Smrt moje Tijane promenila je Srbiju: Igor Jurić nastavlja borbu

25.07.2023

19:40

0

Mnogo toga. Promenjena su i dva zakona", pored ostalog kaže za 24sedam Igor Jurić

Smrt moje Tijane promenila je Srbiju: Igor Jurić nastavlja borbu
Igor i Tijana Jurić - Copyright Printscreen/Facebook/Igor Juric

Imala je samo 15 godina i pred njom je bio život. Oteta je 26. jula 2014. godine u blizini Bajmoka, a potom svirepo ubijena, dok je telo bačeno na đubrište u naselju Čonoplja kod Sombora. Njeno ime je Tijana Jurić, a za monstruozno ubistvo ove devojčice na 40 godina zatvoira osuđen je Dragan Đurić, mesar iz Surčina.

Printscreen/Facebook/Dragan Đurić/Tijana Jurić
Dragan Đurić osuđen na 40 godina za ubistvo Tijane Jurić

Fondacija „Tijana Jurić” osnovana je 2. juna 2015. godine u Subotici, angažovanjеm Igora Jurića, oca ubijene devojčice. Fondacija je osnovana sa zadatkom da preventivnim delovanjem i edukacijama poboljša bezbednost dece i sačuva uspomenu na Tijanin tragično ugašen život. Prvi korak u započetoj borbi za veću bezbednost ostvaren je u julu iste godine izmenom Zakona o policiji.

Od 1. decembra 2019. godine stupa na snagu i Tijanin zakon koji propisuje doživotnu kaznu zatvora na teške slučajeve silovanja i obljube nad maloletnom osobom.

O tome šta je Tijanina smrt promenila u Srbiji razgovarali smo sa njenim ocem Igorom.

- Promenila je mnogo toga i uticala da se radi mnogo ozbiljnije na slučajevima nestale dece. Promenjena su i dva zakona. Doprinela je većoj svesti u društvu o tome da je pedofilija i kod nas prisutna, a ne samo u inostranstvu. To su sve rezultati našeg rada i verujem da će se mnogo toga još uraditi. Ako na neki način jedna smrt može dobiti smisao, mislim da je Tijanina smrt i tragedija naše porodice svim ovim zaista dobila smisao - objašnjava za 24sedam Igor Jurić.

Printscreen/Facebook/Igor Juric
Igor Jurić sa ćerkom Tijanom

Sama fondacija "Tijana Jurić", da podsetimo, doprinela je izmeni Zakona o policiji, koja podrazumeva da je policija u obavezi da krene u potragu po samoj prijavi nestanka, kao i izmeni Krivičnog zakonika, kojom je uvedena doživotna kazna zatvora za ubice dece i nemoćna lica.

"Tijanin zakon" i izmene zakona tek će pokazati svoju svrsishodnost i važnost u narednom periodu. Jurić je podsetio da je do sada izrečeno osam doživotnih kazni zatvora, od kojih jedna višestrukom silovatelju povratniku Ninoslavu Jovanoviću, poznatijem kao "malčanski berberin", koji je preminuo. Jedna je izrečena starcu od 84 godine koji je naterao osmogodišnje dete na obljubu.

Printscreen/facebook
Tijana Jurić

- Izmenama zakona napravljena važna promena u društvu. Mislim da smo i kao društvo shvatili tom izmenom da smo u proteklom periodu imali mnogo propusta vezano za bezbednost same dece i tragedija koje su se dešavale - kaže Jurić.

Prema rečima našeg sagovornika, važno je pružati pomoć i podršku porodicama koje su izgubile decu, kao i da je to jedan od razloga osnivanja fondacije i Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Dodao je da dosta razgovara sa porodicama nestalih i onima koje su izgubile svoje članove i ukazao da je podrška stručnih lica i celog društva važna, kako bi se lakše nosili sa tragedijom.

Bonus video

MUP RS

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike