Tajni simboli na paketima kokaina: Evo šta znače Hitler, Princip, Obilić...

26.08.2023

20:45

0

Beogradska policija je krajem aprila zaplenila 12 kilograma kokaina sa natpisom na latinskom jeziku "Alea iakta est”

Tajni simboli na paketima kokaina: Evo šta znače Hitler, Princip, Obilić...
Ilustracija - Copyright Profimedia/Mup

Oznake na paketima kokaina koje koriste različiti kriminalni klanovi veoma su kreativne, a obeležavanjem šalje se svojevrsna poruka narko-dilera, jer se time daje do znanja u čijem vlasništvu je droga i garantuje njen kvalitet. To potvrđuje i akcija španske policije koja je zaplenila gotovo deset tona kokaina i nanela udarac Balkanskom kartelu. Paketi sa drogom bili su označeni kukastim krstovima i natpisom Hitler, simbolima raznih bandi, ali i logoima poznatih firmi, kao što su "Luj Viton", "Tesla", "Tag Hojer".

Crnogorski "kavački" i "škaljarski klan", koji se bave švercom narkotika, godinama obeležavaju pakete kokaina. Za označavanje koriste poznate ličnosti kako bi otklonili svaku sumnju da se radi o drogi koja nije vrhunskog kvaliteta.

Profimedia
Kokain sa oznakom Hitlera, "svastike" i logoima firmi

Španska policija nije još otkrila kom tačno klanu pripada otkrivena droga. Zaplenjeno je 9.436 kilograma, a droga je bila u rashladnom kontejneru iz Ekvadora, sakrivena u sanducima za banane.

Beogradska policija je krajem aprila ove godine zaplenila 12 kilograma kokaina sa natpisom na latinskom jeziku "Alea iakta est” čuvenog Julija Cezara, što znači "Kocka je bačena". Miloš Ž. (31) i Nikola M. (37) uhapšeni su zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga prilikom primopredaje u Zemunu.

Na paketima sa kokainom ispisana je poznata latinska izreka. Dileri droge neretko na slične načine "brendiraju” svoju robu kako bi bila prepoznatljiva na tržištu. Policija u Srbiji je ranije zaplenila i pakete kokaina koji su označeni markama automobila – "porše”, "tojota”, "jaguar" i druge. Pripadnici odeljenja za borbu protiv narkotika nalazili su i pakete droge sa likom superheroja Betmena. Zaplenjeni su i paketi na kojima su bili logoi "Plejboja” i društvene mreže "Tiktok”.

Oblić, Princip i Kristijano Ronaldo

Izvesne količine droge obeležavane su čak i i olimpijskim krugovima, a svojevremeno je naša policija zaplenila drogu sa likom Miloša Obilića.

Mup
Kokain sa likom Gavrila Principa

Na paketima kokaina našao se i Gavrilo Princip. Narkotici sa likom Principa nađeni su na "ciglama” čistog kokaina zaplenjenog na jahti koja je plovila iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi, a u posadi ovog broda je bilo i Srba. Lik Gavrila Principa, kao i četiri S na paketima droge bio je specifičan za pripadnike "kavačkog” klana i ogranak Veljka Belivuka. Kokainski beli prah zvali su snežna pahulja, a ekstazi crveno srce.

Na paketima kokaina, čije su fotografije pronađene u oduzetim telefonima pripadnika Belivukove grupe, našla se i oznaka “KČK”, koja bi mogla da bude skraćenica albanske izreke “Kap Ça të Kapësh“, što u prevodu znači “Zgrabi šta možeš“.

Mup
Belivukov kokain sa albanskom oznakom

U avgustu prošle godine na graničnom prelazu Batrovci zaplenjeno je deset kilograma kokaina izuzetne čistoće iz Perua koji je u automobilu „mercedes” prevozio Mladen J., a narkotici su bili spakovani u pakete obeležene "smajlijem”. Upravo "smajli” su koristili pripadnici "škaljarskog" klana za brendiranje belog praha.

MUP Srbije
Zaplena kokaina na Batrovcima

Godinu dana pre ove zaplene na Batrovcima, policija je u Peruu, na brodu u tovaru kafe, oduzela više od dve tone kokaina, a pakovanja su bila obeležena "smajlijima”, templarskim krstovima, znakovima CR 07, što je zaštitni znak fudbalera Kristijana Ronalda. Policija je tokom istrage utvrdila da droga pripada upravo "škaljarskom” klanu, preneli su lokalni mediji.

Dileri su obeležavali narkotike i nazivima skupih brendova čime su slali poruku da je kokain čist. Jedna pošiljka kokaina, iza koje su, prema podacima policijske istrage, stajali "škaljarci”, imala je oznaku "kartije”. U ranijoj policijskoj akciji "Dinastija” u Španiji, u kojoj su uhapšena dvojica Srba, droga je bila obeležena znakom Mančester junajteda.

Ajfelov toranj i Pariz

Jedan od najvećih dilera heroina u Srbiji, Mladen Novaković Tocilo, koga je Apelacioni sud prošle godine pravosnažno osudio na 17 godina zatvora zbog optužbi da je predvodio kriminalnu grupu koja se bavila trgovinom droge, pakete svog heroina obeležavao je znakom zmije kobre i natpisom "King”.

Printscreen/Youtube/AA
Ilustracija

Španska policija razbila je pre dve godine ćeliju "škaljarskog klana" na Kanarskim ostrvima, koja se sumnjiči za šverc više od 400 kilograma kokaina izuzetne čistoće, a jedan od četvorice uhapšenih jedan je od starih vođa pljačkaške bande "pink panter" Predrag Vujošević zvani Marko. U akciji španske policije zaplenjeno je 408 kilograma kokaina, 413.000 evra, luksuzna jahta, kao i 12 kriptovanih telefona. Na paketima droge je bila slika Ajfelovog tornja i natpis "Pariz".

Foto: MUP Srbije
Droga sa oznakom "folksvagena"

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objasnio je da je označavanje paketa sa narkoticima zgodan način da se pošalje više poruka. Na prvom mestu jasno se stavlja do znanja čija je roba, ko je isporučilac, koje joj je poreklo i kakav je kvalitet. Pored toga, na ovaj način se može skrenuti pažnja i policajcima koji su u dosluhu sa kriminalcima da ne diraju tu drogu.

Radovanović ističe da su fotografije na paketima izuzetno važne i imaju skriveno značenje.

- Kriminalci biraju osobe koje su na neki način istaknute, poznate, zatim uspešne sportiste, luksuzne brendove odeće kako bi zapravo poručili da je reč o kokainu najveće čistoće koji nikako nije pomešan sa brašnom ili nekim drugim belim prahom - ističe kriminolog i dodaje da postoji deo kriminalaca koji veruje da će ih policija, ukoliko vidi oznaku sportiste ili kluba koji voli, pustiti.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike