Optužen specijalni tužilac Crne Gore za pripadnost "kavačkom klanu": Službeno delovanje podredio interesima Radoja Zvicera!

10.06.2023

22:13

0

Autor: Mi. S.

Saša Čađenović tereti se za stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja

Optužen specijalni tužilac Crne Gore za pripadnost "kavačkom klanu": Službeno delovanje podredio interesima Radoja Zvicera!
Saša Čađenović - Copyright Printscreen/Youtube/MediaBro

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića zbog sumnje da je službeno delovanje podredio interesima "kavačkog klana" na čijem čelu je odbegli Radoje Zvicer.

Čađenović je uhapšen 9. decembra prošle godine i to na svom radnom mestu zbog sumnje da je pre dve godine postao pripadnik "kavačkog klana". Njemu se na teret stavlja da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja u korist kotorskog klana.

On je, kako se navodi u optužnici, u od sredine 2020. do prošle godine postao pripadnik kriminalne organizacije "kavački klan". Imao je ulogu i zadatke "da kao specijalni tužilac, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela, da, u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su uhapšeni odredi pritvor i da iz spisa uklanja izveštaje koje je Evropol dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka", navodi se u saopštenju crnogorskog tužilaštva.

Kako su ranije pisali crnogorski mediji, Čađenović je pribavio korist za "kavčanina" Duška Roganovića i to je jedan od dokaza, gde je navodno presretnuta njegova komunikacija na "Sky" aplikaciji sa Zvicerom, Slobodanom Kašćelanom i okrivljenim policajcem Petrom Lazovićem.

- Da do pokretanja postupka nije došlo zbog članstva u kriminalnoj organizaciji i na zahtev organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Radoja Zvicera, proizilazi iz sadržine poruke koju je okrivljeni Petar Lazović poslao Radoju Zviceru dan nakon podizanja optužnice, a u kojoj mu je napisao: "Izvukli smo iz prijave Duška Roganovića, da znaš, to ti nisam rekao". Zvicer je potom poslao poruku Kašćelanu: "Završio sam Dulu da ga ne hapse". Kašćelan mu je odgovorio: "Odlično, đe bi s njim u zatvor onakvim, ne daj Bože" - navodi se u naredbi.

Iz tužilaštva su za crnogorske medije naveli i da je u optužnici predloženo da se okrivljenom produži pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i da će ometati krivični postupak uticanjem na saučesnike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike