Ovo je Srbin koji je organizovao šverc dve tone kokaina: Uhapšen Slobodan Kostovski, blizak prijatelj Arkana i Make

24.08.2023

23:35

0

Za njim je Brazil raspisao crvenu Interpolovu poternicu nakon što je 2018. godine pobegao iz tamošnjeg zatvora, gde je bio osuđen na 19 godina

Ovo je Srbin koji je organizovao šverc dve tone kokaina: Uhapšen Slobodan Kostovski, blizak prijatelj Arkana i Make
Slobodan Kole Kostovski - Copyright Printscreen/Interpol

Slobodan Kostovski (70), poznatiji kao Kole, je čovek koji je uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je organizovao šverc dve tone kokaina koji je danas zaplenjen u jedrilici na Atlanskom okeanu na putu iz Južne Amerike ka Evropi!

Za njim je Brazil raspisao crvenu Interpolovu poternicu nakon što je 2018. godine pobegao iz tamošnjeg zatvora, gde je bio osuđen na 19 godina za prekookeansko krijumčarenje kokaina. Tek pet godina kasnije, on je konačno lociran i priveden u Beogradu.

Inače, ovaj rođeni Novopazarac ima iza sebe vrlo "živopisnu" biografiju. Bio je blizak prijatelj pokojnog komandanta Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, njegovog kuma Milana Đordevića Bombone, ali i odbeglog Željka Maksimovića Make, čijoj je grupi navodno pripadao.  

Pljačkao po Švedskoj i Holandiji

Iz arhiva švedske policije procurele su 2019. godine fotografije sa video-nadzora banke na kojima se vidi pljačka iz 1979. godine, u kojoj je učestvovao Kostovski zajedno sa Arkanom. Ista ekipa je u to vreme počinila dve uzastopne pljačke u Švedskoj (Stokholmu i Geteborgu), posle kojih su pobegli u Holandiju. Tamo su uhapšeni u oktobru iste godine.

Švedska policija saopštila je da su u sastavu bande, osim Arkana, bili i Karlo Fabijani i Slobodan Kole Kostovski. Za Fabijanija mnogi tvrde da je zapravo Đovani di Stefano, koji se ranih devedesetih godina prošlog veka pojavio u Arkanovom društvu u Beogradu kao biznismen sumnjive reputacije, navodni vlasnik studija "Metro Goldvin Majer" i tada popularnog "Radia Pingvin".

Posle hapšenja u Holandiji, tročlana pljačkaška banda obrela se u zatvoru u ovoj državi. Zbog pljačke banke u Amsterdamu i razbojništva u Hagu, Arkan je bio osuđen na sedam godina strogog zatvora. Jedva godinu dana kasnije, holandski tabloidi naširoko su izveštavali o spektakularnom bekstvu "neuhvatljivog Srbina iz robijašnice Amstel".

Bekstvo je bilo poput onog u holivudskim filmovima. Prepričava se i dalje kako su Željku njegovi prijatelji Kostovski i Fabijani dobacili pištolj, kako je Ražnatović preskočio zid i tako postao idol mladih sa one strane zakona u to vreme. 

Dvojica prijatelja, kako su izveštavali holandski mediji, prebacili su Arkanu revolver preko zida dok je bio u redovnoj šetnji zatvorskim krugom. Ražnatović je potom oružjem zapretio zatvorskim stražarima i uz pomoć "lopovskih merdevina", koje su rukama napravili osuđenici, uspeo da se prebaci preko zida visokog četiri metra i opasanog bodljikavom žicom.

Filmsko bekstvo, kako je kasnije utvrđeno, do detalja su isplanirali Fabijani i Kole. Koliko su daleko išli u tom planiranju govori podatak da su čak pohađali časove letenja, jer im je ideja bila da iz helikoptera spuste konopac u dvorište zatvora kako bi Ražnatoviću omogućili bekstvo! Izvukli su ga, međutim, na drugi način.

Kole i Arkan iz sudnice spasili ortaka!

Prema podacima koji se mogu naći u našoj zemlji, Ražnatović i njegov ortak Fabijani izveli su tri oružane pljačke i 12 provala. Fabijani je u Stokholmu ipak uhapšen, ali kad je 1974. godine izveden pred švedski sud, na scenu stupaju Kole i Arkan.

Oni su se maskirani pojavili u sudnici. Arkan je pištoljem zapretio švedskom sudiji, a drugi pištolj dobacio je Fabijaniju. Sva trojica su potom pobegla, iskočivši kroz prozor.

Kostovski je u Srbiji povezivan i sa "Makinom grupom", koja je bila optužena za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, 10. juna 2002. godine.

Pored vođe Željka Maksimovića, još petorica okrivljenih su prvostepeno oslobođeni pred Specijalnim sudom u Beogradu. Naloženo je novo suđenje i raspisane su poternice za svima koji su u bekstvu. Predmet i dalje miruje.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike