Vaspitačice maltretirale dečaka (3) u vrtiću, za slučaj se saznalo kada je isplivao snimak nasilja: "Dete ima traume"

19.09.2023

18:13

0

Policija je zajedno sa službenicima Centra za socijalni rad i predstavnicima Ministarstva prosvete započela uviđaj

Vaspitačice maltretirale dečaka (3) u vrtiću, za slučaj se saznalo kada je isplivao snimak nasilja: "Dete ima traume"
vasitačica postupa nasilno prema dečaku - Copyright Printscreen/YouTube

Danas je u javnom vrtiću "Naša radost" u Kosovu Polju došlo do pokretanja istrage nakon prijave da su nekoliko vaspitačica navodno fizički maltretirale trogodišnjeg dečaka. Policija je zajedno sa službenicima Centra za socijalni rad i predstavnicima Ministarstva prosvete započela uviđaj u ovoj prosvetnoj ustanovi.

Kosovska policija je jutros potvrdila da sarađuje sa Tužilaštvom u vezi sa prijavom i snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama. Član porodice dečaka je podelio slike povreda deteta, kao i video snimak koji je kasnije uklonjen, a na kojem se vidi kako tri vaspitačice pokušavaju prisiliti dečaka na nešto što on očigledno ne želi.

Kosovska ministarka prosvete, Arberie Nagavci, osudila je ovaj incident i najavila oštre mere protiv vaspitačica i ustanove. Nagavci je istakla da će Ministarstvo prosvete učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitilo prava i bezbednost svakog deteta u vrtićima.

 

 

„Duboko sam zabrinuta zbog objavljenih snimaka. Najoštrije osuđujem nasilje nad maloletnikom u ovoj predškolskoj ustanovi. Očekujem da onaj ko je izvršio nasilje, dobije zasluženu kaznu“, kazala je ona, prenosi Koha.

Kako je dodala, ono što je najviše uznemirilo kada je pogledala objavljeni snimak, jeste to što se na njemu ne vidi samo jedna osoba već više prosvetnih radnika.

„To povećava sumnju da nije reč o izolovanoj pojavi“, poručio je Nagavci.

Vaspitačice saslušane, određen im pritvor

Prosvetne radnice, kako prenosi Koha, su saslušane u policiji, a Direktor direkcije za obrazovanje u ovoj opštini poručio je da će ova insitucija biti uz nadležne organe i da će prosvetne radnike koji su učestvovali u ovom slučaju – suspendovati.

„Nisam stručnjak da ovo opišem kao nasilje, ali mi ćemo poštovati zakon. Kao Direkcija mi ćemo preduzeti sve mere. Stojimo iza nadležnih organa. Još uvek nismo suspendovali ove prosvetne radnike, ali će oni biti suspendovani“, kazao je Fatljum Beriša.

Otkrio je i da je policija iz vrtića već uzela kameru.

Dvema vaspitačicama je određen pritvor.

 


Dete doživelo traumu

Porodica trogodišnjeg dečaka u međuvremenu je angažovala i advokata, Nasufa Hasanija, koji nema sumnju da se radi o krivičnom delu.

Zastupnik porodice kaže i da je dečak doživeo traumu, otkrivši i da je on i ranije navodno bio „izolovan od druge dece u ovom vrtiću“.

„Dete kaže da je bilo i izolovano od druge dece zbog hiperaktivnosti, ali nije bio potreban taj način“, kazao je medijima advokat, prenosi Koha.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike