Zatvor do smrti: Zverskom ubici potvrđena doživotna kazna

06.12.2023

15:43

0

Autor: 24sedam

Radomir Blagojević će robijati do smrti

Zatvor do smrti: Zverskom ubici potvrđena doživotna kazna
radomir blagojevic ubica facebook (1) - Copyright Printscreen/Facebook

Smederevcu Radomiru Blagojeviću Apelacioni sud potvrdio je doživotnu robiju. Ostatak života provešće u ćeliji jer je zapalio Zoricu Kalinić, koja nije htela da bude njegova ljubavnica, i zato što je 20 dana ranije u svojoj kući u Smederevu silovao R. N.

Sud je utvrdio da je Viši sud u Beogradu pravilno postupio kada ga je osudio za teško ubistvo i izrekao najveću kaznu. Prihvaćena mu je olakšavajuća okolnost da je priznao zločin, dok su mu otežavajuće okolnosti praćenje žrtve, zatim način na koji je počinio ubistvo jer ju je polio benzinom čim mu je okrenula leđa da uđe u zgradu. Bacio je na nju celu kantu i upaljačem je zapalio. 

Otežavajuće je i je bilo i što je, iako je video da oko njega sve gori, samo okrenuo i otišao iz ulaza. Sud je cenio i da Blagojević ništa nije preduzeo kako bi na bilo koji način pokušao da umanji posledice zločina - nije pozvao hitnu pomoć i vatrogasnu službu, čime je ispoljio prema žrtvi bezosećajnost i bezobzirnost.

Okrivljeni je na suđenju izjavio da mu je žao samo što na mestu pokojne Zorice Kalinić nije bila oštećena R. N. iz čega proizlazi da se uopšte nije pokajao zbog učinjenog.

- Opredeljujući se za kaznu doživotnog zatvora, prvostepeni sud je pravilno imao u vidu i raniji život okrivljenog i njegovo psihijatrijsko–psihološko veštačenje. Ceneći sve navedene okolnosti, prvostepeni sud je pravilno osudio okrivljenog na jedinstvenu kaznu doživotnog zatvora, koja je jedina adekvatna u konkretnom slučaju, jer se svrha kažnjavanja ne bi mogla ostvariti izricanjem blaže zakonom propisane kazne - navedeno je u obrazloženju pravsonažne odluke. 

Blagojević je 13. jula 2020. godine, u hodniku stambene zgrade u Beogradu, zapalio Zoricu Kalinić, a preminula je dva dana kasnije u bolnici. Pre toga, 23. juna, u svojoj kući sipao nešto u kafu prijateljici R. N. a onda ju je celu noć silovao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike