Rat u Tirani zbog Zvicerovog bankara: Ženu ubacio u diplomatiju, pa posvađao Ramu i Berišu

23.08.2023

21:00

0

Autor: 24sedam

Žena kriminalnog bosa, koja potiče iz diplomatske familije, povukla se iz službe u Vladi Albanije

Rat u Tirani zbog Zvicerovog bankara: Ženu ubacio u diplomatiju, pa posvađao Ramu i Berišu
Copyright Printscreen/47news.ru Pixabay

Supruga Ramazana Keskina, državljanina Holandije i Turske, koji je uhapšen u Sankt Peterburgu zbog optužbi da je prao novac i za vođu "kavčana" Radoja Zvicera, izazvala je u aprilu veliki diplomatski skandal u Tirani.

Džun Harka Keskin imenovana je za drugog sekretara Generalnog konzulata Albanije u Istanbulu. Nju je imenovalo Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Albanije Valde Edija Rame, iako je prvo bila nameštenik za poziciju u konzulatu u Bosni i Hercegovini. Tih dana, albanski SPAK-a je zaplenio automobile, njive i firme Keskinu, kog su opisali kao šefa turske kokainske i heroinske mafije.

Povezanost diplomate i dilera otkrila je partija Salija Beriše. Kasnije će se ispostaviti da je Džun Harke Keskin frizirala svoju biografiju u kojoj je navela da je - neudata. Verovatno zato što je za njenim suprugom još 2020. godine izdat evropski nalog za hapšenje, i to zbog krijumčarenja narkotika u Roterdamu i Nemačkoj.

Robija u Hrvatskoj

Županijski sud u Zagrebu osudio je 4. februara 2009. Keskina i još tri osobe na po šest godina zatvora i proterivanje iz Hrvatske. Osuđeni su za distribuciju i prodaju narkotika.

- Harka je po službenim dokumentima neudata. U toku procesa imenovanja nije stupila na funkciju jer je od Uprave za ljudska prava zahtevala da se povuče, iz ličnih razloga. Ona ni u jednom trenutku nije imala diplomatski pasoš ni imunitet diplomate - saopštilo je Ministarstvo, i to u momentima dok je druga državna služba plenila imovinu Keskinu.

Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove razjasnilo je da, po biografiji, Džun Harka Keskin ispunjava sve uslove za rad u konzulatu. 

Profimedia
Jedan od zaplenjenih automobila u Tirani

- Ona je završila visoke studije međunarodnih odnosa u inostranstvu, ima tri magistarske diplome i veliko iskustvo u nastavi, novinarstvu i akademskom svetu. Štaviše, Harka potiče iz porodice diplomata i odlično govori četiri strana jezika, uključujući turski - navela je albanska Vlada.

Ramazan Keskin, državljanin Turske, koji je na međunarodnoj poternici zbog trgovine drogom i pranja novca, upao je u zamku Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. SPAK ga opisuje kao šefa turske kokainske i heroinske mafije.

Za njim je 2020. raspisan evropski nalog za hapšenje jer se smatrao šefom kriminalne organizacije koja je u Roterdamu u Holandiji i u Nemačkoj trgovala velikim količinama heroina i kokaina. Takođe, oni su prerađivali narkotične supstance i zatim ih distribuirali širom Evrope.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike