Skandal na suđenju šefu "kavčana": Sudija izbrisao tri žrtve i tajno praćenje Kašćelana

27.09.2023

11:55

0

Autor: 24sedam

U spisu predmeta više nema izjava svedoka-žrtava

Skandal na suđenju šefu "kavčana": Sudija izbrisao tri žrtve i tajno praćenje Kašćelana
Copyright in4s.net

U podgoričkom Višem sudu danas je održano suđenje, u ponovljenom postupku, u predmetu poznatom kao "kavački klan".

Ovom optužnicom je obuhvaćen Slobodan Кašćelan, Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević, Miloš Radonjić, Nikola i Igor Andrić, Goran Ljubatović, Tripo Moškov, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević, Stefan Brnović, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Sudsko veće, kojim predsedava sudija Nada Rabrenović, prihvatilo je predlog advokata odbrane i iz predmeta izuzelo iskaz svedoka-oštećenog Кrsta Bujkovića i Milana Dragovića. Izuzete su i mere tajnog nadzora koje se odnose na delovanje, sprovedeno tokom istrage, a za šta se vezuje svedok Balša Savić. Izuzet je i njegov iskaz. Ova dokazna građa izuzeta je kao pravno nevaljan dokaz.

Nakon što u sudunci pušten audio-video snimak davanja iskaza Bujkovića i Dragovića pred SDT, zaključeno je da se u delu pouka oni od strane SDT ne upoznaju sa pravom da mogu da traže da im SDT omogući uvid u taj video-audio zapis izjave.

24sedam/Profimedia
Vođa "kavačkog" klana Slobodan Kašćelan

Na prethodnom ročištu advokat Marko Radović je naveo da odbrana predlaže da se iz spisa predmeta izuzme iskaz Bujkovića dat pred SDT od 2017. jer je, kako smatraju, pravno nevaljan.

Кako je Radović tada ukazao, ovom svedoku nije predočeno da može da zatraži da mu se iskaz, koji se u SDT audio-vizuelno snima, reprodukuje. Radovć je naveo da, u krajnjem, sudska odluka ne može da se zasniva na bilo kom dokazu koji se zasniva na povredi bilo kojeg člana Zakona o krivičnom postupku. Iz istih razloga izuzet je i iskaz svedoka Milana Dragovića.

Balša Savić, koji je radio kao službenik MUP-a u Forenzičkom centru Danilovgrad je na jednom od prethodnih ročišta naveo da optuženi Nikola Andrić nije osoba koja ga je kontaktirala da bi mu ponudila mito za predmet protiv navodnih pripadnika kavačkog klana. On je naveo da je primio tada poziv od NN lica, koji se predstavio kao "Marko".

Savić je tada rekao da je bio ozvučen i da povodom toga potpisao neki akt. On je dodao, na pitanje advokata Radovića, da nije snimao taj razgovor tokom susreta sa "Markom" svojim telefonom.

Prema navodima optužnice, Slobodan Кašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardzić i Ilija Dedović.

Tužilaštvo smatra da su Кašćelan i Božović bili zaduženi za planiranje krivičnih dela, davanje naređenja članovima organizacije i obezbeđivanje novca. Navodi se da su i učestvovali u vršenju nekih krivičnih dela, prenosi "Dan".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike