Skoplje meka falsifikatora pasoša: Evo kako je ubijeni Geisler stigao u Brazil kao Slovenac

12.01.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Falsifikovan pasoš plaćen 2.000 evra

Skoplje meka falsifikatora pasoša: Evo kako je ubijeni Geisler stigao u Brazil kao Slovenac
Ilustracija - Copyright Profimedia

Istraga o ubistvu Pančevca Darka Geisler (43), likvidiranog 5. januara u Brazilu, iznedrila je podatak da je slovenački pasoš na lažno ime Dejana Kovača izrađen u Severnoj Makedoniji. Putna isprava plaćena je 2.000 evra.

Brazilski istražitelji javno su izneli informaciju da su, upravo, Makedonci postali najvažnija karika za falsifikovanje dokumenata za kriminalne grupe u Istočnoj Evropi. Kako su objasnili Skoplje je glavni centar za falsifikovanje pasoša, ličnih karti i vozačkih dozvola Slovenije i Hrvatske.

Printscreen/MUP/CG
Darko Geisler platio 2.000 evra slovenački pasoš

Primeri hapšenja nekih od najistaknutijih imena iz podzemlja potvrđuju da su hrvatski i slovenački pasoši među omiljenima za kriminalce. Zato je Geisler uz pomoć slovenačkih papira pobegao 2014. i to odmah posle ubistva Baranina Andrije Mrdaka, 25. decembra. Iz Spuža je prešao granicu Crne Gore i BiH i beg nastavio ka Brazilu gde je doputovao pre 31. decembra.

Iz Mostara 900 komada

Prvi veliki skandal sa falsifikovanim hrvatskim pasošima dogodio se 2000. godine i to u Konzulatu u Mostaru. Nestalo je 900 hrvatskih pasoša, a konzulu je suđeno, dok se činovnica konzulata ubila. Te pasoše imali su i Milorad Ulemek Legija, "zemunci" Sretko Kalinić, Miloš Simović, Cvetko Simić...

Tek 2003. serijski brojevi tih mostarskih pasoša su bili kompletno poznati. Ispostavilo se i da Konzulat Hrvatske u Tuzli, takođe, ostao bez blanko obrazaca za pasoše. To su iskoristili Luka Bojović, Vlada Budala Milisavljević...

"Krtica" otkrila 15.000 evra

U akciji "Krtica" hrvatske policije, pre pet godina, otkriveno je da su vođe klanova davale i do 15.000 evra za pasoše Hrvatske. U lažne podatke u ovoj ličnoj ispravi je bilo gotovo nemoguće posumnjati tokom graničnih kontrola.

A prvi falsifikatori "ličnih" dokumenata iz Hrvatske i Slovenije zvanično su otkriveni maja 2011. godine u Skoplju. To je bila četvoročlana grupa - dvojica državljana Severne Makedonije (tada samo Makedonije) i dvojica kompjuterski stručnjaka iz Srbije. Državljani Srbije tada nisu uhapšeni, ali je za njima raspisana poternica. 

Komplet do 2.500 evra

Vremenom, falsifikatori su se širili pa je prošle godine otkrivena i ekspozitura u Srbiji, specijalizovana za pasoše Slovenije i Hrvatske. Ova grupa je osumnjičena da je radila više od godinu dana, a u ilegalnim štamparijama su izrađivali i još poneka lažna dokumenta zemalja Evropske unije.

Printscreen/Mup
I Radoje Zvicer lažni Hrvat

Osim pasoša i ličnih karti, specijalizovali su se za vozačke dozvole Južnoafričke Republike i dalje ih prodavali po ceni od 1.200 do 2.500 evra. Cena je zavisila od usluge - od kvaliteta izrade, kao i od toga da li je samo jedan dokument ili ceo "komplet" koji obuhvata ličnu kartu, pasoš i vozačku dozvolu.

Na spisku klijenata su bili Filip Korać, desna ruka Luke Bojovića koji je u istražnom zatvoru u Francuskoj, ubijeni Jovica Vukotić, vođa "škaljarskog" klana, ali su falsifikovani pasoši Hrvatske više privlačili "kavačne" Radoja Zvicera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike