"Izgledao je kao akademik, gospodin čovek": Komšije otkrile ko je živeo u stanu u kom je bila skrivena slika vredna 600.000 evra!

13.08.2021

12:14 >> 15:25

0

Autor: j.jovanovic

Niko nije sumnjao da se u centru Beograda, u Makedonskoj ulici, krije privatni muzej

"Izgledao je kao akademik, gospodin čovek": Komšije otkrile ko je živeo u stanu u kom je bila skrivena slika vredna 600.000 evra!
Copyright Foto :24sedam

U akciji koju su izveli pripadnici SBPOK i švajcarske policije uhapšeni su Slobodan Gajin (76) i još nekoliko osumnjičenih koji su pokušali da prodaju vrednu sliku “Blagoveštenski sabor”, autora Vlaha Bukovca, za 600.000 evra.

Niko nije sumnjao da se u centru Beograda, u Makedonskoj ulici, krije “privatni muzej”. Kako nam je rekla žena koja radi i obližnjem kiosku, policijska akcija je zaista delovala kao iz filmova.

Pročitajte još:
– Oko 17 časova došla je policija sa nekoliko vozila. Upali su u tu zgradu i izveli muškarca sa lisicama na rukama, od gužve nisam uspela da mu vidim lice, tako da zaista ne znam ko je gospodin, ali nakon toga je nastao pravi haos. Počeli su sa iznošenjem slika, i to je prilično dugo trajalo – rekla je sagovornica.

U zgradi u kojoj se nalazi stan, kako je rekla devojka koja radi u obližnjem kafiću, uglavnom su kancelarije i stanovi koji se izdaju na dan, ali osumnjičeni je duži period boravio u jednom od njih.

– Ne znam da li je taj čovek, kog poznajem iz viđenja, vlasnik stana ili ga je samo iznajmljivao. Sada se po komšiluku priča da je stan u kojem je krio sve te umetnine petosoban i da je bio prepun umetničkih dela. Sigurno ih je bilo preko 200, policija ih je iznosila oko šest sati i napunila ceo kombi – kaže sagovornica, i dodaje da se sada, kada se ova priča pokrenula, priseća da je ipak bilo nešto sumnjivo:

Foto: 24sedam/J.G.

– Povremeno se dešavalo da prođe neko sa ramom, ali to je bilo sporadično i trajalo je godinama, niko na to nije obraćao pažnju niti je posumnjao da su to ukradene slike.

Da je možda i bilo nečeg sumnjivog u vezi sa optuženim Slobodanom sada uviđa i dečko iz obližnjeg kafića u koji je ovaj, kako kažu, stariji gospodin često navraćao.

– Stalno je nosio nešto. Jednom prilikom usred bela dana stao je kombi pun antikviteta na njegovu adresu. Bio je stariji čovek, gospodin, uvek se javljao kad prolazi, ostavljao bakšiš… To gde je stanovao je stara beogradska zgrada, priča se da je u njoj imao stan i Meša Selimović. Verovatno smo jednostavno svi mislili da je akademik i nismo se obazirali – naveo je mladić.

Podsetimo, navedena slika ukradena je 1993. godine u dvorcu porodice Dunđerski i pripada Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Umetnička slika je upisana u Registar kulturnih dobara od izuzetnog značaja za Srbiju.

Nakon hapšenja osumnjičenih, slika je zaplenjena i transportovana u policijski sef u Cirihu, gde se čuva.

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je SBPOK-u i švajcarskoj policiji na brzoj i efikasnoj reakciji sprečavanja prodaje slike čuvenog autora.

Pročitajte još:

Ministarstvo kulture i informisanja uputiće u Švajcarsku stručnjaka kako bi utvrdio autentičnost slike, koja će u skladu sa procedurom biti vraćena Republici Srbiji.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike