, podeljenog u snopove koji su bili pričvršćeni za stroboskope i boce sa vodom, kako bi kokain mogao da pluta u vodi. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike