Holanđani sakrili Tita: Kralj kokaina posle nagodbe sa tužiocem prebačen na tajnu lokaciju

07.12.2023

21:35

0

Autor: 24sedam

Niko ne zna gde je prebačen "kralj kokaina" sa Balkana

Holanđani sakrili Tita: Kralj kokaina posle nagodbe sa tužiocem prebačen na tajnu lokaciju
Copyright occrp.org

Edina Gačanina (41), zvanog Tito, vođu "superkartela", sklonilo je holandsko pravosuđe posle nagodbe koju je postigao sa tužilaštvom. Prema toj nagodbi vođa kriminalne organizacije mora da ide na sedam godina robije i da plati milion evra zbog krijumčarenja 2,4 tone kokaina preko luke u Roterdamu.

Danas niko, nekoliko dana posle nagodbe, ne želi da kaže gde je Gačanin. Možda Holanđani strahuju da će mu nauditi dojučerašnji saradnici: vođa irske mafije Danijel Kinahan, marokansko-holandski kriminalac Ridvan Taži ili jedan od najuticajnijih narko-bosova Južne Amerike Čileanac Rikardo Rikelme Vega, zvani El Riko.

Europol
Luksuzni automobili zaplenjeni od Titovog kartela

Inače, Gačanin je dugi niz godina bio neuhvatljiv za istražne organe. Njegovo ime najpre je počelo da se pojavljuje u peruanskoj štampi, gde je pominjan kao čovek s mnogo novca koji kupuje velike količine kokaina i potom ih prodaje u Evropi.

Ali, njegov identitet je otrkila američka DEA, posle čuvene irske svadbe Kinahana u Dubaiju.

Možda je Tito sklonjen i u okviru novog svetla bačenog na odnos sa sestrićem Mirzom, koji je u decembru 2022. godine osuđen na četiri godine zatvora jer je oprao nekoliko miliona evra od "superkartela". Za pomaganje je osuđena i njegova devojka, i to na godinu i po. 

Pri izricanja kazne, Mirza je pobegao u Španiju, gde je po međunarodnoj poternici uhapšen u julu. Njegovo izručenje je zatražilo i Tužilaštvo BiH, koje vodi istragu protiv njega. Ali do ekstradicije nije došlo jer je državljanin Holandije.

Printscreen/YouTube
Mirza Gačanin

Mirza Gačanin nikada nije priznao da je prao novac za kartel. Čak je rekao da je pobegao u strahu od rođaka, da ne bi "bio nasmrt izboden". Njegov advokat Luis de Leon je rekao da njegov klijent ne beži od zatvorske kazne, već od  rođaka Edina Gačanina, sa kojim navodno nije u dobrim odnosima već 20 godina. Tri godine ranije je čak podneo prijavu protiv njega zbog pokušaja ubistva.

Do 2019. godine, Mirza je vodio život uspešnog biznismena u Bredi. Otkupljivao je zgrade u centru grada za milione evra i opremao ih skupim enterijerima. Vozikao se u "ferariju", "hameru" ili srebrno-sivom "mercedesu". Sve je to trajalo dok policija, posle dojave iz Amerike, nije upala u šest njegovih zgrada. Utvrđeno je da je kroz nekretnine ubacio 2,4 miliona evra od kokaina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike