Ko je Lazar Kosmajac: Svedok mafijaške likvidacije, a evo kako je povezan sa Belivukovim klanom

09.11.2023

20:45

0

Lazar Kosmajac poznat je policiji, a privođen je u Herceg Novom 2014. godine i u Beogradu 2017.

Ko je Lazar Kosmajac: Svedok mafijaške likvidacije, a evo kako je povezan sa Belivukovim klanom
Lazar Kosmajac - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Bombe bačene u dvorište kuće Dragoslava Kosmajca, koji je 12. aprila 2020. preminuo od posledica korone, predstavljaju opomenu njegovom sinu Lazaru, i to zbog, kako se spekuliše, njegove devojke, fatalne plavuše poznate u beogradskom podzemlju. Dalja policijska istraga to će potvrditi ili demantovati, ali zasada se zna da je Lazar bio meta.

Lazar Kosmajac je već imao posla sa policijom. Javnost je prvi put za njega čula 22. juna 2014. godine kada je uhapšen u Herceg Novom i po hitnom postupku prebačen u zatvor u Spužu. U kolima je tada bio sa ocem Dragoslavom. Umakao je policijskoj patroli, ali se sat vremena kasnije vratio i prijavio, pa i platio kaznu za prekoračenje brzine. Ovaj prekršaj je namerno počinio kako policija ne bi legitimisala njegovog oca, za kog se zna da je četiri dana bio u naselju Strp kod Risna gde imao luksuznu vilu.

Mlađi Kosmajac ponovo je dospeo u žižu javnosti u januaru 2017. godine kada je bio saslušan zbog ubistva Milomira Jovanovića, kuma odbeglog vođe "novobeogradskog klana" Dejana Stojanovića Keke, na sahrani u Sopotu. Lazar Kosmajac je tada objasnio policiji da je prisustvovao sahrani posle koje je iz snajpera ubijen Jovanović, ali da ništa ne zna o pucnjavi.

Ovaj zločin se dogodio 14. januara 2017, kada je telo Novice Todorovića, rođenog Sarajlije, spušteno u raku na groblju u Sopotu i kada je reditelj Emir Kusturica iščitao poslednje redove oproštajnog govora. Okupljeni su krenuli da se razilaze, a među njima i Milomir Jovanović. Iako je bio u pratnji trojice telohranitelja, likvidiran je kada je hteo da uđe na zadnje sedište džipa.

Antonio Ahel/ATA Images
Lazar Kosmajac

Samo se srušio u momentu kada ga je jedan od tri prigušena hica pogodio u grudi. Njegovi unezvereni pratioci panično su ga uneli u vozilo, jureći u prvu zdravstvenu ustanovu, u nadi da je još živ, a gomila okupljenih u vrisci se razbežala. Među njima i jedan od, tada, prvih operativaca BIA, Ivan Todorov.

Sa Maretom u Dominikanskoj Republici

24sedam Tanjug/Miloš Milivojević Printscreen
Ilustracija: Marko Miljković i Veljko Belivuk

Marko Miljković Mare, desna ruka Veljka Belivuka, bio je u Dominikanskoj Republici zajedno sa Lazarom Kosmajcem, izjavio je na suđenju zloglasnom klanu svedok okrivljeni Nikola Spasojević. On nije precizirao kada su Miljković, optužen za monstruozna krivična krivična dela, i Lazar Kosamajac bili u Dominikani. Odgovarajući na Miljkovićevo pitanje da li je pozajmio pare za sahranu oca, Spasojević je rekao: "Jeste, 400 evra, tada si bio u Dominikanskoj Republici sa Lazarom Kosmajcem."

Njegov otac Dragoslav bio je osumnjičen da je glavni za organizovani kriminal i šverc teških narkotika, ali nikada nisu pronađeni dokazi da se bavio kriminalnim poslovima, pa je svoj život držao daleko od očiju javnosti i pod velom misterije.

Devedesetih godina prošlog veka, u žižu javnosti dospeo je pošto je u Beču pljačkao sa Radetom Ćaldovićem Ćentom, bliskim prijateljem Željka Ražnatovića Arkana. Taj "poduhvat" obezbedio mu je dvogodišnju robiju u austrijskom zatvoru koja je bila presudna u njegovoj karijeri.

Upravo u austrijskom zatvoru upoznao je izvesnog Kolumbijca, jednog od najbližih saradnika kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara, i preko njega se povezao sa tada najmoćnijim krijumčarem kokaina. Ovo poznanstvo navodno ga je lansirao u sam vrh liste najbitnijih kriminalaca za krijumčarenje kokaina od Kolumbije do Evrope.

Na kuću Dragoslava Kosmajca na beogradskoj Zvezdari bačene su tri eksplozivne naprave, od kojih dve nisu eksplodirale. Treća bomba, ona koja je izazvala jaku detonaciju noćas oko ponoći, pala je u dvorište njihovih prvih komšija, jer je napadač promašio.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike