Otkrivamo detalje hapšenja Srbina sa 700 kilograma kokaina na Kanarima: Evo šta je radio sa italijanskom mafijom i Hrvatom! (FOTO/VIDEO)

22.08.2023

19:26

0

Na jedrenjaku "Rossio" pod poljskom zastavom uhapšeni Italijani i zaplenjena droga, a Srbin pružao logistiku

Otkrivamo detalje hapšenja Srbina sa 700 kilograma kokaina na Kanarima: Evo šta je radio sa italijanskom mafijom i Hrvatom! (FOTO/VIDEO)
Deo kokaina zaplenjenog na jedrenjaku "Rossio" - Copyright Guardia Civil

Španska Civilna garda presrela je jedrilicu oko 500 milja severozapadno od ostrva Gran Kanarija sa 700 kilograma kokaina koji je međunarodna kriminalna organizacija nameravala da pošalje na arhipelag, konsolidovanu geostratešku tačku za pomorsku trgovinu drogom. Tom prilikom uhapšene su četiri osobe i to dva člana posade jedrenjaka italijanske nacionalnosti vezanih za Ndrangeta mafiju u Kalabriji i Las Palmas de Gran Kanarija, kao i Srbina i Hrvata koji su, kako je saopšteno, povezani sa paravojnom grupom kartela Istočni Balkan.

Geostrateški značaj Kanarskih ostrva u trgovini drogom dokazan je i ovom akcijom, kao i povezanost članova Balkanskog kartela, bez obzira na nacionalnost. Uhapšeni Srbin i Hrvat sa zemlje su telefonima davali uputstva posadi i vodili celu akciju. Droga je sa Kanarskih ostrva transportovana u druge države Evropske unije.

 

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije učestvovalo je u međunarodnoj akciji razbijanja kriminalne organizacije koja je preko Kanarskih ostrva krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju.

Ova akcija, u kojoj su pored Srbije, učestvovale i policije Hrvatske i Italije, u saradnji sa Evropolom, rezultirala je koordiniranim uspehom u kome je španska policija zaplenila 700 kilograma kokaina i uhapsila hrvatskog i državljanina Srbije osumnjičene za koordinaciju operacija krijumčarenja droge sa kopna, navedeno je u saopštenju MUP Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je u ovoj akciji još jednom pokazalo da je pouzdan partner u suzbijanju međunarodne trgovine narkoticima i u borbi protiv organizovanog kriminala.

Klanovi iz Albanije i Crne Gore imaju svoju "stalnu postavu" u zemljama Latinske Amerike, ali i u zemljama Evrope preko kojih se obavlja tranzit. Oba zaraćena kotorska klana  tesno sarađuju sa mafijama iz susednih zemalja, jer je tržište narkotika u EU teško najmanje 30 milijardi evra.

Istraga u ovom slučaju počela je u martu prošle godine kada je Centralna operativna jedinica (UCO) počela da razmenjuje informacije sa hrvatskom policijom u vezi sa njihovim sumnjama o jedrilici pod poljskom zastavom i nazivom "Rossio", koja bi svoju privremenu bazu uspostavila na ostrvu Gran Kanarija.

Od tog trenutka počinje da se prati rad posade i ustanovljeno je da su i italijanski i hrvatski građani održavali visok životni standard i posvetili se isključivo održavanju jedrilice u optimalnom stanju.

Tek 27. jula otkriveno je neobično putovanje u kojem je jedrilica "Rossio", sa dva italijanska člana posade na brodu, počela da plovi na zapad, prešavši više od 750 milja, na itineraru oko Kanarskih ostrva na kojem je imao svoje odredište. izolovanoj tački Atlantskog okeana, a sa koje je počeo povratak 2. avgusta.

Printscreen/Europol
Akcija hapšenja i otkrivanja 750 kilograma kokaina na brodu

Tri dana kasnije, tačnije u subotu 5. abgusta, pripadnici Specijalne interventne jedinice Civilne garde, uz podršku Vazdušne službe tela i čamca "Rio Gvadijato“ Pomorske službe, ukrcali su se na jedrilicu i na udaljenosti otprilike 500 milja severozapadno od ostrva Gran Kanarija, pronalšli unutra mnogobrojne pakete koji su dali konačnu težinu od 700 kilograma kokaina.

Uporedo sa ukrcavanjem, pripadnici Civilne garde priveli su u Las Palmas de Gran Kanariji hrvatskog državljanina i Srbina koji su sa zemlje koordinirali operaciju i koji su u trenutku hapšenja nosili telefone sa kojih su data uputstva posadi.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike