Peticija roditelja ubijene dece u "Ribnikaru": Traže da tužilac ostane u predmetu!

03.01.2024

20:45

0

Tužilac bi, ukoliko se u februaru vrati u osnovno tužilaštvo, bio onemogućen da nastavi rad na predmetu "Ribnikar"

Peticija roditelja ubijene dece u "Ribnikaru": Traže da tužilac ostane u predmetu!
Tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar" - Copyright Foto: 24sedam/Lj.K./Katarina MIhajlović

Roditelji i članovi porodica ubijene i ranjene dece u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na beogradskom Vračaru podneli su inicijativu Visokom savetu tužilaštva kojom traže da hitno okonča izbor tužilaca i omogući da jedan od dvojice tužilaca koji radi na tom slučaju, ostane u predmetu.

Zbog obimnosti i velikog broja dokaza koji su prikupljani pre podizanja optužnice od početka istrage na tom predmetu rade dva tužioca. Roditelje žrtava, međutim, uznemirava saznanje što tužiocu koji je odradio najveći deo posla u ovom predmetu ističe vreme provedeno u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu koje postupa u ovom predmetu, jer bi on u februaru trebalo da se vrati u Drugo osnovno javno tužilaštvo.

Tužilac bi, ukoliko se vrati u osnovno tužilaštvo, bio onemogućen da nastavi rad na predmetu "Ribnikar" u kom je početak suđenja zakazan za 29. januar.

Advokat Zora Dobricanin Nikodinović kaže da su zbog toga roditelji veoma uznemirieni i da su uputili peticiju Visokom savetu tužilaca da se pod hitno okonča započeti izbor i da tužilac koji je upućen u istragu ostane da radi na tom predmetu.

- Roditelji su ubeđeni da bi samo jedan tužilac teško mogao da se izbori sa obimnim dokaznim materijalima iz istrage. Peticija je podneta pre više od 20 dana Visokom savetu tužilaštva kojom se traži da obojica tužilaca ostanu na tom predmetu do kraja - potvrdila je Zora Dobričanin Nikodinović.

24sedam/Katarina Mihajlović
Zora Dobričanin Nikodinović

Peticiju je, kako saznajemo, potpisalo 55 roditelja i drugih članova porodice dece i ubijenog čuvara škole.

Masakr u kom je ubijeno devetoro učenika škole i čuvar počinio je tada trinaestogodišnji dečak K. K. koji je, kako se sumnja, uzeo očevo oružje, otišao u školu ubio dve dežurne učenice, radnika obezbeđenja, a potom nastavio da seje smrt.

U međuvremenu, Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njegovih roditelja, kao i vlasnika i instruktora u jednom streljačkom klubu u kom je dečka sa ocem vežbao gađanje. Optužnicom nije obuhvaćen dečak ubica, jer je u vreme zločina imao 13 godina i nije krivično odgovoran.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike