Užas u Smederevu: Muškarac mučio pse - vezivao ih na traku za trčanje i hranio "pomijama"

31.08.2023

17:53

0

Policija je u neregistrovanoj odgajivačnici pronašla 17 pasa

Užas u Smederevu: Muškarac mučio pse - vezivao ih na traku za trčanje i hranio "pomijama"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podnelo je optužni predlog protiv V.V. (54) iz Smedereva, zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo ubijanja i mučenja životinja, saopštilo je danas Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu.

Optuženi je tri godine unazad, sve do 8. juna, suprotno Zakonu o dobrobiti životinja, mučio i zlostavljao pse na taj način što ih je vezivao za improvizovanu metalnu spravu sa okovratnicima pomoću koje se vršila reprodukcija na način kojim je psima nanošena bol, patnja, strah i stres.

Takođe, optuženi je pse vezivao na traku za trčanje radi treniranja i pripremi za organizovanje borbi, hranio ih takozvanim „pomijama“ bez dokaza o bakteriološkoj ispravnosti, i bez dokaza o tome da li u pogledu načina pripreme i sastava hrana zadovoljava potrebe koje su primerene starosti, vrsti i rasi pasa.

Pexels
 

U saopštenju se navodi i da se optuženi tereti da psima nije obezbeđivao svežu i bakteriološki ispravnu vodu, da životinje nije vodio kod veterinara, kao i da nije preduzeo potrebne mere za lečenje bolesnog psa rase "pitbul", kod kojeg su konstatovane rane u predelu ušiju i ožiljno tkivo.

Optuženome se stavlja na teret i da se u navedenom periodu, u neregistrovanoj odgajivačnici koja se nalazila u dvorištu njegove porodične kuće, neovlašćeno i za nagradu bavio delatnošću za čije je obavljanje prema važećim propisima potrebna dozvola Uprave za veterinu, i to na taj način što je reprodukovao, odgajao i prodavao pse rase "pitbul" i "mikro pitbul".

Na licu mesta, u neregistrovanoj odgajivačnici, zatečeno je 17 pasa, i to 15 pasa rase "pitbul terijer" i dva psa rase "mikropitbul".

Osumnjičenom je po nalogu javnog tužioca najpre bilo određeno zadržavanje, a potom i pritvor, u cilju prikupljanja svih relevantnih dokaza izvršen je pretres stana i drugih prostorija, uviđaj i forenzički pregled na licu mesta, kao i ispitivanje više svedoka.

Po nalogu tužilaštva Veterinarska inspekcija obavila je više inspekcijskih pregleda, sproveden je klinički pregled pasa, a formirana je i fotodokumentacija na osnovu fotografija i objava optuženog preko društvenih mreža.

Tužilaštvo je optužnim aktom predložilo da sud optuženog za izvršena krivična dela osudi na jednistvenu kaznu zatvora i novčanu kaznu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike