Snimak hapšenja kriminalne grupe u Beogradu: Oštetili slavnog engleskog fudbalera i Tamaru Eklston, zaplenjeni dragulji (VIDEO)

20.12.2023

18:40

0

Autor: Lj. S.

Uhapšeni su Lj. R. (42), za koga se sumnja da je organizator ove kriminalne grupe, i članovi grupe E. R. (21), M. R. (68), L. R. (33), I. R. (42) i M. N. (25)

Snimak hapšenja kriminalne grupe u Beogradu: Oštetili slavnog engleskog fudbalera i Tamaru Eklston, zaplenjeni dragulji (VIDEO)
Zaplenjen nakit - Copyright Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP, u koordinaciji sa Metropolitenskom policijom i Nacionalnom kriminalističkom agencijom Velike Britanije, na teritoriji Beograda uhapsili su šest pripadnika organizovane kriminalne grupe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca.

Uhapšeni su Lj. R. (42), za koga se sumnja da je organizator ove organizovane kriminalne grupe, kao i članovi grupe E. R. (21), M. R. (68), L. R. (33), I. R. (42) i M. N. (25).

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i R. R. K. (40), koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Švajcarskoj, kao i još jedna osoba za kojom policija intenzivno traga.

Sumnja se da je Lj. R. u cilju prikrivanja nezakonitog porekla novca koji su on i R. R. K. protivpravno stekli u periodu od 2014. do 2022. godine provalama u kuće i stanove u Engleskoj i Švajcarskoj, u Srbiji organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi tim novcem kupovali nekretnine, skupocene automobile i finansirali luksuzan način života na teritoriji naše zemlje.

Protiv osumnjičenog Lj. R. se u Velikoj Britaniji vodi krivični postupak zbog postojanja sumnje da je na navedeni način pribavio ukupno 26 miliona funti sterlinga i time oštetio Frenka Lamparda, bivšeg engleskog reprezentativca, zatim pokojnog Višaija Šrivadanapraba, bivšeg vlasnika FK „Lester“ i Tamaru Eklston i njenog supruga Džeja Rutlanda, ćerku bivšeg vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona, dok je osumnjičeni R.K.R. osuđen u Švajcarskoj za izvršenje više provalnih krađa kojim je sebi pribavio korist od oko 250.000 švajcarskih franaka.

 

Profimedia
 

Sumnja se da su šestoro uhapšenih, od 2018. do 2023. godine, novac stečen kriminalnom delatnošću lažnim prikazivanjem činjenica o njegovom poreklu uplaćivali na račune u bankama, kupovali i prodavali devize, vršili mnogobrojne transakcije novčanih sredstava u bankama, kao i da su zaključili više pravnih poslova kupoprodaje, poklona i zajmova u cilju prikrivanja nezakonitog porekla imovine, i na taj način u legalne tokove ubacili najmanje 2.422.255 evra, iako su znali da je novac stečen kriminalnim aktivnostima.

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike