Stravično zlostavljanje u Smederevu: Nepokretnu majku držao u fekalijama, a bolesnu ćerku pretvorio u sluškinju

25.08.2023

15:15

0

Autor: 24sedam

Smederevcu preti pet godina robije

Stravično zlostavljanje u Smederevu: Nepokretnu majku držao u fekalijama, a bolesnu ćerku pretvorio u sluškinju
Copyright Profimedia

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu traži pritvor za G.P. (36) zbog sumnje da je izvršio krivično delo kršenje porodičih obaveza i krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

- Okrivljeni je ove godine majku, staru 59 godina, koja je duži vremenski period bolesna i nepokretna, ostavio u teškom položaju, usled čega je nastupilo njeno teško narušavanje zdravlja, na taj način što ju je ostavio bez nadzora u nehigijenskim uslovima, u delu kuće koja kao celina nije podobna za život. Nakon obaveštenja od strane službe urgentno-prijemnog bloka Opšte bolnice u Smederevu, kada je majka primljena na lečenje u dezorjentisanom stanju i sa vidnim povredama po telu, po nalogu javnog tužioca izvršen je uviđaj kojom prilikom je utvrđeno da oštećena ima otvorene rane po telu i hematome, usled dugotrajnog ležanja u neadekvatnim uslovima, na polomljenom krevetu koji je bio natopljen mokraćom i fekalijama - saopštilo je tužilaštvo u Smederevu i dodalo:

- Okrivljeni se tereti da je u navedenom periodu sina od devet godina prinuđavao na preteran rad i rad koji ne odgovara njegovom uzrastu, na taj način što je maloletnog oštećenog obavezivao i primoravao da sam sprema obroke za njegovu baku, kao i za maloletnu sestru (11) ometenu u razvoju, da čisti fekalije iz sobe u kojoj je boravila njegova baka koja nije bila u mogućnosti da ustaje iz kreveta i da se samostalno brine o sebi i svojim fiziološkim potrebama, kao i da obavlja druge poslove koji nisu u skladu sa njegovim uzrastom. Po nalogu javnog tužioca okrivljenome je najpre određeno zadržavanje, a zatim i određivanje pritvora zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Krivično delo Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica vrši lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, ili drugo lice koje zlostavlja maloletno lice ili ga prinuđava na preteran rad ili rad koji ne odgovara uzrastu maloletnog lica ili na prosjačenje ili ga iz koristoljublja navodi na vršenje drugih radnji koje su štetne za njegov razvoj. Zavisno od konkretnog oblika navedenog krivičnog dela, zaprećena je kazna zatvora do tri, odnosno do pet godina.

Krivično delo kršenje porodičnih obaveza čini svako ko kršenjem zakonom utvrđenih porodičnih obaveza ostavi u teškom položaju člana porodice koji nije u stanju da se sam o sebi stara. Ako je usled dela nastupilo teško narušavanje zdravlja člana porodice, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do pet godina.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike