Razbojnika potopila "tri udarca": Evo zašto je zbog 3.000 dinara dobio sedam godina robije

01.02.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

U slučaju Kruševljanina sud primenio institut "tri udarca"

Razbojnika potopila "tri udarca": Evo zašto je zbog 3.000 dinara dobio sedam godina robije
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Profimedia

Igor V. iz Kruševca osuđen je na sedam godina i mesec dana zatvora jer je 18. maja 2023. kod Zelene pijace u Novom Pazaru opljačkao 3.000 dinara. Ovu presudu Osnovnog suda u Novom Pazaru juče je potvrdio i Apelacioni sud.

Sada se svi pitaju: Kako je "čarapan" dobio toliku kaznu? Primio je "tri udarca", odnosno pravilo koje pod tim nazivom stoji u srpskom zakonodavstvu. U prevodu, prilikom izricanja kazne Igoru V. primenjen je ovaj institut jer je ranije više puta osuđivan i to uglavnom zbog teških krađa i razbojništava.

Institut "tri udarca" podrazumeva da onaj ko je dva ili više puta ima presudu na kazne zatvora duže od godinu dana mora biti osuđen na više od polovine propisane kazne za krivično delo za koje se tereti.

Ovo pravilo zaživelo je od 1. decembra 2019. godine i primenjuje se podjednako za sva umišljajna krivična dela, uz uslov da između novog dela i osude za prethodno delo nije prošlo više od pet godina. 

Kako raste kazna

  • Ko prvi put učini krivično delo, biće kažnjen po zakonu, a ako ima dovoljno olakšavajućih okolnosti, sud će mu kaznu najverovatnije ublažiti ispod propisanog minimuma;
  • Ko se drugi put ogreši o zakon, za njega više nema nikakvog ublažavanja. Sud će biti obavezan da ga kazni ne manje od donje granice propisane kazne;
  • Ko i treći put napravi krivično delo - mora da mu se izrekne najmanje pola od propisane kazne. Znači, što dalje od minimuma, a bliže maksimumu.
  • Tako je Viši sud u Novom Pazaru oktobra 2020. prvi primenio institut "tri udarca" i Novopazarca E. H. osudio na osam godina zatvora zbog prodaje 14 grama heroina i dva grama marihuane. Reč je o povratniku, sa devet pravnosnažnih osuda za razna krivična dela, pa je sud primenio institut višestrukog povrata.

    Da bi sud primenio "tri udarca" morao je da izvede jednu vrstu kaznene matematike. Najpre je izračunao da raspon između zakonskog minimuma za trgovinu drogom od tri godine i maksimuma od 12 godina iznosi devet godina. Zatim se taj broj deli na pola i dobijaju se četiri i po godine zatvora, pa se na to dodaje minimum propisane kazne od tri godine. Tako se dobija novi posebni minimum od sedam i po godina zatvora, pri čemu maksimum ostaje 12 godina.

    Malo je poznato da institut "tri udarca" potiče iz američkog fudbala, koje podrazumeva da ukoliko "bacač" primi tri udarca tokom svog vremena u igri, biva isključen. Udaljenje igrača iz igre poistovećuje se sa uklanjanjem sa ulice učinilaca koji dva i više puta ponove krivično delo.

    Slična pravila primenjuju se u Kaliforniji, Nemačkoj, Mađarskoj, i na Novom Zelandu, ali samo za pojedina krivična dela.

    Bonus video

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike