Šef bande sa 18 imena: On je "prvi kapetan" pljački od 26 miliona funti u Londonu

20.12.2023

13:34

0

Autor: 24sedam

Ljubomir Romanov koristio ukupno 18 lažnih identiteta za putovanja

Šef bande sa 18 imena: On je "prvi kapetan" pljački od 26 miliona funti u Londonu
Ljubomir Romanov - Copyright Foto: Milano Police

Danijel, Alfred, Ljubomir... Vuković, Romanov, Radosavljević...

U akciji srpske policije danas je, sa još pet osoba, uhapšen Ljubomir Romanov iz Obrenovca, čije je pravo prezime Radosavljević, za kojim je tragala Evropa. Njega su Italijani označili kao prvog kapetana bande koja je pljačkala vile bogatih Engleza odakle su odneli oko 26 miliona funti. Prema današnjim sumnjama novac od pljački su ulagali u Srbiju, kupujući nekretnine.

Romanov je najčešće koristio identitet peruanskog advokata Alfreda Lindlija. Služio se i imenima Danijel Vuković, Ljubomir Romanov i Ljubomir Radosavljević. Sve identitete koristio  je u nekoliko evropskih gradova, poput Beograda, Sarajeva, Milana i Zagreba.

Tereti se za pljačke kuća Tamare Eklston, Frenka Lamparda, pokojnog vlasnika Lester Sitija Višaja Šrivadanaprabe… Sve su počinjene u decembru 2019. u londonskim kvartovima Kensingtonu i Čelsiju.

 

 

Njegovi saučesnici su već osuđeni u Britaniji. Italijanski državljani Jugoslav Jovanović (26), Alesandro Donati (46) i Alesandro Malteze (47) su svi izručeni iz Italije Ujedinjenom Kraljevstvu i priznali su da su učestvovali u provalama. Osuđeni su na ukupno 28 godina robije.

Odbijeno izručenje

Ljubomir Romanov, kog su Englezi poznavali kao Alfreda Lindla, pojavio pred sudom u Beogradu 27. avgusta 2021, u postupku za njegovo izručenje Ujedinjenom Kraljevstvu. Slučaj je vodilo Specijalno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu. Međutim, navodi BBC, srpske vlasti su odbile da izruče Lindlija, pa se veruje da je još u Beogradu.

Italijanske vlasti navode da je Romanov povezan sa više luksuznih provala. U septembru 2009. godine on i njegovi saučesnici upali u domove fudbalera Patrika Vijerija i Salija Muntarija.

U trenutku kad je provaljeno u njihove domove, dvojica veznih igrača igrali su u milanskom Interu, a Muntzari je bio član Fudbalskog kluba Milan. Procenjena vrednost plena iz obe provale veća je od milion evra.

Sud navodi i da su ga u novogodišnjoj noći 2010. godine kamere uhvatile kako ulazi u milanski stan Marije Luize Gavaceni, udovice dizajnera Nikole Trusardija. Pošto su na silu otvorili prozor, Lindli i njegovi saučesnici izneli su sef sa nakitom vrednim dva miliona evra. Za učešće u toj provali on je u zatvoru proveo dve godine i četiri meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike