Pravda sporija od rafala za "škaljarca": Izrešetan iz "kalašnjikova" u bašti kafića, a ubice još bez kazne

07.12.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Devet godina duga pravda za Boretu

Pravda sporija od rafala za "škaljarca": Izrešetan iz "kalašnjikova" u bašti kafića, a ubice još bez kazne
Đorđe Boreta - Copyright YouTube/ Vijesti Online

Ubice prišle, ispalile rafale iz "kalašnjikova" i ubile dvoje ljudi, a potom uhapšene i, posle pritvora - puštene.

I tako je prošlo sedam godina od ubistva poznatog Budvanina Đorđa Borete u bašti elitnog lokala "Trofej" u Bečićima, u još jednoj epizodi rata "kavačkog" i "škaljarskog" klana. Uz njega je, kao slučajna žrtva, pao i niški ginekolog Dragan Zečević, dok je Ivo Stanišić ranjen.

I sve se dogodilo 7. decembra 2016. Četiri godine kasnije, optuženi za ubistvo Vladimir Šmanja (40) iz Banjaluke i Nišlija Miljan Bulatović (39), kao i Budvani Vasilije Rafailović i Ratko Vušović i Bjelopoljac Ivan Cicmil, išetali su iz "Spuža".

YouTube/ Vijesti Online
Đorđe Boreta

- Optuženima Bulatoviću i Šmanji, odlukom vanraspravnog krivičnog veća, ukinut je pritvor, imajući u vidu dužinu kontinuiranog trajanja pritvora, te činjenicu da prvostepena odluka nije doneta - navodi se u saopštenju suda koji je pustio optužene na slobodu.

Brat i ubistvo Slavoljuba Šćekića

Saša Boreta, Đorđev brat, nalazi se u zatvoru i čeka presudu za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića u podgoričkom naselju Tološi. Policajac je ubijen 30. avgusta 2005. godine, a u oktobru 2022. Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici protiv Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića, Milana Šćekića i Alana Kožara.

Ali su dodali da im je izrečena mera nadzora - zabrana napuštanja Budve, osim na pozive suda ili tužilaštva, obaveza povremenog javljanja policiji, privremeno oduzimanje putnih isprava i zabrana sastajanja sa određenim licima.

Đorđe Boreta bio je poznat po dva osnova. Prvo, bio je dugogodišnji zakupac poznate plaže "Mogren 1", ali čuvenije zvanje je imao zbog brata od strica Saše Borete bliskog "škaljarskom klanu". Brat je bio dobar prijatelj Luke Bojović, a 2014. godine je u zatvoru vrelim uljem polio osumnjičenog za ubistvo Lukinog brata Nikole. 

Rafali iz automata

Dve maskirane osobe su tog 7. decembra prvo prošle pored kafića, a zatim je jedan od njih iz "kalašnjikova" zapucao. Napadač je pucao nasumično. Ljudi su padali na pod kako bi izbegli rafale. Tako su i za stolom do Boretinog pogođeni niški ginekolog i Stanišić.

Penzija u Crnoj Gori

Niški ginekolog Dragan Zečević je od 2000. godine živeo u Bečićima, gde je imao porodičnu kuću. Posle Niša, radio je u još nekim klinikama u Crnoj Gori, dok nije stekao uslov za penziju. Odlazak u kafić "Trofej" bio mu je manir, svakog jutra posle doručka tu je dolazio na kafu.

Državljnin BiH Vladimir Šmanja i Nišlija Miljan Bulatović terete se da su počinili krivično delo teško ubistvo putem pomaganja. Radi realizacije kriminalnog plana, stoji u optužnici, Rafailović i Ratko Vušović sa umišljajem su ubili Boretu i Zečevića, a Ivu Stanišiću naneli tešku telesnu povredu. Rafailović je iz automatske puške koju je nosio sa sobom ispalio najmanje 14 projektila prema Boreti, Zečeviću i Stanišiću, koji su se nalazili na terasitog lokala.

Time su okrivljeni Rafailović, Vušović, Bulatović i Šmanja, kao saizvršioci, počinili teško ubistvo i nedozovoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Šmanji i Bulatovlću, navodi se, ubicama su pomogli obezbeđivanjem garaže za skrivanje predmeta upotrebljenih u izvršenju krivičnog dela (motocikla i drugih predmeta).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike