Komšija, zašto bre mene? Bombaši amateri greškom promašuju metu!

10.11.2023

20:45

0

Dva puta na meti bila kuća Kosmajčevih, ali je bomba eksplodirala u dvorištu komšija i to nije usamljen slučaj

Komšija, zašto bre mene? Bombaši amateri greškom promašuju metu!
Ilustracija - Copyright 24sedam/M.S./Katarina Mihajlović

Kuća preminulog kontroverznog biznismena Dragoslava Kosmajca na beogradskoj Zvezdari našla se na udaru bombaša, koji su, kao opomenu njegovom sinu Lazaru, bacili tri eksplozivne naprave. Dve nisu detonirale, a ona koja jeste pala je u komšijsko dvorište i izazvala materijalnu štetu. Ovo nije prvi put da ruka bombaša zadrhti i da promaši metu i bilo je više takvih slučajeva.

Prva bomba pala je 7. novembra, oko 21 sati, pored garaže u dvorište Kosmajčevih, ali nije eksplodirala. Nju je tek sutradan oko 18 sati pronaša Aleksandra Kosmajac, udovica Dragoslava, ali je nije prijavila policiji. Samo nekoliko sati kasnije, oko ponoći, eksplodirala je bomba. Tada je Aleksandra pozvala policiju i prijavila snažnu detonaciju i da se oseća miris baruta.

Kad su inspektori stigli na uviđaj u kući porodice Kosmajac, pregledali su snimke nadzornih kamera koji su otkrili nepoznate osobe koje su ubacile napravu koja nije eksplodirala. Utvrđeno je takođe i da je bomba koja je izazvala jaku detonaciju greškom ubačena u komšijsko dvorište. Otkrivena je, međutim, i treća naprava u dvorištu Kosmajčevih koja takođe nije eksplodirala.

Antonio Ahel/ATA Images
Lazar Kosmajac

Upravo zbog te treće bombe, juče pre podne više policijskih patrola, kontradiverziona ekiopa, vatrogasci i Hitna pomoć okupili su se kod Kosmajčevih i odneli bombu.

Ono što je sve iznenadilo jeste činjenica da su bombaši promašili dvorište i ubacili bombu u komšijsko. U isto dvorište prvih komšija porodice Kosmajac bačena je bomba i pre šest godina kada je na meti bila takođe kuća biznismena. Ni tada, kao ni sada, povređenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta.

Greškom razneli džip košarkaša

Gotovo neverovatno zvuči da su bombaši dva puta mašili svoju metu i oba puta bombu ubacili u dvorište prvih komšija. To, mđutim, nisu usamljeni slučajevi.

U jednom od pokušaja ubistava Aleksandra Šarca, kasnije žrtve "vračaraca" odbeglog Nikole Vušovića Džonija, 5. avgusta 2018. godine, bačena je bomba, ali na pogrešan automobil. Tada je u vazduh dignut džip bivšeg košarkaša Partizana Vuleta Avdalovića. Kasnijom istragom, utvrđeno je da je prava meta bio Aleksandar Šarac. Zanimljivo je da je Šarac bio meta i 2019. godine kada je na Banovom brdu likvidiran njegov tast Nebojša Marković. Metu je tada promašio nasmejani plaćeni ubica Čaba Der.

Printscreen/Facebook
Aleksandar Šarac

Bombaš iz Starčeva u februaru prošle godine takođe je promašio. B. S. je, kako je saopštilo pančevačko Više tužilaštvo, iz Starčeva došao u ulicu Svetog Save u Pančevu sa ručnom bombom M-52 u rukama. Napravu je akrivirao i bacio ka terasi iznad lokala na drugom spratu stambenog objekta Magnolija, ali je promašio terasu, pa je bomba pala na trotoar i eksplodirala. Detonacija je tada oštetila fasadu zgrade i dva parkirana putnička vozila, posle čega je osumnjičeni pobegao.

Dve ručne bombe bačene su u septembru 2018. godine u blizini kuće Aleksandre Subotić u Kaluđerici, dok je ona za to vreme ulazila u "Zadrugu 2". Njen otac Karađorđe Subotić tvrdio je da je ovaj bombaški napad naručio Aleksandar Čabarkapa, kao i da su počinioci slučajno promašili njihov dom. Bomba su tada bačene na kuću njihovih komšija.

YouTube/BALKAN INFO/ATA Images
Aleksandar Čaarkapa i Aleksandra Subotić

Karađorđe je tvrdio da se jedan od gelera zabio iznad kreveta njegove osmogodišnje komšinice.

- Geler je uleteo komšiji u kuću i zabio se iznad kreveta njegove ćerke koja je drugi razred - tvrdio je Subotić.

Policija je pregledala snimke kamera video-nadzora sa okolnih kuća u ulici u kojoj su bačene bombe.

Prava meta nepoznata

Nikada nije utvrđeno zašto je 9. maja prošle godine oko 23.05 časova, bačena eksplozivna naprava u dvorište kuće u kojoj stanuju dvoje penzionera na Lekinom brdu. Od prvog momenta sumnjalo se da je bomba bačena u pogrešno dvorište, ali do sada nije utvrđeno ko je zapravo bio meta, čak ni kad su osumnjičeni uhapšeni.

MUP Srbije
Osumnjičeni za eksploziju na Lekinom brdu

Policija je uhapsila Šapčane S. S. (24) i D. V. (27) zbog sumnje da su bacili bombu u dvorište kuće M. M. Oni su saslušani potom u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, ali su se branili ćutanjem.

Oštećena je tada šupa na koju je eksplozivna naprava i bačena. Rupa od gelera primetna je bila na betonu, gume na automobilu su izduvane, stakla razbijena, na fasadi su takođe oštećenja od gelera, kao i na prozoru na prvom spratu i terasnim vratima u prizemlju. Jedan geler je tada uleteo nadomak same garniture u dnevnoj sobi.

Supruga vlasnika kuće N. M. za 24sedam tada je ispričala da je nekoliko dana ranije pronašla "kašikaru" u dvorišru i pozvala policiju. Ta bomba, srećom, nije eksplodirala.

- Nisam ni znala kako to čudo izgleda. Kad sam to našla u dvorištu mislila sam da je igračka. Nisam se plašila sve do momenta kad su mi policajci rekli da je bomba prava, a ne lažna. Bila je crna i bilo je izvučeno to nešto, ne znam, ne razumem se - rekla je naša sagovornica.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike