Dečak koji je ubio druga (13)u Niškoj Banji neće krivično odgovarati: Nasmrt izbo drugara, ali štite ga godine!

11.10.2023

08:22

0

Autor: M.M/M.Vu

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično-pravnoj zaštiti maloletnih lica, M.M. (2010) je krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina života.

Dečak koji je ubio druga (13)u Niškoj Banji neće krivično odgovarati: Nasmrt izbo drugara, ali štite ga godine!
Ubijeni Andrej Simić iz Niške Banje - Copyright Printskrin/facebook

Više javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je da je, nakon prikupljanja svih relevantnih dokaza, utvrđeno da je dečaka A.S. (2010) 5. oktobra u kući u Niškoj Banji lišio života M.M. (2010), i preciziralo da je M.M. krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina života. 

Više javno tužilaštvo u Nišu obavešteno je da je dana 5. oktobra, oko 11 časova u kući, u Niškoj Banji pronađeno beživotno telo A.S. (2010). 

Dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Nišu obavio je uviđaj na mestu događaja i naložio je preduzimanje svih radnji na prikupljanju dokaza radi rasvetljavanja okolnosti pod kojima se događaj odigrao. 

“Više javno tužilaštvo u Nišu obavešteno je da je dana 5. oktobra 2023. godine oko 11 časova u kući u Niškoj Banji pronađeno beživotno telo A. S. Dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Nišu obavio je uviđaj na mestu događaja i naložio je preduzimanje svih radnji na prikupljanju dokaza radi rasvetljavanja okolnosti pod kojima se događaj odigrao. Nakon prikupljanja svih relevantnih dokaza utvrđeno je da je A. S. lišen života od strane M.M.”, navelo je niško VJT.

U odgovoru VJT se još kaže da je M.M, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, krivično neodgovoran, jer nema navršenih 14 godina života.

Tanjug/Printscreen
 

“Shodno odredbama ovog Zakona, o navedenom je obavešten Centar za socijalni rad Niš, kao organ starateljstva, radi preduzimanja mera u okviru njegove nadležnosti”, dodaje se.

O svemu je obavešten Centar za socijalni rad Niš, kao organ starateljstva, radi preduzimanja mera u okviru njegove nadležnosti, dodaje se u saopštenju.

Prebačen u istu bolnicu gde je i Kosta K.

Prema navodima medija, dečak M.M. je 5. oktobra kasno uveče prebačen na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, gde se inače nalazi i maloletni K. K, koji se sumnjiči za masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Univerzitetski klinički centar je potvrdio da je neposredno nakon tragedije osumnjičeni M.M. dovezen u tu ustanovu, i da nije imao nikakve povrede.

Tanjug/Printscreen
 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, na osnovu saznanja iz medija da je u Niškoj Banji jedan maloletnik usmrtio drugog maloletnika, po sopstvenoj inicijativi, a dan nakon ubistva, pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa.

U saopštenju Zaštitnika građana navodi se da će ta institucija u okviru svoje nadležnosti ispitivati zakonitost i pravilnost rada Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji, koju su pohađala oba dečaka, kao i policijskog odeljenja MUP-a u toj banji.

Uz navođenje informacije da je reč o krivično neodgovornom licu, zbog njegove starosti, Zaštitinik građana dodaje da je dečak koji se nazvanično dovodio u vezu sa ubistvom “ranije prijavljivan za vršnjačko nasilje”.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike