Povlašćeni legionar: Ovo je luksuz u kome živi najpoznatiji srpski zatvorenik!

19.07.2023

20:45

0

Milorad Ulemek Legija van sobe, u raznim aktivnostima, provodi sedam sati dnevno

Povlašćeni legionar: Ovo je luksuz u kome živi najpoznatiji srpski zatvorenik!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački/ATA Images

Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija (55), koji je odbio da uzima vodu i hranu, a kome su se u pridružili i pripadnik "zemunskog klana" Miloš Simović i Dalibor Ristić, takođe osuđenici požarevačke "Zabele", okončao je štrajk glađu.

Legija je, da podsetimo, prvi stupio u štrajk, a pored odbijanja hrane odlučio je da ne izlazi u šetnju, da odbija pravo na posete advokata, pravo na telefonske pozive i svaku dalju komunikaciju sa zaposlenima u zatvoru. U štrajk je stupio, kako je rekao, jer nema pravo na ljubavnu sobu niti pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne, kao i pravo zagarantovano Ustavom da bude obavešten o razlozima zbog kojih mu se produžava boravak u samici na svake dve godine. Njemu je 13. jula istekao rok za odlučivanje da li će ostati u "Alkatrazu“ i čeka se odluka nadležnih na njegove žalbe.

Posle toga oglasila se i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija. Iz uprave su saopštili i pojedine detalje iz života u zatvoru osuđenog za atentat na premijera Zorana Đinđića. Kako su naveli, "zbog svog korektnog vladanja, poštovanja propisa i učestvovanja u realizaciji programa postupanja osuđeni Ulemek je do sada tri puta napredovao u tretmanu". Time je uprava demantovala  navode iz medija da Legija nije napredovao u tretmanu tokom izdržavanja kazne.
 
U septembru 2022. i u februaru ove godine Ulemeku su dodeljena proširena prava koja se odnose na veći broj telefonskih razgovora i na veći broj poseta. Konkretno, zakonom i Pravilnikom je predviđeno da osuđeni ima pravo na posete jednom mesečno u trajanju od sat vremena, a Ulemek već nekoliko godina unazad ima posete tri do četiri puta mesečno i to duplo duže – u trajanju od dva sata bez fizičkih prepreka, tako da i u ovom delu, kako objašnjavaju iz Uprave, uživa u proširenom pravu kako je i predviđeno zakonom.

Posete članova porodice Ulemeku kako navode u Upravi, traju dvostruko duže nego drugim osuđenicima kojima nisu odobrena proširena prava.

Dva sata u teretani, dva napolju

Osim toga, osuđenik zbog atentata na premijera, kao i ubistvo Ivana Stambolica, te pokušaja atentata na Vuka Draškovića, ima pravo na 16 telefonskih razgovora mesečno u trajanju do 15 minuta. Njemu je broj dozvoljenih telefonskih poziva četiri puta veći u odnosu na prethodni period. Godinama unazad mu je omogućeno da tri puta dnevno boravi van sobe i to po dva sata napolju, dva sata u teretani i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti.

Profimedia
Milorad Ulemek Legija

 "Ono što je novo jeste da je osuđeno lice Ulemek od početka prošle godine i radno angažovano i u tim aktivnostima provodi dodatnih sat vremena van sobe, tako da je i tom smislu došlo do napredovanja u tretmanu. Znači, ukoliko želi, osuđeni Ulemek može da boravi van sobe u kojoj je smešten sedam sati dnevno", kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija

 
Svakog meseca može da primi po jedan paket, dok dva puta nedeljno može da kupuje u kantini.
 
Svaki dan, kako objašnjavaju u Upravi, Legija van sobe bude u društvu sa jednim, dva ili tri osuđenika, između ostalog i u čajnoj kuhinji koju drugi koriste, te iz tog razloga ukazuju da nema govora o njegovoj samoizolaciji i nehumanom tretmanu.

Upisao se među slikare

Ulemekovo vreme u zatvoru opisano je kao "strukturisano", od aprila ove godine jednom ili dva puta nedeljno pohađa specijalizovani Opšti kognitivno-bihejvioralni program u cilju dodatne psihosocijalne podrške.
 

Profimedia
Milorad Ulemek Legija

U zatvoru je Ulemek završio obuku za primenu osnovnih likovnih tehnika i omogućeno mu je da svakodnevno, ukoliko želi, pohađa likovnu sekciju.
 
Sva proširena prava osuđenicima u Posebnom odeljenju odobrava upravnik "Zabele" uz saglasnost predsednika Višeg suda u Beogradu. Sva osuđena lica u Posebnom odeljenju, kao i u svim drugim kazneno-popravnim ustanovama, imaju zdravstvenu zaštitu 24 sata dnevno.

Dobar deo prestalog slobodnog vremena koje provodi u zatvoru Milorad Ulemek Legija piše knjige i iza rešetaka ih je napisao ukupno 22, kao i scenario za film o pobuni "crvenih beretki".

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike