Spektakularna akcija srpske policije i Evropola: Zaplenjeno 2,7 tona kokaina na jedrilici u Atlantiku, "pao" i vođa! (FOTO/VIDEO)

01.09.2023

09:55

0

Autor: Mi. S.

U akciji je pretreseno 15 stanova, zaplenjeno 2,7 tona kokaina, dva vozila visoke klase, skupi satovi i više od 550.000 evra

Spektakularna akcija srpske policije i Evropola: Zaplenjeno 2,7 tona kokaina na jedrilici u Atlantiku, "pao" i vođa! (FOTO/VIDEO)
Akcija na Atlantiku - Copyright Printscreen /Europol

U međunarodnoj akciji koju su predvodili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, a u koordinaciji sa Evropolom i više evropskih policija, na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplenjeno je 2,7 tona kokaina, dok je u Srbiji sa još trojicom osumnjičenih uhapšen organizator ove organizovane kriminalne grupe S. K. (70).

 

 

Pored S. K., u Srbiji su uhapšeni i članovi ove organizovane kriminalne grupe N. S. (35), N. S. (43) i B. K. (40). Istragu o ovoj organizovanoj kriminalnoj grupi, kriminalistička policija Policijske uprave za grad Beograd pokrenula je januara 2022. godine zbog sumnje da se bavi krijumčarenjem kokaina na veliko iz Južne Amerike u EU, a aktivnosti protiv ove mreže proširene su na druge svetske policije i koordiniranom istragom koju vodi Evropol, u okviru operativne radne grupe "Balkanski kartel".

Printscreen /Europol
Kofer pun novca od prodaje droge

U operaciji koju je, uz koordinaciju Evropola, predvodila Srbija, učestvovali su nadležni Španije, Brazila, Hrvatske, Francuske, Poljske, Portugalije i Slovenije.

Na osnovu zajedničkog operativnog rada 24. avgusta ove godine uhapšeno je šest osoba, od kojih četiri na teritoriji Srbije, izvršen je pretres 15 stanova, zaplenjeno 2,7 tona kokaina, dva vozila visoke klase, skupoceni satovi i preko 550.000 evra. Takođe, u sklopu finansijske istrage, blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa transportovala kokain iz Južne Amerike, da je obezbeđivala jedrilice i da se slanje pošiljaka obavljalo uz korišćenje šifrovane platforme za komunikaciju.

Printscreen /Europol
Zaplenjeni i mobilni telefoni

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je u ovoj akciji još jednom pokazalo da je pouzdan i vodeći partner u suzbijanju međunarodne trgovine narkoticima i u borbi protiv organizovanog kriminala.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike