Bajić odrukao Šiptara i Kuma! Novo priznanje o zemunskom klanu posle 26 godina ćutanja

12.07.2023

12:31

0

Suđenje za otmicu Novaka Stevanića, prvu "zemunskog klana", počelo iznova

Bajić odrukao Šiptara i Kuma! Novo priznanje o zemunskom klanu posle 26 godina ćutanja
Novak Stevanić - Copyright Privatna arhiva

U Višem sudu u Beogradu danas je uvodnim izlaganjima krenulo ispočetka suđenje dvojici bivših policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana", koji se terete za razbojništvo i otmicu Novaka Stevanića (22) 1997. godine, nakon čega je on izvršio samoubistvo.

Suđenje je krenulo iznovka zbog promene predsednika sudskog veća. Danas su optuženi Milan Radukić, Saša Đajić i Goran Ristić kratko negirali krivicu, dok je optuženi Nikola Bajić delimicno priznao.

- Ja imam jedan deo krivice, a vi ćete poceniti kolika je - naveo je Bajić.

On je tražio od suda da ne izvodi opet dokaze već da samo konstatuju šta je izvedeno na suđenju, sa čim se složio i punomoćnik oštećenih. Sa druge strane odbrana ostalih optuženih je tražila da se ponovo neposredno izvode svi dokazi. Sud će o ovom predlogu odlučiti naknadno, a sledeće suđenje zakazano je za 11. oktobar.

Tokom prethodnog postupka u sudnici je ispitan Dejan Milenković Bagzi nekadašnji pripadnik zemunskog klana, a odlučeno je da sud ispita i Ljubišu Buhu Čumeta.

U ovom slučaju, koji je poznat i kao prva otmica "zemunskog klana" učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivično delo razbojništvo dvojici bivših policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana". Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i pokojnog šefa "zemunskog klana", u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", ubijenii Zoran Vukojević. Optuženi Đajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.     Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njegovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova prva otmica klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje. Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike