"Lele" odjekuje jugom Srbije: Smrtno ranjeni policajac ubio dvojicu razbojnika

14.12.2023

20:00

0

Mladi policajac, smrtno ranjen, ubio je dvojicu razbojnika koji su izleteli iz zlatare

"Lele" odjekuje jugom Srbije: Smrtno ranjeni policajac ubio dvojicu razbojnika
Copyright Facebook_Policajac Miroslav Stamenković

Pijačni dan i jedna zlatara "Unca". Na 50 metara od nje policijska stanica. Ljudi na ulicama, kupuju na tezgama, a onda odjekuju pucnji. Kada se sve stišala na ulici su ostale tri žrtve - policajac i dvojica razbojnika koje je ubio pre nego je izdahnuo.

Policajac Miroslav Stamenković (27) ubijen je u centru Vlasotinca 14. decembar 2012. godine sprečavajući pljačku zlatare. 

Trojica razbojnika upala su u zlataru koju su prethodno danima osmatrali iz džipa, crnogorske registracije. Naoružani pištoljima, zapretili su radnicama i ove vezali. Ali, vlasnik je na nadzornoj kameri video šta se dešava u radnji i alarmirao policiju. 

 

 

Stamenković, policajac prve klase iz Leskovca, zatekao se u blizini i pokušao da zaustavi razbojnike. Bežeći iz "Unce", zapucali su na njega i teško ga ranili u grudi. Policajac je dvojici ipak uspeo da nanese smrtonosne rane. Treći pljačkaš je uspeo da pobegne.

Smrt na vratima bolnice

Hrabri policajac Stamenković je odmah prevezen u bolnicu, ali je nažalost, izdahnuo na ulazu u leskovačku bolnicu. Sahranjen je na Svetoilijskom groblju u rodnom gradu.

Sva trojica učesnika pljačke bila su poznata po brojnim nedelima u Crnoj Gori. Ubijeni su Darinko Vušurović (30), bivši bokser Radničkog iz Berana, pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog krijumčarenja skanka, 17 puta je dobio prekršajnu kaznu i imao pet krivičnih prijava. I drugi ubijeni, Velibor Lutovac (28), prethodno je u holu Srednje medicinske škole u Beranama pokušao da ubije školskog druga. 

Pljačka u Sloveniji

Velibor Lutovac i A. Š. su, pre pljačke u Vlasotincima, 18. januara 2012. u Brežicama (Slovenija) opljačkali zlatarsku "Aurum". Odneli su plen vredan 54.980 evra. Za ovo delo Slovenci su A. Š. osudili na četiri i po godine zatvora.

U bekstvu je bio A. Š. (31), takođe, iz Berana. On je septembra 2010. ranjen u obračunu dve grupe mladića u Beranu. Preživeli Beranac uhapšen je u Kragujevcu. Tu su uhvaćena i još dvojica pomagača Z. Đ. (60) i Z. S. (40). Jedan od uhapšenih je brat od tetke ubijenog Lutovca.

Robijanje u Spužu

Suđenje jedinom preživelom razbojniku održalo se u Višem sudu u Leskovcu. A. Š. je dobio pet godina robije. Tu presudu priznao je i Viši sud u Beranima pa je zadnjeg dana 2014. godine osuđeni prebačen u Crnu Goru da u spuškom zatvoru odsluži kaznu do kraja.

Policajca Stamenkovića ni danas nisu zaboravli. Na mestu gde je pogođen razbojničkim metkom postavljena je spomen ploča.

Njegovi zemljaci kažu da se "heroji nikad ne zaboravljaju". Drugar se sećaju njegove zalizane kose bez koje nije izlazio ni na fudbal koji je igrao rekreativno.

Orden časti

Mladić natprosečne inteligencije, velike ljudskosti. Često je koristio uzrečicu "lele",  uvek je bio nasmejan i spreman za šalu, i za svoj Partizan. 

- Dati svoj život za narod i državu herojski je čin, te je hrabri Miroslav posthumno odlikovan ordenom časti. Kako bi odbranio druge, Miroslav je dao najveću žrtvu - svoj mladi život! Večna mu slava i hvala! - navodi se na Fejsbuk stranici "Policajac Miroslav Stamenković", koja i danas ima više od 10.000 pratilaca. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike