Osvetnici bolesnih umova: Oni su počinili zločin bez trunke praštanja!

27.07.2023

20:45

0

Ivan izrešetao Mihajla zbog ruke, Puki i Vuk ubijeni kao izdajnici, a Siniša usmrtio komšinicu, jer mu je krala drva

Osvetnici bolesnih umova: Oni su počinili zločin bez trunke praštanja!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Facebook/Mup/Tanjug

Ivan N. (43) iz osvete je pokušao da ubije Mihajla Č. (51) u koga je sasuo sedam hitaca na beogradskom Voždovcu. Ovo, nažalost, nije jedini zločin u Srbiji u kome je motiv osveta ili bezobzirna osveta, kako je definiše tužilaštvo. Čini se da je takvih krvoprolića sve više. Iz osvete je u Ritopeku ubijen Aleksandar Gligorijević Puki, Aleksandar Simović iz osvete je ubio Zorana Vukojevića Vuka, iz osvete su počinjena i druga ubistva, kao i porodične tragedije.

Pre oko godinu dana, Ivan N. zadobio je povredu ruke za koju je smatrao odgovornim Mihajla Č. Zbog toga je 24. jula posmatrao Mihajlov stan na Voždovcu i čekao da on izađe iz njega. Obio je potom vrata stana i na krevet u spavaćoj sobi stavio ćebe i zapaljeni časopis. Buknula je vatra i krevet je počeo da gori. Mihajlo se u međuvremenu vratio u stan i uspeo da ugasi plamen.

MUP RS

Sledećeg dana oko 10.20 časova, kako se sumnja, Ivan N. je došao do stana u kojem živi Mihajlo Č. i pozivao ga da mu otvori, što on nije uradio. Ivan je tada nasilno otvorio vrata i iz pištolja u Mihajla, koji se nalazio u predsoblju stana, ispalio sedam metaka. Naneo mu je, tom prilikom, teške povrede opasne po život.

Posle toga, udaljio se iz stana u nepoznatom pravcu, a Mihajlo je prevezen u bolnicu, gde je podvrgnut hiruškoj intervenciji. Policija je, ipak, ubrzo uhapsila Ivana N.

Pucnjava na Voždovcu, srećom, nije okončana tragično, ali neki obračuni iz osvete jesu.

"Izdaja" na leđima Pukija

Aleksandar Gligorijević (42), poznatiji kao Puki, iz Odžaka, četvrta je zvanična žrtva klana Veljka  Belivuka i Marka Miljkovića. On je, prema navodima tužilaštva, ubijen 16. juna 2020. godine. Belivuk i Miljković saznali su navodno da Gligorijević suparničkoj navijačkoj grupi odaje informacije o njihovom kretanju, kao i da se planira njihovo ubistvo iz snajpera i da je čak za smaknuće snajper i nabavio.

Ilustracija/Printscreen
Aleksandar Gligorijević Puki ubijen u Ritopeku

- Brate, ovaj me namestio… Ako sve bude ok za par dana ide u "klanicu" - javio je Belivuk jednom od svojih saradnika misleći na Gligorijevića, piše u optužnici podignutoj protiv organizovane kriminalne grupe koju je predvodio Belivuk.

Svog vojnika Belivuk i Miljković su 16. juna 2020. godine na prevaru namamili pričom oko navodne povoljne kupovine droge da oko podneva dođe u Beton halu na sastanak sa Markom Budimirom, takođe optuženim u postupku protiv Belivukovog klana. Za to su koristili aplikaciju "Skaj", a Gligorijevića su u međusobnoj komunikaciji zvali Ronin, što mu je i bio nadimak u kriptovanoj komunikaciji.

Facebook/Aleksandar Gligorijević Puki
Aleksandar Gligorijević Puki

Posle izvesnog vremena, Budimir je odvezao Gligorijevića do kuće u Ritopeku, gde su već bili Belivuk, Vlade Draganić, Nikola Spasojević, Nebojša Janković, Srđan Lalić i Miloš Budimir, koji su po prethodnom dogovoru stigli u kuću u jutarnjim časovima.

Gligorijević je istog dana ubijen, i to, prema navodima optužnice, iz bezobzirne osvete. Telo su potom isekli na komade. Izmasakrirano telo na kome su nožem na leđima urezali reči "Izdaja" fotografisali su, a zatim isekli na manje delove i samleli u mašini.

Samlevene delove tela bacili su u Dunav, a lične stvari Gligorijevića polili su benzinom i zapalili. Prostoriju u kojoj je zločin počinjen tretirali su različitim hemijskim sredstvima da bi uništili tragove. Njihovo kretanje, međutim, snimale su sve vreme nadzorne kamere.

Krvava osveta svedoku saradniku

Aleksandar Simović, pripadnik "zemunskog klana" pravosnažno je na 20 godina zatvora osuđen za ubistvo svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka. Simović je, kako je dokazano tokom suđenja, zločin počinio iz bezobzirne osvete 3. juna 2006. godine.

Zoran Vukojević Vuk, svedok-saradnik na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i kum Dušana Spasojevića Šiptara, otet je 3. juna 2006. godine, zatim mučen, iskasapljen i na kraju zapaljen. Telo je pronađeno nedaleko od beogradskog aerodroma, pored auto-puta, a patolozi su tada rekli da je bilo toliko unakaženo da tako nešto dugo nisu videli.

Zoran Vukojević Vuk Printscreen/MUP
Zoran Vukojević Vuk

Vukojević je u svojoj kući navodno čuvao milione Dušana Spasojevića Šiptara. Navodno je i u jednoj švajcarskoj banci upravo na njegovo ime Spasojević imao milione evra. Prebijan, sečen noževima i tako izmasakriran, a u tom momentu još živ, umotan u celofan, zapaljen je i bačen u raku iskopanu pedesetak metara od mesta na kom je pronađen u šumi. Tako zapaljen i izmasakriran puzao je još pedesetak metara pre nego što je preminuo.

Vuka su, po svemu sudeći, hteli živog da bi ga mučili, jer bi ga ubili još u dvorištu da su hteli samo njegovu smrt. To mučenje bila je poruka svim "izdajnicima" i svedocima saradnicima, da će svako biti mučen i ubijen na svirep način. Upečatljiva je i iskopana rupa, kao i u slučaju Ivana Stambolića.

Simović je zajedno sa Zoranom Povićem Povom počinio teško ubistvo, koje je kako je naveo tužilac Miljko Radisavljević, učinio iz bezobzirne osvete, jer je Vukojević prihvatio da svedoči protiv ostalih pripadnika zemunske grupe, što je dovelo do otkrivanja i dokazivanja drugih zločina  "zemunskog klana". Tužilaštvo je takođe smatralo da je Simović ubio i iz koristoljublja, jer je hteo da prisvoji deo novca koji se nalazio kod Vukojevića, rekao je tužilac.

Krala mu drva, pa je ubio

Među onima koji su ubili iz osvete mnogo je obračuna među komšijama, ali i porodičnih tragedija. Siniša Branković (59) iz sokobanjskog sela Radekovac iz bezobzirne osvete usmrtio je komšinicu iz sela Vinku Stojanović (69) zbog čega je osuđen na 20 godina zatvora.

Branković je, kako je dokazano, iz bezobzirne osvete ubio komšinicu Vinku jer je smatrao da ga je prijavila za krađu drva. On je nesrećnu ženu devet puta nožem ubo u glavu i vrat, potom je udarao čašom u glavu, a onda joj naneo i smrtonosnu povredu uvrtanjem vrata. Starica je nađena u krevetu sa podignutom suknjom i spuštenim donjim vešom, ali nije utvrđeno da je bila i seksualno zlostavljana.

printscreen/instagram/serbialive_beograd
Mesto ubistva i ranjavanja u Žarkovu

Početkom jula ove godine, uhapšen je sedamnaestogodišnjak zbog sumnje da je nožem do smrti izbo Marka A. (31), a njegovog prijatelja Branka D. (27) teško ranio, u blizini škole "Miloš Crnjanski" u beogradskom naselju Žarkovo.

Osumnjičenog maloletnika uhapsili su inspektori odeljenja za ubistva i to nakon intenzivne potere. Navodno, maloletnik se pre izvesnog vremena sukobio sa Markom A. i Brankom D. i oni su ga tada pretukli. Prve indicije iz istrage ukazuju da se on od tada spremao na osvetu i samo je čekao pogodnu priliku da ih napadne.

Nakon kratkog koškanja, dobacivanja i svađe, napadač je nasrnuo oštrim predmetom na mladiće i tom prilikom, nasmrt izbo Marka, a ranio Branka, dok je treći mladić ostao nepovređen.

Bonus video

MUP RS

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike