Prokletstvo antikvarnice na Dedinju: Krvavi trag dug 19 godina, dve smrti, jedna robija...

21.10.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Branko Zagorac, za čiju smrt je robijao M. M., kao i njegov sin (25), žrtve su iz čuvene antikvarnice "Dedinje"

Prokletstvo antikvarnice na Dedinju: Krvavi trag dug 19 godina, dve smrti, jedna robija...
Copyright Profimedia

Pitbul, psovke, koškanje, hici... Od obračuna u čuvenoj antikvarnici prošla je 21 godina. Kao pečat na taj krvavi događaj ostale su dve smrti, jedna dugogodišnja robija...

Krvavi niz započet je u nedelju, 21. oktobra 2002. U prvi mah se pričalo da je sve počelo zbog "reketa" koji vlasnici nisu hteli da plate.

Toga dana, oko 14 sati, M. M. (44) imao je zakazan razgovor sa Brankom Zagorcem (35), čiji je otac Miroslav držao jednu od najčuvenijih antikvarnih radnji u Beogradu. U lokal u Ulici Vladimira Gaćinovića 2c, na Dedinju, M. M. je došao sa prijateljem A. D. (43) iz Beograda. 

Pretnje i koškanja zbog psa

U radnji, Zagorcu je društvo pravio prijatelj D. C. (56). A onda su došli M. M. i njegovo prijatelj. Na suđenju je kasnije utvrđeno da su došli jer je Zagorčev pitbul na ulici ujeo M. M. za nogu.

Prema iskazu oca ubijenog mladića, između njegovog sina i okrivljenog došlo je do koškanja čim su se sreli. Markovićev drug je tada zapretio Zagorcu: 

- P... o jedna, hoćeš da ti bacimo bombu na radnju!

Video pištolj pa zapucao

Potom su svi seli na terasu antikvarnice da razgovaraju. M. M. je zavrnuo nogavicu i pokazao gde ga je pas ugrizao. Kada mu je otac ubijenog rekao da je to obična ogrebotina, ali da će mu sve platiti, uzvratio je: 

- Plaćaćeš ti ovo celog života.

Potom su ušli u radnju da na miru razgovaraju. Kada je Zagorčev otac krenuo do toaleta, začuo je pucnje i lom stakla. Odmah potom video je na podu mrtvog sina.

Ali, tokom suđenja, Marković je bio izričit da je pucao iz straha.

- Zagorac me je gurao u lokal i pretio da će me "k...ti". Došao sam sa drugovima A. D. i N. P. da razjasnimo zašto je držao puštenog pitbula. Zagorac me je uz pretnje i psovke legitimisao. Primetio sam da za pojasom ima pištolj. Mahinalno sam zgrabio oružje i počeo da pucam nasumice. Ne znam koliko sam metaka ispalio - tvrdio je Marković na prvom pretresu.

Osuđen na 13,5 godina zatvora

U pucnjavi je teško ranjen D. C., prijatelj Branka Zagorca. Pucač je posle pucnjave istrčao iz radnje i pobegao ka Belom dvoru, dok je njegov prijatelj otrčao ka Bulevaru mira. Zagorca, koji je pogođen u grudi i nogu, prijatelj je prevezao u Urgentni centar, gde je ubrzo izdahnuo. Njegov teško ranjeni prijatelj je vozilom Hitne pomoći prebačen u bolnicu.

Na suđenju je pomenuto i da su se okrivljeni i njegov prijatelj, veče pre pucnjave, šunjali oko antikvarnice. Zato je pas i izleteo i ujeo M. M. za nogu. Koje su bile namere ove dvojice, nije poznato, ali se zna da su M. M. i njegov prijatelj A. D. imali podeblji policijski dosije, uglavnom zbog krađa i pljački. Posle napada psa su otišli, ali su poručili da će se vratiti.

Zločin u antikvarnici "Dedinje" dobio je sudski epilog. Ubica M. M. je 7. septembra 2005. godine pred beogradskim sudom osuđen na kaznu od trinaest i po godina zatvora.

Metak iz karabina

Priča o antikvarnici ponovo je dospela u žižu rubrika "crne hronike". Ovoga puta jer je 17. marta 2021. pronađeno još jedno telo. Utvrđeno je da je Đ. Z. (25), sin ubijenog Branka, iz karabina ispalio sebi metak u glavu.

Nesrećni mladić, pričale su komšije, bio je veoma fin, ali povučen, mada često viđana po Dedinju.

- Često je šetao psa, bio je student. Bio je povučen, ali niko ne bi pomislio da može da se ubije - navele su komšije.

Mladić je živeo sa majkom i sestrom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike