Mere protiv familije Koste K: Pet novih zabrana za porodicu masovnog ubice iz "Ribnikara"

31.07.2023

20:45

0

Majka dečaka Miljana i njegova mlađa sestra pokušale su da napuste Srbiju, ali su u tome krajem juna sprečene

Mere protiv familije Koste K: Pet novih zabrana za porodicu masovnog ubice iz "Ribnikara"
Mural na školi Vladislav Ribnikar - Copyright Tanjug/Marko Đoković

Odlučno, država je preduzela nekoliko žestokih mera posle masakra koji je počinio K. K. (13), učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Tog 3. maja sedmak je ubio devet đaka i školskog čuvara, a njih petoro ranio.

Prva i osnovna mera je da je dečak ubica zatvoren u psihijatrijskoj ustanovi, a odatle, kako obrazlažu stručnjaci, verovatno nikada neće izaći.

Sledeća mera koju su nadležni preduzeli je hapšenje njegovog oca Vladimira K. (48), koji je osumnjičen za teško delo protiv opšte sigurnosti jer nije adekvatno obezbedio oružje do koga je dečak došao i kojim je počinio masakr.

Uprkos njegovoj odbrani da je oružje držao zaključano u sefu pod šifrom, što je čak potvrdio u svom svedočenju u istrazi protiv oca i sam K. K., mediji su nezvanično saznali da se pištolj kojim je počinjen masakr nalazio u jednoj fioci. Ona je bila zaključana katancem koji je bukvalno rukom mogao da se odvali, tako da je K. K. vrlo lako došao do očevog oružja.

Protiv majke dečaka Miljane takođe je pokrenut pretkrivični postupak da bi se utvrdilo da li je zanemarivala sina. O tome da li će biti pokrenuta i zvanična istraga odlučiće nadležno tužilaštvo.

Krajem juna, majka dečaka Miljana i njegova mlađa sestra pokušale su da napuste Srbiju. One su 24. juna u popodnevnim časovima pokušale da odu iz zemlje preko graničnog prelaza Prohor Pčinjski, ka Severnoj Makedoniji, ali ih je policija odmah zaustavila.

Ne smeju da prodaju imovinu

Viši sud u Beogradu zabranio je ocu i majci masovnog ubice da prodaju svoju imovinu i da raspolažu njome i računima. Sud je doneo rešenje kojim je odredio privremenu meru zabrane da majka dečaka koji je počinio nezapamćeni maskar na Vračaru proda ili podigne hipoteku na nepokretnosti koje su u njenom vlasništvu.

Profimedia
K. K. pogodio šifru ili polomio katanac fioke?

Budući da majka dečaka nije krivično odgovorna za krivično delo koje je počinio njen sin, roditelji ubijene dece su preko svojih advokata odlučili da vode parnični postupak protiv nje u vidu nematerijane štete, za duševni bol i smrt deteta.

Jedan od punomoćnika je u svom predlogu naveo i to da je majka odgovorna za štetu koju je njen sin počinio tim ljudima i da je odgovorno lice za njega, pa je tako u zahtevu traženo i da se protiv nje odredi privremena mera oduzimanja imovine koja je u njenom vlasništvu. Ona može da koristi svoju imovinu, ali ne može da je proda ili da podigne hipoteku sve dok je na snazi ova privremena mera.

Ova mera je doneta kako bi se majka dečaka, koja u vlasništvu ima nekoliko stanova u Beogradu, garažu i poseduje više nepokretnosti od svog supruga, sprečila da rasproda tu imovinu u njenu korist. To rešenje je iz nadležnog suda otišlo u katastar koji je stavio zabranu na sve te nepokretnosti.

Propusti roditelja

I dok se majka i otac dečaka ubice uporno trude da i nadležnima, a i svima ostalima, predstave svoj porodični život kao normalan i bez problema i pokušavaju da zbace svu odgovornost i krivicu sa sebe, otvorila su se mnoga pitanja i sumnje u njihovu nevinost. Otvoreno pismo oca jedne ubijene devojčice Dragana Kobiljskog pokrenulo je mnogobrojna pitanja.

Tanjug/AP/Darko Vojinović/24sedam
K. K. počinio stravičan masakr u školi

Tako se uočilo najmanje šest propusta roditelja dečaka ubice. Dete s potpunim odsustvom empatije roditelji su izlagali sadržaju neprimerenom njegovom emocionalnom razvoju. Takvo dete je obučavano u streljani. Detetu je oružje bilo dostupno u kući.

Kao posebna greška roditelja K. K. izdvojilo se to što su se oglušili na savete o potrebnoj psihološkoj podršci. Zamera im se i što su zataškavali slučaj deteta koje je zapravo trebalo da se leči. Dečak je, takođe, promenio odeljenje i smene, a da nema nijednog pisanog traga o tome.

Ono što ni društvo ni roditelji ubijene dece nikako ne mogu da "oproste" roditeljima K. K. jeste plasiranje neistina o vršnjačkom nasilju kome je dečak ubica navodno bio izložen. Zamera im se i  viktimizacija zločinca, odnosno što su masovnog ubicu pokušali da predstave kao žrtvu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike