Odlazak kralja niškog podzemlja: Zubar presudio brutalnom "Bati Kan Kanu s jug"

19.10.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Važio je za vladara niškog podzemlja, kretao se bez telohranitelja, a nikada neće biti jasno ko je povukao oroz

Odlazak kralja niškog podzemlja: Zubar presudio brutalnom "Bati Kan Kanu s jug"
Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Branislav Mitić Lule imao je oreol uspešnog biznismena pod zaštitničkom kapom lokalnih socijalista. Izgradio je poslovnu imperiju i sve vreme tvrdio da je niški kralj podzemlja. Neprijatelji su ga, zbog čudnog stila oblačenja, nazivali i Bata Kan Kan s jug, po Ratku Butoroviću, kontroverznom Novosađaninu koji je preminuo decembra 2001.

Ovom Nišliji na kraju je presudio metak u srce, u 44. godini. Ni sud ni veštaci nisu uspeli da utvrde ko mu je 19. oktobra 2001. godine ispalio hitac u srce - lično on ili stomatolog Đorđe Čađenović, zvani Đole Crnogorac.

"Ja sam kralj, ničeg se ne bojim"

Branislav Mitić je javno, u televizijskim emisijama, govorio da je kralj niškog podzemlja. Uvek je koristio priliku da naglasi da nikome ništa ne duguje i da nema čega da se boji.

Mitić i Čađenović, koji je bio na specijalizaciji u Beogradu, sukobili su se u Ulici vojvode Mišića, u pečenjari "Vojvoda". Prvo je izbila svađa, a potom i tuča. Zubar je istrčao na ulicu okrvavljene glave i pošao ka svom BMW-u, ali ga je Mitić sustigao i tuča je nastavljena. Mitić je potegao pištolj koji mu je Čađenović oteo iz ruku, a zatim pucao. Lule je pao na trotoar, a lekari koji su brzo došli, bez uspeha su pokušali reanimaciju.

Čađenović se predao policiji bez otpora. Usledilo je suđenje, ali nikada nije utvrđeno ko je povukao oroz. Zato je stomatolog, posle nekoliko godina u pritvoru, oslobođen bilo kakve odgovornosti.

Poslastičarnica, kafić, nekretnine

Bratislav Mitić je bio čovek burne prošlosti. Bio je vlasnik PP "Eldorado" koje je trgovalo cigaretama i nekretninama. Niškoj javnosti je poznat po kafiću "Jeti" na Obilićevom vencu. U tom kafiću je u jednoj tuči bio lakše ranjen. Jedno vreme bio je van zemlje, a onda je na atraktivnoj lokaciji u strogom centru grada otvorio poslastičarnicu "Mocart". 

Zbog tog lokala bio je u sporu sa novim gradskim vlastima posle odlaska socijalista. Prethodno je bio poznat po "bliskim vezama" sa gradskim vrhom SPS-a i jedno vreme je važio i za šefa obezbeđenja tadašnjeg čelnika niških socijalista Mileta Ilića

Izgradio je dvehiljadite godine velelepnu kuću na Bubnju, kojom je želeo da potvrdi status uspešnog biznismena. 

Padobranac poginuo u neuspelom atentatu

Na Mitića je 3. oktobra 1997. godine pokušan atentat ispred zgrade u Ulici braće Tasković, gde je tada stanovao. Ispod njegovog džipa je bivši pripadnik 63. padobranske brigade Siniša Ćurčić pokušao da postavi eksploziv, ali je zbog nespretnog rukovanja eksplozivom, u vazduh zajedno s džipom odleteo i atentator.

Mitić se po gradu kretao bez obezbeđenja jer je važio za "ime" na koje nije lako udariti.

Robijao je 20 meseci jer se sukobio sa policajcima u diskoteci “Lucifer".

Napao Zorana Živkovića

Lule je avgusta 1997. u elitnoj niškoj kafe galeriji "Astrapas" napao tadašnjeg gradonačelnika Niša Zorana Živkovića. Posle tog incidenta se hvalio kako je, pre njega, "samo Al Kapone svojevremeno ošamario gradonačelnika Njujorka". Lule je pojedinim medijima rekao da će “sledeći put ubiti gradonačelnika" i da za njih dvojicu u gradu nema dovoljno mesta.

Kriminalne aktivnosti Bratislava Mitića sabrao je MUP u "Beloj knjizi o organizovanom kriminalu". On je bio vođa jedne od šest kriminalnih grupa, koja se bavila razbojništvima, iznudama, krijumčarenjem oružja i cigareta, krađom i preprodajom automobila... Bili su povezani sa tadašnjim crnogorskim klanovima, ali i "surčincima". Policijska krakteristika glasi: odlikuju se nasilničkim ponašanjem, agresivnošću i izuzetnom brutalnošću.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike